Тук синтезирам описания за Картите ТАРО.
Ако имате желание или въпрос, или сте в процес на търсене - Изтеглете Карта, за да проверите, какво ще ви разкрият ;)
При някои карти значенията са само нахвърляни, но като цяло продължавам да развивам страниците. *** HAVE FUN! :) ***


понеделник, 17 август 2020 г.

Относно негативната нагласа към Мечовете в Таро.

Битува мнението, че Мечовете са най-тежките и „лоши” карти от малките аркани, които могат да излязат при гледане.

А това всъщност е доста неадекватна постановка.

Мечовете представят стихията на Въздуха, която изразява теми като идеи, общуване, информация, музика, вибрации, слова, интелигентност, яснота, бази данни, технологии, машини, компютри и т.н.

Говорят за ума и разума, за интелектуални конструкции и модели, за съобразителност и находчивост, за стратегии и планове.

Може да покажат работа с инструменти,
а при въпроси за здраве - операция.


Откъде идва това негативно отношение към Мечовете?
Според мен от множеството хора, които обикновено се обръщат към картите. Това най-често са хора с по-отворено съзнание, които не са склонни да гледат на света през прагматичен, логичен или научно обоснован поглед.

Също хора с емоционални проблеми, които се интересуват предимно дали някой определен човек ги обича, дали ще имат връзка, дали ще срещнат партньора на мечтите си. Такива чувствителни и вглъбени в емоциите си хора, много трудно биха се вслушали в гласа на разума, когато сърцето им копнее за съчувствие, за обич, нежност и споделеност.

Много рядко човек се интересува от Таро заради вникването в и разбирането на процесите около нас, заради откриването на истината, за работа с по-дълбоките нива на съществуване и за свързване със себе си.

Един от проблемите също е, че хората в езотеричните среди, които се занимават с Таро, разчитат много на интуицията, а тя често се слива с емоциите и чувствата, с психичната страна на нещата. Т.е. дори те самите ползват предимно дясната страна на мозъка си, а не лявата – рационалното и логическо мислене. Докато Мечовете говорят точно за нуждата от рационално разбиране, осъзнаване, разграничаване. И най-важното – за взимането на съответните разумни решения. Дори да става въпрос за емоционални въпроси. Защото, когато разберем и видим ясно ситуацията, когато помислим върху последствията, най-често се налага да вземем „правилното” решение.

***
3 Меча например се е наложила като карта на изневярата и предателството и съответно на емоционалната болка от това преживяване. Проблемът е, че повечето гледащи наблягат тук на чувствата, което реално е приоритет на Чашите.
И така, вместо да приемат нуждата от разумно пресмятане на възможности, разширяване на перспективата, нови данни, разгръщане на познанието, разкриване на истината, развитие на комуникацията в 3 Меча, онези, за които излиза, я свързват с нараненото си сърце, защото илюзиите, в които са живели са разсечени и са видели действителността.

Това, което се е случило е, че са прогледнали – осъзнали са истина по мечове, но по инерция повечето тълкуващи таро, предпочитат да свържат това събитие със сантименталното преживяване на някой, разбрал, че вече не е обичан, че не е единствен, вместо с реалното проявление на 3 Меча като проясняване, осъзнаване, време за добре обмислено решение. Набляга се на емоционалната болка от това преживяване, вместо на силата на Въздуха – способността за рационално разрешаване на въпроса.
Всъщност тук дори не става въпрос за емоционална болка, а за обида, огорчение и унижение, когато осъзнаем, че реалността не е такава, каквато сме си я представяли.

Асото Меч можем да го приемем за интересна идея.
В Два Меча разиграваме тази идея в ума си, преценяваме всичките ѝ страни.
В Три Меча сме готови да я развием.

Три Меча е чудесна карта за онези, които общуват с картите за теми, които не са свързани с чувства, защото им показва развитие, търсене на начини, одобрение от други умове, свързване с други хора, с които да обсъдят, доразвият, разработят идеи, постановки и всичко, за което се изисква разум, логика, обмисляне, анализиране, обмяна на мисли, планиране и т.н

А когато все пак става дума за чувства и емоционални въпроси, тази карта ни предупреждава, че е време да погледнем разумно на ситуацията, в перспектива и да решим дали наистина си струва. 
Дали наистина би ни донесла радост и щастие. 
Посланието на 3 Меча е да вземем решение не през сърцето, а през разума.

***
Другата много „вредна” карта – 5 Меча – с традиционното ѝ значение за някой, който подмолно е спечелил победа над горките загубили и им се подиграва. Свързват я с конфликт и нечестна победа.
Какво се случва всъщност – в 5 Меча излизаме от познати мисловни и ментални модели. Разчупваме ограниченията, наложени ни от стереотипите в обществото и средата, в която се намираме. Прекрачваме границите на менталната матрица, според която останалите определят нагласите и действията си. Защото тя вече ни е тясна.

