Тук синтезирам описания за Картите ТАРО.
Ако имате желание или въпрос, или сте в процес на търсене - Изтеглете Карта, за да проверите, какво ще ви разкрият ;)
При някои карти значенията са само нахвърляни, но като цяло продължавам да развивам страниците. *** HAVE FUN! :) ***


неделя, 13 февруари 2011 г.

10 Колелото на Съдбата

ЦИКЛИ, НАВИЦИ, МОДЕЛИ.
Традиционни ключови думи – Съдба, Орис, Щастие, Сполука. Божествена намеса, Шанс и Съвпадение, Ново начало, Промени в кариерата, Нови връзки, Пътувания.
Търпение, забавяния, лоши новини, неочаквани проблеми и промени. Очаквай неочакваното.

Това са онези събития, които ни изненадват от нищото.
Обикновено е послание да оставим нещата да се развиват естествено, без да се намесваме.

Колелото представя цикличното естество на реалността. Животът е промяна.
Стабилността е застой. Всички неща преминават.

В тълкуване картата обикновено обозначава съдба и събития, извън човешки контрол.
Но и синхроничности. Също ситуации, които се повтарят.
Показва надеждата, която таи човек.

Някои карти рисуват колелото на небесен фон, загатвайки че има по-велика, непроменлива Истина, докато колелото на личния живот и опит се върти.


На фокус е потенциален успех, следващ промените в живота на питащият. Колелото на Съдбата символизира съдба, щастие, сполука, успех, издигане и промяна. Присъствието на тази карта в подредбата показва на питащият, че е важно да остави нещата да текат в естествената си посока. Хубав съвет е да има няколко плана, тъй като могат да се наложат промени. Картата показва, че ключът към успехът е адаптивността. Промените, които се появяват в живота на питащият ще са от положително естество.
С.В. От хаосът ще се появи ново начало. Останалите карти в подредбата ще определят посоката и влиянието на промяната.
............................................................................................................................................................................................
OSHO ZEN TAROT 
10 – Промяна

Символът в тази карта е огромно колело, представя времето, съдбата, кармата. Галактиките се въртят около този непрестанно движещ се кръг, а дванайсетте знаци на зодиака се появяват по периферията му. По-навътре са осемте триграми на И-Дзин, а още по-навътре и четирите посоки, всяка осветена от енергията на светкавица. Въртящият се триъгълник е насочен нагоре в този момент, към божественото, а китайският символ на ин и ян, мъжко и женско, съзидателно и приемащо, лежи в центъра.

Колелото на Кармата и Времето, предизвиква последователно нарастване и намаляване. То е постоянна уравновесяваща енергия. Хармония между мъжките и женските енергии.
Често се казва, че единственото нещо, което не се променя в света, е промяната сама по себе си.
Животът непрекъснато се повтаря – развива се, умира и бива прероден.

Всички противоположности участват в този обширен кръгообразен модел.
Видиш ли веднъж моделът и шарката, можеш да излезеш от него.

Ако си прилепен към ръба на колелото, може да се замаеш и объркаш.
Придвижиш ли се към центърът на циклона, можеш да се отпуснеш, знаейки, че и това ще отмине.
............................................................................................................................................................................................

............................................................................................................................................................................................
.................................................................................................................................................................
INSTANT IDEA - МОМЕНТАЛНА ИДЕЯ

`СЛУЧАЙНОСТ`
.................................................................................................................................................................










............................................................................................................................................................................................
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Традиционни значения: 
Говори за добър късмет, за който нормалните обстоятелства не предлагат ясна причина. 

Колелото на Съдбата е свързано с ръката на Съдбата или казано по-простичко, късметът в животът ни. Добрият късмет обаче не трае вечно, колелото се върти и онова, което е горе, по някое време се озовава отдолу и обратно. Картата ни показва, че силите са циклични и ако не сме на желано място, просто трябва да изчакаме да се появят правилните за нас обстоятелства. Но ако сме на върха, би било мъдро да планираме нещата занапред, когато нещата естествено ще се променят.

Стандартно значение на тази карта е, че вселената задейства мощта си, за да изпълни желанието ни. В повечето колоди върху колелото е разположен сфинкс, който предупреждава, да внимаваме, какво си пожелаваме, тъй като не можем да знаем всички последствия (които обаче на него са му ясни).

