Тук синтезирам описания за Картите ТАРО.
Ако имате желание или въпрос, или сте в процес на търсене - Изтеглете Карта, за да проверите, какво ще ви разкрият ;)
При някои карти значенията са само нахвърляни, но като цяло продължавам да развивам страниците. *** HAVE FUN! :) ***


неделя, 13 февруари 2011 г.

13 Смърт

Преход от едно състояние в друго.
Както например от младост към зрялост, 
от брак към развод, 
приключване на етап и навлизане в следващ.

Изход. Край на обстоятелства. 
Необходимост от кардинални промени.

Фаталност. Безвъзвратност. Окончателност. Изчерпаност. Раздяла. Сбогуване. Забрава. Летаргия.

Освобождаване. Възстановяване, Обновление. Преобразуване.
Пречистване. Изкупление. Прераждане. 
Духовно възраждане.
Смъртта е Преобразяващо събитие, което изменя посоката ни на движение.

Основното значение на Смъртта е естествения край на нещо. Важното е, че се случва закономерно и е задвижено от събития и енергии, които не са ни подвластни – за разлика от структурната промяна в Светът, където сами извоюваме новата си парадигма и сме работили усърдно за постигането ѝ.

Смъртта като Голяма Аркана, често е състояние, в което се налага да се справим с приключването на нещо.
Воля да се освободим от миналото и да продължим напред.

Смъртта позволява регенериране, възстановяване и прераждане.
-----------------------
13 СМЪРТ
символ на - косата е най-верния символ тук: това откъсване с един удар на миналото, при което няма отричане, независимо дали то идва в резултат на смъртта или по друг начин.
отразява определено често е вестител на промени в насоката на вътрешния живот или на живота като цяло. Но докато Обесеният е или молба за промяна, или знак, че тя ще се осъществи чрез вътрешни средства (депресия, нервен срив и др.), образът на Смъртта означава, че Дълбокото Съзнание е решено на промяната и ако се наложи ще прибегне до съзидателните си сили, за да я предизвика чрез външни средства: нещастен случай, голяма финансова загуба и др.
...............................................................................................................................................................................................................
13 Смърт – Трансформация
Вечното преобразуване на живата природа.
Да можеш да се откажеш от всяка вяра, неверие, съмнение, причина, аргументи, съзнание, мисъл и просто да навлезеш в чистото съществуване, без ограничения.
Да разсечеш илюзията, да се самообновяваш, да разкъсаш веригите на границите и краищата....символ на издигането над двойствеността.

Време е за дълбоко отпускане.
Позволи на всяка болка, мъка или трудност просто да бъдат там.
Трансформацията идва, когато ѝ е време и те пренася от едно измерение в друго.

........................................................................................................................................

из Пътуване в скритото царство - Journey Into The Hidden Realm
Из въздухът тътне гръмотевица. Облаци в сиво, черно и лилаво се хвърлят един връз друг, докато се борят из небето. Мракът приближава, увеличавайки чувството за хаос. Гарван грачи в подивелия вятър, който отнася крясъците му във всички посоки. Тя обаче се наслаждава, това е нейният елемент. Бяга с развети диви коси и радостно проблясващи очи. Гарванът я следва, но тя е неестествено бърза. А бурята е непосредствено след тях.

Тя обожава това... драматичните стълкновения и танцът на стихиите в небесата. Сблъсъкът на всичко, достигнало зенита си. Може да подуши как приближава краят на цикъла. С първият проблясък на светкавица и първата капка дъжд, се устремява в бяг, благодарна на боговете за това, което идва.

А докато дъждът отслабва, облаците изтъняват и тишината се връща на земята, тя затихва неподвижно. Вдиша. Поема аромата на онова, за което копнее – пречистване. И отново благодари.

ТЪЛКУВАНЕ Смъртта в таро показва приключването на нещо – обикновено това, за което се пита. Смъртта е една от картите, които означават промяна.
...............................................................................................................................................................................................................
INSTANT IDEA - МОМЕНТАЛНА ИДЕЯ
КРАЙ
.............................................................................................................................................................................................................

