Тук синтезирам описания за Картите ТАРО.
Ако имате желание или въпрос, или сте в процес на търсене - Изтеглете Карта, за да проверите, какво ще ви разкрият ;)
При някои карти значенията са само нахвърляни, но като цяло продължавам да развивам страниците. *** HAVE FUN! :) ***


понеделник, 21 февруари 2011 г.

Cups - 5 Купи

Петиците в таро обикновено са представяни като мъчни състояния, в трудни времена.
Но това е едно от затрудненията, когато трябва да се представи като картинка частица от цялото.
Основното, което можем да запомним за всички Петици е Промяната, на която са носители.
Понякога тя наистина е трудна, което обяснява напрегнатите сцени по картите, но Петиците са много повече от това.

В Пет Чаши, скръбта и унинието са очевидни. Картинката може да ни накара да се свием от болка, но обърнем ли внимание на елемента и числото, ще осъзнаем, че просто е дошло време за излизане от досегашните ни рамки. Тук имаме преминаване от едно състояние, в друго, усещаме по нов начин всичко онова, което сме направили или изживели.
Разбираме, че онова, което сме имали – възможности, чувства, отношения, вече няма да са същите и понякога от това боли, но друг път е вдъхновяващо.
Картата говори за дълбока емоционална промяна, а тя може да е резултат, както от загуба, така и от раждането на нещо ново – например при майчинство.
Това е опитност, при която съзряваме емоционално.
5 Чаши говорят за нови приключения в любовта и връзките. Изследване на чувствата ни.



Стандартно - на фокус е загуба, емоционално смущение или израстване.
Вероятно изживявате промяна в установени взаимоотношения. 
Тази карта обрисува бъркотията, която остава след емоционален катаклизъм, като например гневно избухване или пристъп на ярост.
Често се асоциира с брачни трудности и развод.
Пет Чаши символизира не само горчивина, неудовлетвореност, наследство, скръб и депресия, но и промяна в установените емоционални граници, което води до вътрешно помъдряване и растеж.
........................................................................................................................................................ 

GAIAN TAROT 
Five of Water

Емоционален смут, печал, униние, обезсърчение.

Ще останеш ли затънал в блатото на отчаянието или ще обърнеш вниманието си и ще откриеш пътя си през тази меланхолия.
....................................................................................................................................................... 
OSHO ZEN TAROT 
5 of Water: Clinging to the Past
Фигурата тук е толкова заета с вкопчването си в разни минали преживявания и спомени, че е обърнала гръб на искрящите чаши, пълни с благословии, които са на разположение точно тук и сега. Носталгията за миналото, отнема от силите ѝ и не е способна да изпита удоволствията, които ѝ се предлагат в настоящето.

Време е да се изправим пред факта, че миналото си е отишло и всеки опит да го повторим е сигурен начин да се блокираме в минали модели, които сме можели да израстем, ако не сме останали зависими от тях. Поеми дълбоко дъх, свали кутията, пълна със спомени, завържи ѝ панделка и почтително се сбогувай с нея.
Животът си минава и има опасност да го изпуснеш.

............................................................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................................................

INSTANT IDEA - МОМЕНТАЛНА ИДЕЯ
ЗАГУБА
............................................................................................................................................................................................

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

При всички петици е добре да имаме предвид следното: прехвърли се на статията за 5-ците.

Докато Четири е за стабилност и поддържане на статуквото, Пет е за неустойчивост и несигурност - те са пътят към съзряването ни, затрудненията, от които се учим.

Петиците са за бунт, за недоволство от настоящото положение. 
Докато Четири ни дава правилата, при Пет решаваме да ги нарушим, да излезем от тях, без значение от последствията. Това са битките, при които разрушаваме стари навици и създаваме нещо ново. Пет ще ни раздруса и ще ни принуди да опитаме нещо различно, отключва стремежа към напредък и развитие.

В Пет може и да не ни е удобно, тъй като сме излезли от сигурното убежище на четворките.