При колодите по Райдър Уейт са изобразени четирите кардинални знаци, символизиращи елементите – земя, огън, въздух и вода, които представят балансът, позволяващ всичко да се хармонизира.
Твърди се, че Колелото на Съдбата показва, че желанията ни са достъпни и нещата се подреждат, тъй като сме в хармония с вселената.

Картата не толкова е насочена към обекта на желанията ни, колкото към преобразяването, заради него.
Време е да заложим, да бъдем активни. Решителността печели. 

Тълкувания: 
Доста може да се каже за силата на намерението, когато разглеждаме ситуациите пред нас. Обаче яви ли се Колелото на Съдбата, като че ли единственото, което може да се предскаже е, че събитията стават непредсказуеми. Единственото абсолютно нещо в живота, е че няма абсолютни неща. Когато се яви Колелото, сме понесени и дори пометени от обстоятелства, извън нашия контрол. Това е като „дивата карта” на колодата, която понякога си остава въпросителна. Каквото и да се случва, все още не е ясно определено, подобно на планетните енергии на Уран, който се фокусира върху освобождаването от познатото. Животът е цикъл, в който понякога изглежда, че се връщаме назад, за да продължим напред.

Когато се появи Колелото на Съдбата, се разглеждат въпроси на съдбата в контраст със свободната воля. Обикновено имаме избор в животът си, но точно сега се намираме в момент, когато съдбата се намесва. Друг е въпросът, че е много вероятно това да е кулминация на изборите ни досега. 

Във въздухът се усещат стремителни промени. Безполезно е да съдим завъртането на Колелото като добро или лошо, просто защото завъртането е необходимост. Без значение, каква е промяната, която се описва от Колелото на Съдбата, целта е да се върне баланса във всички сфери на живота.

И въпреки, че всичко се променя, в същината си остава същото. Докато колелото се върти денят се превръща в нощ, тя се превръща в ден, след дъжда идва слънце, после идва дъжд, радостта се превръща в болка, а тя в радост. 

Така че по време на Колелото на Съдбата най-доброто, което можем да направим е да останем центрирани, сред хаотичните условия на живота.

Колелата и Мандалите са начин да се обясни съзиданието. 
Те представят свещени алхимични формули, древните указания, как да постигнем високо ниво на съзнание.
Когато се намираме в главината на колелото – в центъра – тогава не сме обекти в драмата на издигането и падането, там сме стабилизирани и центрирани. 

Онова, което писано да стане, ще стане. 
Най-добре е да се оставим на течението, вярвайки, че каквото и да се случва има за цел да ни заведе точно там, където трябва.

Възможна е кармична тема в ситуацията, която на по-дълбоко ниво подпомага настъпването на трансформация.
Когато тази карта се появи в гледане, то тя предполага, че хората и събитията в живота ви сега, не са случайни, а имат да ни научат на нещо, да ни помогнат да изпълним по-висша мисия. Нещата се случват, както трябва, в подходящия момент. 
Често имаме силна духовна връзка с онези около нас в този момент.

Картата ни казва, че можем да отпуснем контролът. Напомня ни, че принадлежим към нещо по-голямо. Към Колелото на божественото съзнание. Дори когато се чувстваме загубени и сами, участваме в план, по-голям от нас.

В тази карта има доста мощ и то в ръцете на жени, на женското начало.

В ежедневието ни, картата може да посочи пералня, пътека за ходене и въобще машини, които имат въртящи се части. 

...........................................................
КАТО ТИП ИНДИВИДУАЛНОСТ 

Необикновена личност. Има широки възгледи. Вероятно е преживял много въплъщения и е тук на Земята, за да помага. Могат да са много магнетични индивиди, но за тези с по-ниско ниво на съзнание са озадачаващи и смущаващи (или твърде интересни и възбуждащи).

Разбират кармичните закони и са изключително самоанализиращи се относно това. Имат усещане за по-висш смисъл, на живота и всичко останало.

Като цяло са наистина интересни личности.
Това са хора, които са пътували, обучавали са се и са разширявали осъзнатостта си.

Събират информация.
Обичат да проучват историята и културата - и собствената и на другите.
Силно чувство за цел и принадлежност.
Лесно се адаптират. Не се страхуват да пробват нещо ново.
Обичат звездите.
Ако живеят в град, имат нужда да излизат сред природата.
Често предпочитат планината пред морето.
Обичат децата и животните. Виждат душата във всяко живо същество и в неживите също.
Обикновено лесно прощават и имат чувство за хумор.