В 5 Меча обмисляме нови идеи, които са твърде напредничави, за да бъдат приети или осъзнати от множеството или просто не са подходящи за тях.
Премисляме и преценяваме, развиваме мисловния си потенциал – излизаме от рамките си.

Преодоляваме вече остарели мисловни нагласи, осъзнаваме, че имаме нужда от нови идеи и израстваме ограничените възприятия, които са ни възпирали досега.

Защото 5 Меча всъщност излиза от статуквото на Четворката.
Това се отнася за всички петици – има време, в което стабилността и сигурността на 4 ни е необходима, както дома, в който израстваме като деца, но пораствайки, имаме нужда от нови хоризонти, от нови предизвикателства, които да ни калят и усъвършенстват. Не можем винаги да се крием в дома на родителите си.

5-ците се свързват със страх, притеснения и проблеми, защото излизаме от комфортната си зона.

На ниско ниво 5 Меча са притеснения, стрес и страх от новото, но започнем ли да търсим инфо, да обмисляме и планираме, влизаме в стихията на Мечовете и нещата започват да се случват, всичко се развива много бързо.

В 5 Меча сме преразгледали ситуацията и целите си и сме решили да разширим хоризонтите си, да търсим допълнителна информация, да се интересуваме от повече и различни неща.

Вече не ни е интересно в досегашната среда и виждаме възможности извън нея. И разбира се някои хора могат да се почувстват предадени, че човекът до тях, вече не мисли като тях.

Езотеричното изобразяване на петицата е пентаграм, а той се свързва със свободния човек, разумния човек. Обаче Свободата е трудно пространство за неразвития индивид.

Допълнително инфо за 5 Меча и други карти, можете да откриете в съответните статии, тук в този блог – shaangreal-tarot.blogspot.com

***
Относно 7 Меча – всеизвестният крадец. Който всъщност е на кръстопът да преосмисли смисъла на живота си, в какво наистина си струва да вложи силата на ума си, да планира и организира. Защото Седмиците са за духовно пробуждане и осъзнаване коя е най-добрата посока за нас от тук насетне. Какъв е смисълът на този елемент за нас самите.

Седмиците са онзи отрязък от пътят ни, в който преосмисляме ценностите си. За какво си струва да отдаваме от енергията си. Осъзнаваме по-висшето си предопределение.

В 7 Меча разбираме, че умствената ни нагласа предопределя начина, по който приемаме и живеем живота си.
Осъзнаваме, че нагласите и очакванията на средата и хората около нас, не винаги съответстват със собствените ни ценности и желания.
В тази карта отстояваме себе си и онова, което наистина е важно за нас. Дори и да не съвпада с представите на околните за нас и какво според тях трябва да мислим и правим.

В 7 вече не сме зависими от другите и ставаме самостоятелни, това е преход към уединяване, за да се усъвършенстваме. Преход към Зрялост.

В 7 Меча вече разчитаме на себе си, на вътрешната си мъдрост, а не на онова, което ни се подава като идеи и представи за правилно и грешно.

Какво е отнел образът в картата от другите, какви са тези мечове, които е понесъл? Просто взима това, което смята за ценно от техните идеи, знания и мъдрост, но разбира, че не всичко си струва и затова оставя някои от Мечовете назад. Вече не е на тяхното мнение, продължава с представите и информацията, които смята за смислени и оставя концепции и мнения, които не смята за адекватни.

Мечовете представят цели, идеи, думи, слова, мнения, ръкописи и т.н. Т.е. възможно е 7М да е крадец, но на информация, виртуален хакер.

В повечето случаи обаче това е човек, който вече има собствено мнение и е готов да отстоява идеите си, да преоцени досегашните си нагласи и да пренасочи усилията си към онова, което наистина има смисъл.
Умът на седмицата схваща същността на всичко около себе си и разбира преимуществото при построяването на стратегия.

Когато е обърната – преосмисля всичко дълбоко в себе си, за да може на по-късен етап да прояви идеите си като работещи планове и конструкции.

Защото Седмиците са за по-висше осъзнаване на елемента – какво е от значение за нас в това отношение и кои са най-адекватните начини за постигането му, с които ще се заеме в Осмиците.
  
***
8 Меча – реално от тази карта наистина можем да се страхуваме, но само когато нито желаем, нито търсим начини да поемем отговорност за себе си.
Описват я като безизходност и нерешителност – тя е точно това на ниско ниво – когато имаш идея, която би било чудесно да развиеш, но все се надяваш на външните обстоятелства да се наредят така, че нещата да се случат от само-себе си.
Но не става така – за да се случат, ще трябва да поработим с ума си – да разузнаем, да потърсим достатъчно адекватна информация, да се заемем да я структурираме и обмислим, а после да я организираме правилно и разработим внимателно в добре обмислени планове. Както виждате не е просто, ще трябва да ползваме мозъка си и то не само десетина минути, а за създаването на адекватна стратегия.