Петиците са промяна, свобода, разширение. Това е числото на любопитния, на онзи който търси, на онзи, който има въображение и смее да излезе извън каноните и границите си. 
При Чашите е малко по-трудно, тъй като тук става въпрос за вътрешни изживявания, за чувства и емоции – а да напуснем доброволно пределите на спокойствието си, на онова, с което сме свикнали и където се чувстваме в безопасност, изисква зрялост и силно желание да се насладим на живота във всичките му форми.

Това е повратна точка, в която енергията е толкова интензивна, че трябва да се придвижим нанякъде – нагоре или надолу.







Класическото значение на 5-те Чаши, е твърде едностранчиво – свързва се със силни вълнения, които най-често се описват като негативни. Преминаване през състояние на емоционално разочарование, скръб и неочаквани неприятности. Съжаление и усещане за загуба на нещо приятно, което сме си мислели, че можем да изживеем. 

Загърната в черното на отчаянието фигура е толкова фокусирана в разлетите чаши, че напълно пропуска факта, че има две, напълно годни за ползване. Погълната от тъгата си, не осъзнава, онова, което е на нейно разположение.

Да, наистина, в живота си минаваме през периоди на загуба. Разочарованието идва от емоционалното привързване към онова, което не се е развило, както сме очаквали. Понякога се привързваме твърде много към планове, които си правим и ако нещо излезе извън релси, ни е трудно да го превъзмогнем.

Често картата се свързва със сърцето - провален брак, взаимоотношения, които са значели много за нас. Това е всяка загуба, която ни кара да съжаляваме. 

Има и други ситуации или хора на разположение, но точно в момента ни е трудно да им обърнем внимание. Откриваме, че животът вече не е онова, което сме си мислели, че ще бъде и ни е трудно да продължим. Но Пет Чаши ни казва и че има още много за нас – светът не е свършил, просто трябва да си позволим да приемем онова, което е на разположение.

Понякога точно започваме да се радваме на нещо, да оценяваме онова, което имаме и то бива отнето, така че болката тук е истинска и осъзната. Процесът на освобождаване на онова, което ни е скъпо, изисква време. Не можем да пришпорваме чувствата си. Да, има смисъл да се отдадем на мъката си, но не бива да се забравяме там. Истинското лечение настъпва, когато се освободим тъгата и се обърнем към онова, което все още ни очаква, към хората и ситуациите, които ни предлагат щастие, обич. Взаимодействия, които са полезни и здравословни за нас.


За да се излезе от такъв цикъл, трябва да насочим цялата си енергия към ново начинание или проект. Да си поставим цели, които наистина искаме да постигнем, но и да си оставим време просто да бъдем. Стъпка по стъпка да се освободим от очакванията си и да поемем напред.

Но никога не бива да забравяме, че 5 Чаши е свързана с водният елемент и следва спокойствието и застоя на 4 Чаши – т.е. имаме разбунване на усещанията ни, на чувствата ни, което не е задължително да породи отчаяние и скръб. Напротив – това може да е въодушевление от нещо ново в живота ни, на което наистина да се насладим! 
Това е всяко излизане от еднообразието и монотонността на ежедневието и живота ни като цяло, което предизвиква нови и различни емоционални състояния.





КАТО ТИП ЛИЧНОСТ, ИНДИВИДУАЛНОСТ, ХАРАКТЕР 

Позитивно проявление - Човек съзрял достатъчно, за да промени себе си и емоционалното си отношение към света.

Негативно проявление - Депресиран човек. Потиснатост, униние, меланхолия. Вгледан в миналото. Емоционално слаб, с нагласа на жертва.


КАТО СЪБИТИЯ:

Позитивно проявление - Нови шансове. Емоционална мъдрост. Промяна на житейските обстоятелства, които изискват съвсем ново ниво на възприемане, както на живота, така и на нас самите. Поемане на емоционална отговорност и решение за развитие в нова посока.

Негативно проявление - Загуба, Унищожаване на идеали, Разрушени мечти, Стари рани, Емоционална самота - чувстваме се изоставени. Изолация, мъка, съжаление, нещастие, печал. 

Разрушена връзка, раздяла, развод, загуба на приятел или много близък човек. Болката изпълва съзнанието ни. Смазан дух, подтиснато душевно състояние. Песимизъм. 

Може да сме разочаровани от някой, който не оправдава очакванията ни – дотолкова, че не забелязваме добрите му страни.