Гордост и достойнство. Център на внимание.
Интуитивно знаят, кое е добро за тях. Обикновено са късметлии.
Обичат красотата и изтънчеността.
Вероятно им е интересна модата и обичат да се обличат в различни тоалети.



............................
КАТО СЪБИТИЯ: 

Централна тема в тази карта е цикличната промяна. Колелото продължава да се върти, разбърквайки събитията в непрестанна прогресия на обрати, които ви освобождават от миналото. Никой не може да избегне цикличното му действие, което понякога си е ужасяващо. Единствената част, която не търпи превратности е центърът, който представя висшето ни аз.

Колелото – дали е на Времето, на Съдбата, на Зодиака или просто „Колелото” е чудесна карта за онези, които са в тежка ситуация, тъй като показва, че всичко си има своето време и място, своя сезон. И че нашият е на път. Предстоят промени и въпреки че промяната винаги е малко страшна, ако успеем се адаптираме бързо, можем да спечелим нещо важно.

Традиционно се смята, че по време на тази карта ни въздействат ветровете на промяната и току сме се озовали в друга страна, в нов град, с нова кариера, нов партньор и т.н. 

Странни срещи, щастливи случайности,

Осъзнаваме и следваме съдбата си.

Адаптираме се към промени.

Придвижваме се по света.

Получаваме, каквото сме искали.

Неочакван изход и обрат на събитията.

Усещане за дълбока връзка с хора и места.

Откриваме цел в живота.

Популяризиране, повишение, подкрепа.

Картата може да индикира флуидност. Нещо фиксирано, започва да се променя или пък променливо да се стабилизира. 





...................................................................
НА ПО-ДЪЛБОКО НИВО И КАТО ВЪТРЕШЕН ПРОЦЕС

Интересно е, че от всички големи Аркани, единствено Колелото се рее сред облаците – можем да се опитаме да го достигнем, но...

Изглежда като че ли съдбата ни удря без предупреждение, но често действията ѝ могат да се видят ако знаем къде и как да гледаме за тях. Най-често таро се ползва точно за това – да видим как се развиват ситуациите предварително, за да можем да се подготвим за тях.

Тази карта понякога се отнася за „пробуденият” – онзи, който започва да осъзнава, какво точно прави и къде се е запътил в живота си.

Колелото на Съдбата е енергия, която е отвъд разбирането и контролът ни. Разбира се изпитваме ефектът ѝ, както и на гравитацията. Но като цяло, както не виждаме, какво дърпа ябълката, така и работите на Съдбата са невидими за нас. Виждаме само резултатите. И то, когато дойде времето за това, те да се проявят. 

Колелото е символ на Съдбата и Провидението. Показва как всичко е проникнато от взаимосвързани процеси и цикли.

Появата ѝ говори за поредица от промени и влияния във всички аспекти на живота, но как ще бъдем повлияни от тях зависи, доколко осъзнаваме развитието на основните модели в живота ни и доколко сме подготвени за промяна на статуквото.

Говори за вътрешна сила, за чисто съществуване, за холистичен възглед към живота.

Това е кръговратът на живота. Издигане и снижаване.

Така че промяната, която предстои, зависи от това къде си в момента. 
Важно е да осъзнаем, че по някакъв начин винаги оказваме въздействие на онова, което ни се случва. Рядко нещата просто стават ей така и още по-малко сме просто невинни жертви.

Колкото повече знаем за вътрешната ни нагласа, която привлича външните събития, толкова по-голяма сила притежаваме за осъзнато въздействие върху течението, съдбата, обстоятелствата. Когато приемем отговорността си за средата, в която живеем, ще спрем да обвиняваме слепия късмет за всичко, което ни се случва.

Съдбата се проявява чрез цикличната си структура – завършека на една ситуация се открива в началото ѝ. Когато осъзнаем, че всяко начало води към край и че всеки край е едновременно резултат от началото и току що засадено семе за ново такова, то тогава сме уловили основната идея на Колелото на Съдбата. 

Колелото на Съдбата е под номер десет.
Числото десет е начало на съвсем нов ред от числа и кулминацията на числата преди него.
Символизира приключен цикъл и че всичко е там, където трябва да бъде. Представя съвършенството в божествения ред.