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Смъртта често се проявява като ниво на неизменност и установеност, което е трудно за преживяване. Дълго време сме били в определена ситуация, която вече или се е изхабила, или сме надраснали и е време да променим или нея, или нас самите.

Ключова дума за Смъртта е Трансформация.
Преминаване от една фаза, в друга.

Смъртта представя край на цикъл, точката, в която трябва да се извърши определен преход и промяна.

Смъртта на старото и раждането на новото. Може да предизвика отчаяние, но може да се прояви и като надежда, като раздвижване. Без Смъртта, няма промяна и се стига до застой. Смъртта на детето, позволява да се роди възрастния.

При Смъртта измененията обикновено афектират няколко области от живота ни.

Да, случва се да показва физическа смърт, но това е сравнително рядко. Значението ѝ се свързва с Преобразуване, Реформа, Преврат, Разместване, Превръщане, Видоизменение.



Като Голям Аркан, Смъртта предполага дълбоко вътрешно изживяване. Ако се изяви на външен план, ще бъде забележимо изменение на средата или състоянието.

Обикновено това е промяна, на която просто ѝ е времето да се появи в живота ни и ако се съпротивляваме и не я допускаме, ще се отрази нездравословно и на психическото, и на физическото ни състояние.

Без значение колко дълго сме живели на едно място или колко дълго сме били с някого, всичко се променя. Животът непрекъснато се изменя. Колкото и да не искаме да обърнем внимание на нуждата от израстване или реформа, Смъртта е много вероятно да ни завърти във вихъра си и изведнъж да установим, че нещата вече изобщо не са същите, както досега.

Промяната обикновено е внезапна и ни изненадва.

Понякога картата Смърт няма дълбоко значение, може да се прояви като край на ваканцията или преминаване в различен режим – на работа или ежедневие. Понякога е просто хаос.

Случва се да е с физическо проявление или просто да е символична, или пък и двете едновремено.

Но друг път е онова състояние, когато си казваме – това просто не е истина, първите мигове на нещо, което ни изкарва дъха, шокиращото пространство между тук и там, и никъде. Онези съдбовни и драматични моменти, дни или месеци, преди новата реалност да се намести и установи в празното пространство вътре в нас – когато новите начини на съществуване се появяват, в отговор на тоталното разместване и изтръгване от познатите среда и ситуации.

Светът, който оставяме зад нас е приключил, мостът е изгорен. Сега ни предстои да открием, какво има пред нас.

А ако сме се научили да пускаме и да не се опитваме да задържим онова, на което вече му е дошло времето да си иде, ще ни е по-лесно да видим, че болезнения процес на приключването може да е всъщност облекчение и началото на нещо ново и хубаво.


КАТО СЪБИТИЯ:

Разрушаване и Възстановяване.
Завършване на цикъл и преминаване към ново състояние.

Изменения в съществуването и мисленето.
Смъртта е край на старомодни представи, идеи, стил на живот.

Прекратяване. Раздяла. Загуба. Отстраняване.
Приключване на нещо, което познаваме.

Смъртта може да ни насочи към неочаквани или дори шокиращи събития. Това е фаза на екстремен преход в непрекъснатия поток на живота.

Неизбежни и дълбоки промени.
Нови предизвикателства и предложения.
Ново начало, оставяме старото назад.

Прелом. Революция. Освобождаване. Обновяване.
Разчистване. Разместване. Прехвърляне. 

Освобождаваме се от остарели модели и обстоятелства, за да направим място за нови.

Преобразуване и усъвършенстване на ситуация. Настройване.

Преминаване от едно пространство в друго.

Възможна смърт.
Смъртта се отнася за приключване на всякакви неща, включително и живот - но сравнително рядко означава буквална смърт. Може да е край на ситуация, край на пътешествие, затварянето на заведение, завършек на тежка седмица.

Тъй като е Голяма Аркана, не е толкова самото приключване, а как човек се справя с него.

Можем да сме изключително доволни например ако напуснем среда, която е била твърде неприятна или тежка за нас. А може и да сме наранени от края на нещо приятно или любимо. Каквото и да е събитието, ни трябва време, за да приемем, че нещо, с което сме свикнали, вече го няма в живота ни.

При Смъртта се проявяват проблеми с доверието, пускането, привързаности, мании.