***
Копнеж за нещо, което не можем да имаме.
Отказ да пуснем миналото. Фиксиране към отминали или изгубени неща, което ни пречи да живеем в реалността. Натрапчиви идеи, мания.

Вероятно сме твърде концентрирани към проблеми и препятствия, забавяния и съжаления, което не ни позволява да видим позитивното в живота си.

Показва, че търсим онова, което нямаме, вместо да обърнем внимание, на това, което имаме.

Нещо, което е било важно за нас и сме били свикнали с него, вече го няма и жалеем загубата му.

Възможно е да изпаднем в някакви илюзорни представи, какво всъщност сме загубили, особено ако не сме изживели в пълнота, това което си е „отишло”.

Време за преодоляване на покрусата и терзанията.
Въпросът е как да не се удавим в мъката си. Отговорът е, че болката и страхът няма да ни върнат нищо, само можем да се загубим още повече. Нещата не са толкова безнадеждни, колкото изглеждат. Има и други възможности.

Да се вглъбяваме и самонавиваме в страданията си, ни изтощава на всички нива.
По някое време ще трябва да погледнем, какво ни остава и да решим, как ще продължим живота си.

Време е за разширяване на хоризонтите – първо се минава през 6 Чаши, за да открием ценното в миналото си, щастието в близките и приятелите си, да си върнем баланса на емоционално ниво. После стигаме 7-те Чаши, в които осъзнаваме потенциалът на всичко пред нас и определяме пътят, който ни е на сърце, за да поемем по него в 8 Чаши и да се освободим от всичко, което вече не ни трябва, нито е добре за нас.






КАТО ВЪТРЕШЕН ПРОЦЕС

Тема тук е прошката. Не я даваме на другите заради техният интерес или защото го заслужават, а тъй като задържането гнева и болката в нас трови нас самите.




ЛЮБОВ И ВЗАИМООТНОШЕНИЯ

Връзката преминава на друго ниво и е възможно да се чувстваме напрегнати.
Може нещо да ни липсва и да не сме уверени в тази нова фаза на отношенията ни.

В такова гледане картата ни показва през, какво минаваме, но и как да се справим.
Ако сме в проблемна връзка, то трябва да поемем отговорност за ситуацията и да направим най-доброто, на което сме способни, за да я приемем и да не я загубим. 
Преценим ли, че си струва, е време да се огледаме и да видим, какво още има тук, с какво можем да работим, за да оцелеем и ние, и връзката.
Ако моментът да запазим връзката е отминал, то е добре да знаем, че чрез болката и мъката на тази промяна, ще открием повече за себе си, за онова, за което си струва да се борим.

Картата често показва приключили взаимоотношения и болката от това. Но и ни помага да осъзнаем, че не всичко е свършило за нас. Като възрастни хора, трябва да разберем, че някои неща се израстват и понякога пътищата ни се разделят, тъй като всеки има различни потребности – на духовен и на физически план. 
Това е част от живота – никога не оставаме в едно състояние, всичко се променя.

Най-вероятно, за известен период няма да сме готови за нова връзка и е добре да си дадем време и пространство за нас самите, за зарастване на раните, но никога не бива да забравяме, че има и други хора, които ги е грижа за нас. Сигурно имаме близки, които ни обичат и ни помагат да преминем през този процес.
Дай си време за тъгуване и оплакване, но после продължи напред.

Ако не сме във връзка, то картата показва, че се чувстваме самотни, но и че сме решили да променим състоянието си.
Възможно е да си мислим, че не заслужаваме някой да ни обича, но е време за по-адекватно поведение и реакции спрямо обкръжаващата ни среда.

Когато сме сами, картата предполага, че не сме се възстановили от загубата на някого и това влияе на начина, по който гледаме на живота и връзките си.

Възможно е краят на определена връзка да ни е оставила пълни със съжаления и продължаваме да похабяваме енергията си, тънещи в скръб и страдания. Искаме нещата да се върнат, каквито са били, но това няма как да стане.

Възможно е да сравняваме всичко ново, с онова, което сме загубили и така губим реална перспектива за нещата, което пък ни пречи да имаме нови и здрави взаимоотношения.