И така, какво правим, когато сме направили всичко, което можем и ни предстои ново начало? Почиваме си? Тук всъщност няма много енергия. Десетките са по-инертни и имаме нужда от устрема на Асата или Мага, за да се задвижат отново нещата. Те имат нещо от нулевия аспект на Глупакът, така че имаме новото начало, но все още е неясно – какво, накъде, дали.

Колелото на Съдбата е непонятна карта, тя е извън човека. Всичко се случва в нея – и добро, и лошо, и неутрално. Тя е Промяна. Така че с десетките се носим със събитията, докато видим, кое Асо се задава и каква ще е темата на следващата активност.


......................................................................................................
ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЛЮБОВ И ВЗАИМООТНОШЕНИЯ 

Може да покаже „случайна” среща със сродна душа. Има силно усещане за съдбовност и дълбока връзка между хората. По някакъв начин Съдбата се разкрива.
Вероятно има кармична връзка. Предвидено е да бъде част от житейският ни път.
Възможно е връзката да се развива на приливи и отливи.

Често партньорите общуват много свободно и са честни един с друг, обичат еднакви неща и имат общи интереси. Пътуват заедно, копнеят за приключения и потапяне в нови култури.

Взаимоотношенията ни с другите се балансират от началните стадии на вълнение, през доскучаващата инертност и дори споровете, които карат кръвта ни да кипи. В една здравословна връзка съществуват цикли и нищо не остава същото завинаги. Ако не сме изпитвали различните стадии на една връзка, то тогава ни предстои, защото Колелото на Съдбата ни казва, че нещата се променят. Може преживяването да не е чак драматично, но със сигурност нещата вече няма да са същите. 
Това не е толкова приключване, колкото промяна на посоката или преминаване на следващо ниво. 

Вероятно в определени взаимоотношения ще има пренастройване, предоговаряне или просто ще разберем, че те вече не са здравословни или нужни. Ако става въпрос за по-сериозни връзки, това може да не е край, но са нужни действия, защото взаимоотношенията се развиват и съответно ние с тях.

Понякога Колелото се явява, когато се чувстваме заседнали в определена рутина, вътрешно копнеем за повече, за промяна. В момента взаимоотношенията ни не посрещат нуждите ни и е необходимо или да се освободим от тях, или да ги преоценим.

За онези, които търсят любовта, Колелото е добър знак. Нещата се променят и е доста вероятно в живота им да се появи нов човек (или добре забравен стар ;)

Ако не сме обвързани, добре е да се замислим, какво всъщност търсим.
Колелото е за поемане на риск ако го усещаме правилно. Да седим и да се самосъжаляваме, няма да ни заведе никъде. Да се раздвижим, да се срещаме с нови хора е един от начините да привлечем онези, с които резонираме. Притегляме вида енергия, която излъчваме. 

...................................
ОТНОСНО ЗДРАВЕ 

Колелото предполага промяна и всяка съпротива може да причини емоционален или умствен дисбаланс. Не потискай емоциите си, бъди верен на себе си, защитавай онова, в което вярваш.

Да се противим на промяната, може да се отрази зле на здравето ни. Добре е да се погрижим за нивото на стрес, на което сме подложени и да го контролираме.

Ако имаме съмнения за здравето си, добре е да започнем с основата – правилно хранене, достатъчна почивка, съобразена активност и упражнения.

Добре е да се освободим от остарелите си навици за хранене и да направим някое и друго проучване относно това и приемането на полезна и жива храна. А после да решим, кое е най-полезно за тялото ни, като обръщаме внимание на неговата реакция. 
Обикновено се чувстваме много по-добре, когато приемаме по-добра храна, в малки количества.

Медитация и йога също са препоръчителни за периоди под влиянието на Колелото.
Движение, ходене, бягане, упражнения, дълбоко дишане и разтягане са благотворни за нас.
Да бъдем гъвкави в мисленето си и във физическото си тяло.

Често показва циклични здравословни промени като ремисии, рецидиви, връщане. Сезонни алергии и разстройства.

Нещата се променят, ще има разлика сравнително скоро.
Обикновено картата се асоциира с късмет, така че най-малкото поне ще разберете нещо важно за себе си.
Може да се очаква увеличаване на жизнеността или обратното, в зависимост от настоящото състояние.