Ако не се заемем да изследваме начините да направим нещо, разбира се, че ще се чувстваме като в затвор, ограничени, оковани, все едно нищо не зависи от нас.
Докато сме пасивни и не търсим възможности, докато продължаваме да възприемаме ситуацията през вече остарели нагласи и модели на поведение, ще си останем все така вързани.
Мечовете около овързаната жена на изображението в 8 Меча са идеите и нагласите, които вече не ни вършат работа и най-вероятно ни спират.

Забележете в тази карта от колодата Legacy of the Divine Tarot на Чиро Марчети, тя е хваната в паяжината на собствените си мисли и въпреки, че има толкова много мечове – възможности/ решения, не ползва нито един, за да се освободи.

Мечовете са Въздух - интелектът и рационалното в нас, представите ни и решенията, които взимаме.
В 8 Меча работим с елемента въздух, точно както майсторът в 8 Пентакъла работи с материята – земя – пентакли.

Колкото повече го ползваме, толкова по-добри ставаме – майсторството идва през опита.

***
9 Меча – още една много „страшна карта”, която най-често се разглежда като страхове, стрес, надвиснала опасност, отчаяние.
Реално тя наистина може да е това. Когато сме потънали в ситуация, която не можем да спрем да премисляме и вероятно много ни притеснява или се чудим как да процедираме, какво да направим.

Хубавото тук е, че всъщност в 9 Меча вече имаме капацитета да се справим с това умствено напрежение. Имаме опит, който сме добили от предишните карти Мечове – от асо до осмица, а това си е сериозна опитност и потенциал.
Представете си 9 Пентакъла – в тази карта персонажът владее материята и я управлява според нуждите си – изключително оправен, самостоятелен и независим.

Същото е и при 9 Меча – владеем елемента на въздуха и можем да изговорим проблемите, да обясним и изясним ситуацията и за нас самите, и пред други хора, можем да работим с всички нужни ни данни и да постигнем желания резултат, защото знаем как да го направим, какво да търсим, към какво да се насочим.

Тази карта може да излезе за писатели, които владеят думите, за политици, майстори в изразяването и дори манипулирането на аудиторията, за всички, които се занимават професионално с писане, музика, говорене, програмиране и въобще ползват качествата на въздуха умело и елегантно.

От нас зависи как ще разиграем потенциала на 9 Меча – дали ще се сковем изплашени или ще ползваме ума си, информацията до която имаме достъп, способността да разговаряме и въздействаме, да се изразяваме адекватно и смислено.


***
И една от най-ужасяващите карти – 10 Меча – всичките забити в гърба на падналото тяло според стандартното изображение на картата.
Дам, значението тук наистина може да е ужасно – предателство, пропадане, дълбоко разочарование, жертва.

Десетките обаче са малко по-особена карта. В тях елементът е част от нас, приели сме всички нагласи и процеси, през които сме преминавали в живота си, както и онези на поколенията преди нас. 
10-ките ни свързват с рода и кръвта ни, с миналото ни, което е въплътено в нас.

Тук Стихията на Мечовете е развита – способността изключително бързо да анализираме ситуациите и да реагираме незабавно и адекватно. Всичко, което сме преживели вече сме го преобразували в мъдрост и можем рационално да се възползваме от опитностите си.

Според мен, в 10 Меча сме се усъвършенствали в елемента на въздуха и той се изразява през нас, без никакво усилие. Както четем, без да се замисляме коя е буквата или какво означават отделните думи.

Хубавото на 10 Меча е, че имаме достъп до истината и най-накрая разбираме всички подробности. 
От тук можем много добре да огледаме ситуацията. 
Отразяваме, говорим, разсъждаваме над всичко, което ни се е случило досега и какво сме научили.

Но както всички карти и тук има много пластове и нива на преживяване.



***
Та това е накратко. Хрумна ми да споделя някои от мислите си за Мечовете, след като обсъждахме стихията на въздуха с приятел и осъзнах, как се шири мнението, че лошите Мечове са емоционални преживявания, които ни нараняват, вместо да се разкрие истинската им сила и природа – умението да преценяваме, осмисляме, планираме и организираме действията и подхода си към всичко в живота ни.



3 коментара:

  1. Благодарим за обстойната статия и новия поглед върху Мечовете! Наскоро се захванах с едни месечни промптс за усилване на връзката ни с таро колодата и на въпрос кое е нещото, което винаги съм искала да направя, но не съм го направила, ми се падна 9М. Макар че мислех че ще нещо по-активно като действие или занимание. Единственото, което ми идва на ум е да спра да се тревожа излишно и да негледам толкова негативно на нещата. :D

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря много☺️
    Страхотна информация относно Таро

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за обратната връзка =) за мен е удоволствие да пиша за таро :)))

      Изтриване