Ако се огледаме, веднага ще забележим и други възможности пред нас, а ако не го направим, просто ще ги пропуснем. 

Като негативно проявление - Разочарование. Болка. Несподелена любов и вместо да го приемем, постоянно се чудим, защо този човек не се интересува от нас.
Нещата не са се развили, както сме очаквали.
Твърде много тъга, скръб, печал. Някой е бил дълбоко наранен.
Изпитваме вина. Възможно е единият да играе роля на жертвата.
Някой ни липсва.


ОТНОСНО ЗДРАВЕ

Простичко казано, чувстваме се отвратително. Главоболия, болки в ставите, скованост, липса на енергия, неразположения. Махмурлук. Пренебрегване и занемаряване. Всичко ни е зле, и състоянието, и позата, и диетата, и менталната нагласа, която ни води към депресия. И това е психологичен проблем. Добре е да поговорим с някой, който може да ни помогне или да почетем мотивираща книга, която да ни покаже, как да променим мисленето си и да излезем от унинието, в което се намираме. 

Добре е да обърнем внимание, какво поемаме като храна и пиене. Да се насочим към повече жива и естествена храна. Да пием повече вода.

Картата описва време, в което изпитваме болезнен страх от това да сме на открито, от социум, от общуване с други. Това е изключително опасно, тъй като се скриваме и спираме да общуваме със света.

Като цяло сме доста себични и погълнати от собствените си чувства, упорито придържайки се към онова, което ни позволява да се жалваме и хленчим. Част от болката идва точно от това самосъжаление. Лекът е да си простим. Да осъзнаем, че можем да излезем от тази ситуация. Да обърнем вниманието си в друга посока и да затворим вратата към миналото. Виж, с какво разполагаш и продължи към бъдещето си. 

Физическото ни здраве ще се подобри ако излизаме навън на разходки, из планината, ако се срещаме с нови хора и се опитваме да общуваме.

Изключително важно е да се поддържа позитивна нагласа. Ако не можем да преодолеем нещо, което някой е направил или което се е случило в миналото, то сега е времето да се потърси помощ относно тези проблеми и да се разрешат преди да сме си причинили сериозни вреди –тежки депресионни състояния например.

Миналото е свършена преживелица. Съсредоточи се върху настоящето и бъдещето.


ПРОФЕСИОНАЛНО РАЗВИТИЕ И БЛАГОСЪСТОЯНИЕ

Има някакво развитие, но като че ли се чувстваме неловко, не съвсем на мястото си или просто все още свикваме с обстановката. Добре е да сме активни, но не и притискащи – все още не сме наясно с всичко. 

Обстоятелствата се разнообразяват, разчупени са определени емоционални нагласи и просто трябва да приемем, че промяната е необходима. Най-вероятно ние самите сме предизвикали изменение и трансформация в потоците, тъй като сме осъзнали, че консервативната настройка ни пречи да се развиваме. Да бъдем щедри е работа в посока на един от основните закони на вселената – балансът във взимането и даването.

Възможно е да осъзнаем, че мястото, на което се намираме, не е точната работа за нас. Добре е да се замислим, какво всъщност желаем да правим и да поемем в тази посока, за да се чувстваме емоционално удовлетворени.
Има вероятност да си имаме работа с някакви загуби, които ще ни засегнат емоционално.

Не е време за инвестиции, а за подсигуряване на всички работи по легален начин, за да сме подготвени ако нещо, свързано с бизнеса ни се промени.

Ако въпросът е относно търсене на работа, би трябвало да потърсим такава във сфера, която ще държи съзнанието ни заето и творческата ни енергия ще може да се изяви. Ако не се чувстваме творчески настроени, то тогава работата ни е добре да стимулира физическата ни активност – а не монотонна и повтаряща се като във фабрика например.

Негативно проявление - чувстваме се уморени и изтощени. Едва намираме сили да си свършим задълженията... ако изобщо успяваме.

Появява се при съкращаване на персонал. Най-вероятно ни се иска да бъдем уволнени.


Работа, която не ни удовлетворява. Възможно е да имаме огромен потенциал, но по някаква причина го потискаме. Чувстваме се изолирани.