..................................................................................................
ПРОФЕСИОНАЛНО РАЗВИТИЕ И БЛАГОСЪСТОЯНИЕ

Разбира се и тук има възходи и падения, но картата може да показва и нови възможности, които си струват и идват в точния момент.

Обстоятелствата се променят. Нов цикъл, който установява широкообхватни промени.

Призовани сме да следваме сърцето си, да правим онова, за което сме родени.

Ако имаме желания за нещо различно, дори и да нямаме поддръжници или примери, трябва да сме смели и да изберем нашия си път.

Може да изглежда рисковано, но сърцето ни копнее за нещо различно.
Не си измисляй извинения, за да останеш в коловозите на рутината.

Има вероятност да сменим местоработата или професията си.

В кариерата може да се очаква повишение.

ПРОФЕСИИ – Комарджия, дилър на блек джак, касиер в банка. Историк. Писател на исторически романи. Теолог. Астролог. Адвокат. Съдия.

.........................
ПОСЛАНИЯ:

Колелото традиционно представя цикълът на вечния закон и еволюцията, на които са подвластни всички живи същества. Промяната е неминуема и необходима, за да останат циклите на природата действащи и възобновяващи.
Но на човешко ниво ние сами плетем собствената си съдба.

Mark Ryan and John Matthews, The Wildwood Tarot





GAIAN TAROT – циклите на природата ни учат, че всичко в живота се развива и променя. Където и да сме сега, със сигурност ще минем и през следващата фаза, а после и през следващата.

Колелото на живота се върти от Господарката на Съдбата, която ни предизвиква в нова посока. 

Нещата започват да се раздвижват и предстои съществена промяна, но е добре да знаем, че в началото имаме избор, стига да обръщаме внимание на знаците, подавани ни от съдбата. Всекидневните ни решения са ни довели до тук, но ако не се задействаме доброволно, има и други начини да бъдем побутнати. По-добре да не чакаме промените насилствено да навлязат в животът ни - ослушай се за шепота на Колелото на Съдбата и се приготви да го последваш.

Картата наистина предполага въздействието на по-голяма сила от нас. Събития, над които нямаме контрол, но имаме възможността да изберем как да реагираме и къде да се позиционираме – във вихъра им или в центъра, където ще запазим енергията си. Главината на колелото се свързва със стабилност, но външния край предполага промяна и поемане на риск. 
Относно уроците на Колелото и по-специално посланието на Сфинкса към нас. Нещата никога не са случайни и каквото и да изживяваме, то сами сме си го посяли и отговорността за това е наша. Съветът му е да поспрем, да се огледаме, да обмислим как се е стигнало до тук.

Най-ценно сега е да останем балансирани вътре в себе си, за да осъзнаем моделите, които се развиват около нас.

Няма нищо общо с късмета. Това е есенцията на цялата древна мъдрост – осъзнаването на моделите.

Посланието е да се научим да приемаме обратите. Адаптиране и разбиране на ритъма, на приливите и отливите на живота. 
Да се настроим към този ритъм, съзнавайки че има време за работа, време за изчакване и време за прибиране на реколтата.

Развиване на търпение. Каквото посеем, такова и ще пожънем.

Позволи на тялото, съзнанието и душата ти да се настроят към ритъма на вселената.

Важно при Колелото е как промените ни влияят и как по-най-добър начин да ги приемем.

Независимо, в коя посока сме завлечени, няма смисъл да се опитваме да променим нещо, така че е най-добре просто да го приемем и да извлечем най-доброто от него. Събитията просто са извън контролът ни, а приемайки това, можем да спрем да се съпротивляваме и да се огледаме, какво можем да ползваме и извлечем от тази ситуация. 
Много е възможно ако се опитваме да се съпротивляваме на Колелото, просто да бъдем прекършени.
Лошият късмет се явява, когато кръгът се пропука или когато вървим против течението.

Няма нужда обаче да обвиняваме съдбата за затрудненията си, тъй като това е висшето ни аз, което ни издейства нови посоки, за да научим онова, за което сме дошли тук.

Колелото е нещо като напомняне, че това също ще мине. Живей в сегашния момент, наслаждавай се. Има някакъв смисъл, дори и да не го виждаме, отпусни се и приеми.

Ключът към успехът е приспособимостта.

Поддържай жизнената си сила центрирана.

Не позволявай на ежедневните активности да разпиляват енергията ти.

Научи се да се отпускаш на течението, без да се съпротивляваш на превратностите на съдбата. 