КАТО ВЪТРЕШЕН ПРОЦЕС И СЪСТОЯНИЕ

Измененията могат да са невидими за околните, но се изживяват на дълбоко ниво. Като семето, което се развива под земята, за да даде живот на ново растение.

Смъртта ни казва, че досегашните методи вече не работят, нито остарелите модели на мислене.

Смъртта ни казва, че повърхностна промяна не е достатъчна. Ще трябва да изчистим всичко из основи, за да можем да дишаме отново спокойно.

Смъртта ни помага да разпознаем и признаем необходимостта от приключване, тъй като това ни освобождава и всъщност позволява да се случи и вътрешната промяна, като обновяване и възстановяване.

Символизира смяна на кожата – може и да е болезнено или неудобно, но когато се случи ни позволява по-голяма свобода, по-малко притеснения и ограничения, позволява ни да дишаме дълбоко и спокойно с пълни гърди.

Смъртта е преходен период. Можем да мислим за нея като за смъртта на Феникса – определени положения са към края си или се променят драматично. Това може да е изключително трудно за приемане и преживяване. Но често води до великолепно прераждане и нещо ново и по-добро.

В природата на човек е да опитва да се задържи за познатото, с което е свикнал, дори и то вече да не му служи или откровено да е нездравословно за него. Сега е времето да се освободим от всичко онова, което не ни помага да се развиваме напред, а напротив – спира ни да подобрим живота си, да следваме мечтите и призванието си.

В Таро Смъртта е по-скоро прераждане. Тази карта съвсем не е края на пътешествието на Глупака. Докато стигне до смъртта той вече е научил много по пътя си и сега му предстои да се успокои и хармонизира – Умереност или да се отдаде на плътските желания по Дявол, после ще разбере, кое си струва и кое не – Кулата и след това да последва Пътя, предначертан му от Духа – по Светилата – все повече ще се настройва към вътрешните си потребности и нужда да изяви истинското си Аз.

В Смъртта, Преобразяването, на което сме подложени, събужда латентните ни способности и това е събуждане, което води до преобразуване и растеж. Просто понякога събития извън нашия контрол ни насочват в различна посока, често за да ни помогнат да се свържем с правилните ситуации и отношения за нас.

Обикновено този обрат преструктурира живота ни, за да се озовем на правилния път.


ЛЮБОВ И ВЗАИМООТНОШЕНИЯ

Като цяло, отношенията ще се изменят.
Интензивни отношения - период на напрегнати и динамични отношения, които изведнъж ще приемат съвсем различна форма.

Възможна е любов от пръв поглед.

Външни фактори ни влияят толкова много, че емоционалното ни състояние е излязло извън контрол и в този момент сме различни, от това, което сме били.

Възможно е афектирано състояние, което води до спонтанни действия.

Внезапен разпад на връзка заради невнимателно изречени слова.
13-тият аркан често задейства човек напълно неочаквано и непредвидимо за другите.

Ако сме във взаимоотношения и търсим мъдрост относно бъдещето ни, Смъртта е предупреждение, че наближава промяна, за която е добре да сме подготвени. Всъщност това няма да е нещо внезапно и неочаквано (както при Кулата), напротив, всички знаци са налице и просто е трябва да им обърнем внимание. Вероятно наближава събитие, което ще промени отношенията ни един с друг или към самата връзка. Възможни са всякакви ситуации, включително женитба, закупуване на дом или раждане на дете. Важното е, че това ще постави отношенията на съвсем различно ниво.

Смъртта показва промяна на динамиката между хората във връзката. Или че тя трябва да бъде тотално изменена ако желаем да възстановим и продължим тези отношения. Това обаче изисква и двете страни (или колкото са намесени), да са отдадени и работят по разрешаването на проблемите.

Проблемите показвани по Смърт, често са дълбока обида и липса на доверие, които трудно се оправят без ръководство на експерт съветник по тези въпроси.

Понякога Смъртта указва край на отношения или развод. Обикновено по това време, когато излиза картата, отношенията са отвъд точката, в която могат да бъдат поправени – заради твърде наранени чувства или злоупотреба с другия например.