Твърде силни притеснения ни пречат да постигнем, това, което наистина желаем.


ПОСЛАНИЯ:

Тази карта ни казва, че можем да си позволим да сме тъжни, кисели и нацупени или да се отдръпнем от социалния живот. Всеки си има своите унили моменти, все пак животът наистина понякога е труден, безпощаден, тъжен. Имаме си своето време за сълзи и тъга. Проблемът е, че от тук можем да пропаднем твърде лесно към отчаяние и депресия.

Важно е да изпитаме емоциите, които ни връхлитат, а не да се отърсим веднага от тях, защото те ни правят хора. Да, можем да скърбим и жалеем онова, което сме загубили, а когато сме готови, ще се обърнем и ще се насладим, на онова, което е останало.

Не всичко е загубено! Обърни се, протегни се, все още си струва да си тук – имаш на разположение и близки, и подкрепа и любов. Направи крачката към онези, които те очакват.

5 Чаши отразяват нуждата да пренаредим и преоценим житейските си приоритети. Като съвет, картата ни насърчава да спрем да прахосваме енергията си за неща, за които нищо не можем да направим, а да забележим многото благословии, които ни остават.

5 Чаши са борба, изпитания и премеждия. Загуба на приятел или разтурянето на брак. Нанесена е вреда, но няма нужда да плачем над разлятото, по-добре е да си научим урока и да продължим напред. Ако останем в миналото, ще пропилеем всичките си възможности, а не само онези, които вече са си отишли. Живей в сега. 

5 Чаши предполага, че е добър момент да променим мястото си на живеене или работа. Добре е да положим някакво ново начало.

Промяната никога не се случва заради самата промяна. Винаги има някаква причина за този смут, някаква липса на равновесие, които трябва да бъдат премахнати или нещо грешно да се поправи. Понякога дори пагубна промяна може да се окаже благотворна. Взаимоотношения например без любов, така и така не струват, така че е добре рано или късно да приключат.

Пет Чаши ни казват да сме благодарни, на онова, което е останало. Няма смисъл да се притесняваме за онова, което не можем да променим. Проблемите ни помагат да се развиваме.





ПО ТРАДИЦИЯТА НА КРОУЛИ И ЗЛАТНАТА ЗОРА

5 Чаши
КНИГА НА ТОТ – DISAPPOINTMENT
ЗЛАТНАТА ЗОРА – The severity of the heart. (The Lord of Loss in Pleasure)

Въведението към “Naples arrangments”( from Aleister Crowley: The Book of Thoth), разкрива идеята за движението като подкрепа на материята. Резултатът е цялостно разстройване на статично стабилизирана система. Поява на буря и напрежение.

Това не е нещо „зло”. Естественото усещане за това обаче е повече от неохота и съпротива.

Картата е наречена Разочарование или Неуспех, тъй като естественото състояние на водите на Удоволствието е тишина и спокойствие, а всяко смущение се приема като заплаха и беда.

Картата е управлявана от Гебура във вода, а тъй като самата тя е огнена, се получава естествена антипатия. От тук възниква и идеята за смут и безпокойство, точно когато е най-малко очаквано – във времена на покой.

***
From “Mirror of the soul” – handbook for the Aleister Crowley Tarot
Из ръководството на Gerd Ziegler към тарото на Алистър Кроули


Неосъществени очаквания. Загубен баланс, проблемни отношения. Неочаквани вълнения.

Златните чаши са се превърнали в стъклени – крехки и празни. Обърнатият пентаграм показва материята над духа.

Вилнеят Агресивни унищожителни сили и доминират всичко наоколо. Всяко разочарование разбира се съдържа в себе си урок и опитност, които са важни за нас. Случва се определена трансформация и както корените ни показват очертанията на пеперудата – гъсеницата все някога се превръща в летящо същество.

Указва: Твърде високи очаквания са се сгромолясали. Дълбоко в нас се таи страх от разочарование.
Въпрос: В кои области от живота си се страхуваме да не бъдем разочаровани? Къде сме обезкуражени? Какво ни отчайва? Как да преодолеем и предотвратим обезсърчаването?
Предложение: Тегли по една карта за всеки от горните въпроси!
Твърдение: Опознавам реалността си като се уча да забелязвам, къде се лъжа и кога отричам вътрешния си глас.