Остави се на събитията – физическо преместване, духовно пробуждане или драматично променящи се социални модели – всичко това са необходими трансформации.

Вероятно тези действия ще доведат до синхронизиране на това, което искаме, с онова, което е възможно.

Важно е да съобразяваме как действията ни се отразяват на другите около нас, тъй като всяко действие има и съответната реакция.

Колелото на Съдбата ни казва да се учим от миналите си грешки.

Бъди спокоен. Ще научиш доста.
Ще бъде бързо и това, което успееш да поемеш, ще ти послужи за в бъдеще.

Не се колебай да пробваш нещо ново.

Отговорът засега не е ясен. Обикновено имаме нещо да научим преди това.
............................................................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................................................

ПО ТРАДИЦИЯТА НА КРОУЛИ - ТОТ и ЗЛАТНАТА ЗОРА:  
СЪДБА
По Златна Зора – Господарят на Силите на Живота 



Картата се приписва на Юпитер, доколкото той представя елемента на късмета. Но не толкова добрият късмет колкото неопределимия фактор.

Колелото на Съдбата е символ на съдбата и предназначението, на добрия късмет и на лошия, на превратностите в живота и съдбата. Всичко е в движение, върти се и движи, непрестанно променяйки се, случайно и неконтролируемо.

То е физическо преместване, пътуване, духовно пробуждане, драматично променящи се социални модели. Приеми трансформацията.

Научи се да следваш течението, без да се съпротивляваш на превратностите.

Тази Аркана представя и нуждата да сме внимателни, да осъзнаем и разпознаем неопределеността в живота, да приемем фактът, че съдбата, не е нещо, което сме могли да направим, но е резултат от онова, което вече сме направили. Днес е резултат от миналото, бъдещето е сбор от настоящето и миналото и независимо, колко внимателно планираме, Колелото разбърква светлината и сянката.

Дали Колелото на Съдбата е позитивно или негативно не е въпрос на случайност или на събития, а по-скоро на начина, по който ще се справим с резултатите, подреждайки живота си около неизменното и работейки с онова, което всъщност можем да променим. Зависи и от способността ни да осъзнаваме фактите.

ИМПУЛС: Безкрайно движение, промяна, рестартиране, приемане на съдбата
СВЕТЛИНА: Неочаквани промени, късмет, осъзнаване на късмета
СЯНКА: Фатализъм, промяна към по-лошо 
............................................................................................................................................................................................

ОБЪРНАТА КАРТА: 

Застой, инертност, бездействие. Нужда от активност и мобилност.
Предупреждение за внезапни и неочаквани промени. Земетресения и други природни бедствия.
Не много приятен момент от живота ни.

Липса на късмет, желаната промяна не се случва. Нещо, което силно сме желали, но идва с негативни последствия. Промяна, която усещаме като негативна.
Да вървиш назад, липса на прогрес, нещастие.

Неприемане на урокът от тази криза. 
Чувство, че нещата не са правилни, не са честни, да се чувстваме жертви.

Относно работа е добре да погледнем нещата в перспектива и да решим това ли искаме наистина. Ако сърцето ни не е в това, което вършим, то можем поне да обмислим алтернатива.

Всичко си има причина и промените може да са точно онова, от което имаме нужда.

Из 78 Истории на Вера: 

Тук си говорим вече не за цикличност, а направо за зацикляне. Няма никакво развитие и никакъв шанс за изход от ситуацията или ежедневието, в което сме затънали. Не говорим за някакви драматични събития, от които не можем да излезем, а по-скоро е възможно да сме потънали в рутина и скучно ежедневие, от което не се вижда излизане в скоро време, но за нещастие, колкото и да се борим срещу това, няма начин да променим ситуацията. 

Вероятно сме отегчени и раздразнени от липсата на перспектива в такава позиция, но това обикновено е сигнал, че има нещо във вътрешния ни живот, за което трябва да се погрижим, преди да продължим нататък по въртележката на живота.
Но в момента, в който осъзнаеш, че няма мърдане от тази ситуация, и насочиш усилията си навътре в себе си, за да контролираш какво се случва там, обърнатото Колело спира да се появява. В никакъв случай обаче не може да се каже, че това е лесно разположение, напротив, едно от доста трудните, особено ако не сте човек на търпението.

............................................................................................................................................................................................
Джема от Таромания
Промени към по-добро. Възнаграждения и възможности.