Вероятно вече е очевидно, че връзката е приключила. Ако упорито се придържаме към връзка, която вече се е изчерпала и сме нещастни, но ни е по-лесно да останем, тъй като ни е позната или не искаме да сме сами, то нещата ще се задълбочават и ще стават все по-неприятни. Би било добре открито и честно да се обсъдят с партньора проблемите, които ни притесняват и да се опитаме да променим, каквото можем. Но най-вероятно след като се е стигнало до тук, едва ли могат спокойно и трезво да се разискват подобни въпроси и по-скоро е време да се разделите. 

Смъртта предполага освобождаване от привързаността към сигурното и познатото, тъй като то изчерпва енергията ни.

Не всички отношения могат да се поправят, но със сигурност можем да пробваме. Може да не е лесно, но понякога успяваме. Обаче ако само единият влага усилия, наистина не си струва да се продължава.

Нещата са се променили или е време да се променят. Израстнали сме старите отношения. Време е да продължим напред.

Това може да е както интимна връзка с партньор, така и семейни отношения, при които детето излиза от дома си например.

Ако сме сами и търсим любовта, Смъртта ни казва, че е време да се откажем от определено поведение, състояние, среда и т.н., които с нищо не ни помагат да открием партньор. За да привлечем желаното, ще трябва да подменим енергията, в която живеем и която излъчваме.
Вътрешното и външно преобразяване е изключително продуктивна стъпка към желаното.

Добре е да се отнесем към промяната, символизирана от Смъртта с позитивна нагласа. Негативните реакции, ни закопават още по-дълбоко в нездравословната ситуация


ОТНОСНО ЗДРАВЕ

Най-често Смъртта известява, че трябва да се случи промяна и това е естествен етап.

Криза. Влошаване. Край на болест или на настоящите обстоятелства.

Премахване на физическа тъкан или на болка.

Необходимост от хирургическа интервенция, често внезапно и непланирано.

Прободни и прорезни рани.

Рискова ситуация.
Неочаквано влошаване без външна причина.

Пристрастеност, мигрена, хирургични интервенции.

Важно е поддържаме ниски нива на стрес. Добре е да се освободим от определени ограничаващи ни ситуации, които ни стресират. 
Приемане и освобождаване – да приемем ситуацията, за да се освободим от напрежението и да продължим адекватно напред.

Трябва да си осигурим достатъчно почивка.

Смъртта е послание да работим върху проблемите пред които се изправяме, без да се опитваме да ги избегнем. 

Да поемем отговорност за проблемите, които усещаме.

Ако имаме нужда от лечение е добре да се обърнем на физическо ниво към професионалист, но и на духовно ниво, към онова, в което вярваме.

Хроничните ни проблеми са напомняне, че трябва да обърнем внимание на стила си на живот, на режима си на хранене.

Каквото и да се случва сега, това, което е сега, е тотално различно от онова, което ще е след шест месеца например.

Направи позитивни промени, за да подобриш живота и здравето си.



ПРОФЕСИОНАЛНО РАЗВИТИЕ И БЛАГОСЪСТОЯНИЕ

Преминаване. Свършване. Обстоятелствата напълно се изменят. Преход от една ситуация към друга, от едно положение към друго.

Много нестабилна карта за бизнес, а ситуациите ненадейно се обръщат. Като че ли нито може да се управлява, нито контролира. Може и да е възможно, но се изискват големи умения.

Смъртта тук е като плаване по планинска река – не можеш да спреш да се движиш, но можеш да лавираш между камъните, да търсиш подходящи течения, за да останеш отгоре.

Майсторство. Висш пилотаж.

Смъртта е квантов скок, преход от едно състояние в друго. Период на растеж на организацията, преминаване към нови методи на работа. Понякога сами въвеждаме иновациите, подготвяме се, оценяваме последствията, но друг път ни се явява изневиделица като криза, с която трябва да се справим, тъй като старите методи вече не са подходящи и е нужно да се намерят нови форми и модели.

---
Понякога смъртта идва неочаквано и разрушително, но друг път е като глътка свеж въздух – прочиствайки препятствията и ни позволява да се надигнем и устремим напред.

Тъй като сме в преломен момент е нужно да се огледаме и определим правилната посока.