***
Страх от провал. Не успяваме да се справим с някаква трудност. Емоционална ситуация, в която сме разочаровани

Пет Чаши предполага емоционална криза. Възможно е несъзнавани страхове да са изплували на повърхността. Губим илюзиите си, осъзнаваме ограниченията си и заблужденията, в които сме живели. Възможно е да ни боли, но е необходимо за израстването ни да спрем да се крием от самите себе си. Петицата е същината, мощта, която надхвърля четворката – Гебура е движение и изменение, силата на разрушението.

ИМПУЛС: Разочарование, но и отваряне на очите, болка, загуба, тъга.
СВЕТЛИНА: Отрезвяване, осъзнаване, раздяла като последствие
СЯНКА: Горчивина, празнота, измяна, коварство, оскърбление

info - corax.com - & - angelpaths.com + Book of Thoth from hermetic.com 




ОБЪРНАТА КАРТА: 

Разочарование и съжаление. Отчаяние. Разбито сърце. Невъзможност да се откъснем от скръбта. Емоционална и духовна смърт.

Възможно е някой да се възползва от нас, да ни наранява емоционално или да ни вменява вина.

Мисли за самоубийство. Самота. Отричане. Депресия. Изтощение.
Ментално нестабилен човек. Негативен. Самосъжалява се. 

Повдигне ли глава, ще види, че ако тръгне по моста, ще стигне цял град с различни възможности. Засега мъката му обаче не му позволява да приеме, че не всичко е загубено.

Повторно и непрекъснато връщане на чувства, свързани със загуба, която сме изживели. Не можем да променим или поправим, случилото се. По-добре просто да се освободим емоционално от това.

Има някакво ниво на неглижиране на всичко наоколо, което е резултат от мъката ни. 

Добре е да осъзнаем, че докато траят тези ни чувства, сме склонни да нараним или злоупотребим с хората около нас.

Важно е да се насочим към преодоляването на проблемите.

Изживели сме чувство на ограничение, но това не е целия свят. Има още много, което можем да ползваме и да ни радва.

Повечето от болката ни, може да се свърже с нагласите и менталните ни възприятия, с начина ни на мислене. Ако осъзнаем това, ще можем да обърнем нещата. Спри да се съжаляваш и отвори очите си, защото ще откриеш неща, за които си благодарен, че ги има.

Из 78 Истории - блогът на Вера:
В обърната позиция петица чаши ни предупреждава, че периодът ни на траур е продължил по-дълго, отколкото е необходимо. Дошло е време да се изправим на крака и да се върнем към живота си, но ние отказваме да го направим и продължаваме да се мотаем с празен поглед, може би дори прекаляваме с чашката, в която давим мъката.


............................................................................................................................................................................................

Скръб.


Ключови думи:
Съжаление.
Самообвинение.
Тъга. Размисли.
Нещастен край.
Развълнувани емоции.
Липса на комуникация.
Загубата на доверие.
Чувство на неудовлетвореност.
Предателство в любовта.
Прекомерен песимизъм.
Безпокойството се дължи на раздяла.
Спасяване на това, което е останало.
Угасване на любовта.
Проблеми в семейството. Раздяла.
Криза на романтични отношения.
Усещане за изоставеност.
Вие се карате или наказвате.


Неразкрити таланти.
Нещо се губи, но и нещо остава.
Чашата е наполовина празна, а не е наполовин пълна.

Ситуация и съвет:
Загуба или разочарование.
Чувствате се отхвърлени или изоставени.
Все пак, не всичко е загубено.
Нещо остава и то трябва да бъде запазено.
Ако сте във връзка, която не носи нищо друго освен болка, съжаление и разочарование, може би си струва да я прекратите.
Трябва да да си позволите да скърбите, това ще ви помогне да освободите потиснати емоции.

Хора: които са изпитали болка, обида, душевни рани. Песимисти. Жени, които са претърпели спонтанен аборт. Дете, което обиждат.




Няма коментари:

Публикуване на коментар