Ключови думи: 
Късмет. Напредък. Важно развитие. Подобрение.
Бързи промени. Покачване в този цикъл. 
Съдба. Нови възможности. Възходи и падения. 
Добър обрат на събитията. 
Приключване на етап от живота и начало на нов. 
Хазарт.
Ново превозно средство. Нови колела. 
Карма. Всичко се променя. 
Не можем да влезем два пъти в една и съща река.

Ситуация и съвет: 
Започвате нов цикъл, който се характеризира с промяна на обстоятелствата към по-добро. Той обещава благоприятни промени и дългосрочен прогрес. 
Раздвижване на силите, които водят към растеж. 
Бързи промени ще донесат нови възможности и това ще направи живота ви по-добър. 
Нови обстоятелства могат да сложат край на трудностите, което е предвестник на късмет и успех. 
Може би трябва да се вземе важно решение, което ще повлияе върху хода на събитията в бъдеще. Ще започне нова глава от живота ви. 

Хора: Играчи, спекуланти, щастливци.


............................................................................................................................................................................................

СИМВОЛИ в херметическата традиция

Тази карта представя Вселената, в аспектът ѝ на непрестанно променящо се състояние.

На Колелото са изобразени три фигури, които олицетворяват трите форми на енергия, управляващи движението на явленията.

Природата на тези качества се описва в различни системи. В Хинду това са трите Гуни – Сатва, Раджа и Тама. Гуната е интересно понятие, включващо в себе си елемент, качество, енергийна форма, фаза, потенциал.

Тама е тъминна, инерция, леност, неведение, смърт и всичко подобно.

Раджа е енергия, вълнение, възбуда, огън, блясък, великолепие, яркост, неспокойствие и нервност.

Сатва е спокойствие, интелигентност, разум, яснота и баланс.

Едно от основните схващания за тях, е че гуните се въртят, никога нищо не остава само в едно положение.

В европейската философия гуните са представени от трите качества – сяра, живак и сол.

Сярата е Сфинксът, който е съставен от четирите херувима – бик, лъв, орел и човек, които и кореспондират с четирите магически качества – 
Да Знаем, Да Желаем, Да Предизвикваме и Да Пазим Тишина. 
Тези четири съставят петото – Духът.

Сфинксът е символ на тайнствата. 
Изключително търпелив пазител, бдящ над древните опити да се намерят небесата.
Крилете са за повдигане на вибрациите на по-високо ниво ...

Херманубис – комбиниран бог – Хермес и Анубис, който се катери нагоре, представя алхимичният живак.

Тайфун се е втурнал надолу и представя солта.
............................................................................................................................................................................................



4 коментара:

  1. Здравейте,
    Прекрасен блог. Отскоро се опитвам да си гледам на таро, все още се уча и този сайт ми е от голяма полза.
    Мога ли да помоля за съвет с една подредба? Наистина е много важно за мен.
    Въпросът ми беше как ще се развият отношенията ми с един човек, на когото много държа.
    Изтеглих 3 карти в тази последователност: Колелото на съдбата, Асо Мечове, Тройка Пентакли.
    Моето тълкувание е, че ще се получат нещата, или бъркам?
    Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей!
      В тези карти виждам развитие, разбиране... изясняване и общуване.
      Виждам и фокусиране върху тази връзка.
      Да, като цяло са позитивни карти, които показват реализиране на потенциал във физическия свят.

      Изтриване
  2. Здравейте !
    От известно време проявявам интерес към картите таро и гадаенето с тях ,но Ви моля за Вашето мнение като професионалист в тази област.Зададеният въпрос беше - Ще ме потърси ли (човек от важност за мен ) и изтеглените карти бяха - Рицар купи,7 купи и Колелото на съдбата.Бихте ли споделили мнението си относно тази подредба.Благодаря Ви, предварително !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей!
      Не съм професионалист, картите са ми интересни и за това си събирам инфо за тях.
      По тази комбинация бих казала - Не.
      Рицарят показва, че си дълбоко емоционално въвлечена, 7 Чаши показват мечти и желания, стремежи, но няма реално действие. Колелото по-скоро затваря и казва не.
      Нямаме комуникация, която би се проявила чрез Мечове, нито физическо проявление, което се показва от Пентакли.
      Така че засега нещата са само в сферата на пожеланията.

      Изтриване