Често Смъртта дава приключване, загуба на работа, безработица или уволнение. Някаква част от професионалният ни живот е към края си.

Вероятно не си харесваме работата или е твърде стресираща за нас, така че е време да потърсим нещо различно. Нещо, което наистина би ни харесало и бихме го вършили с удоволствие. Време да преценим, струва ли си наистина това място, тази работа и ако отговорът е не – да се отворим и насочим към нови възможности навън. Може би дори да обмислим смяна на сферата, в която сме заети.

Възможно е да се прояви като повишение или пенсиониране.


ПОСЛАНИЯ: 

Поеми си дъх и се освободи от всичко онова, което вече не служи на по-висшата ти цел в този живот – т.е. всичко онова, което те сковава, вместо да те освободи да летиш и да се чувстваш значим, да има смисъл да се будиш сутрин.

Вярвай, че нещата се случват, както трябва да се случат. Вярвай в себе си, че можеш да се справиш, каквото и да се изпречи пред теб.
Не случайно обстоятелствата те карат да се преориентираш в нова посока.

Не се страхувай от промяната. Недей да бягаш и да се криеш. Напротив, поеми я в себе си и я използвай.

Ако не вземеш сам решенията сега, те ще бъдат взети вместо теб и това може да се случи по болезнен начин. 

Посланието на Смъртта често е да пуснем и да се освободим от миналото. Да се отворим за прераждане.

Да изберем да допуснем промяната, а не да ѝ се съпротивляваме. Най-трудно е всъщност да я приемем на ментално ниво, да осъзнаем, че не е случайна и е време да направим прехода. Ще трябва да се изправим пред страховете си и да приключим с този етап, за да се прехвърлим на следващия.
Съветът е премини границата, освободи се от ограниченията, приеми промяната.

Смъртта е покана да съществуваме в осъзнато състояние.
Да осъзнаем как се придвижваме от едно състояние в друго, от едно място на друго. 

Всичко си има край. Не само животът, но също взаимоотношения, работа, партньори, опитности, всичко се ражда, развива и приключва. Енергията непрекъснато се преобразува.

Добре е да отделим време да поразсъждаваме върху начините, по които се съпротивляваме и бягаме от промените.
Ако наистина ни е страх, можем да помислим за всичките нови възможности, които биха се открили, но изпускаме докато се държим за вече остарелите модели.

Позволи на цикъла да бъде завършен и бъди верен на себе си.

В самото действие на пускане на старото, се крие свобода, която ще ни зареди с много нова енергия.

Съветът тук е да се откажем, тъй като така е трябвало да стане. Време е да се огледаме и да започнем наново.
Към нови проекти или пък кариера.

Да внимаваме да не слагаме всичките си средства в една кошница.




ПО ТРАДИЦИЯТА НА КРОУЛИ: 
КНИГА НА ТОТ – Смъртта – 13-ият Ключ – Пътят на Нун

ЗЛАТНАТА ЗОРА – Детето на Великият Преобразувател,
Повелител на Порталите на Смъртта

Дърво на Живота – Пътят на Нун свързва Теферет (6-та Сефира) с Нетцах (7-ма Сефира).

Време. Епоха. Вечност. Преобразуване. Принудителна промяна. Разрушаване.

Арканът без име. Символ на страх. 

Преминаваш през Пътят на Нун – Нун е 24-ят път в Дървото на Живота.

Нун означава „риба” на иврит и е познат като буква/ вибрация/ път на дълбините.

Това е Пътят на рибата - свързва Тиферет (Красота) с Нетцах (Победа) и изразява потока на Личността от Висшия Аз (Тиферет е Енергийната Интелигентност на Христос) към Творческата Интелигентност, която е семето на всяка мисло-форма. Много от нас забравят, че цялото съзидание се състои от първата материя – Мисълта!

Рибата, освен като значение на буквата Нун в иврит, е също традиционният символ на първичната материя. Което е естествено, тъй като всяка форма, произлиза от Бина, третият Сефирот в Кабалистичното Дърво на Живота – тя е Великата Майка Океан на Колективното Подсъзнание. 

Картата се отнася към преобразяването на истинската личност докато преминава надолу от Висшето си Аз в илюзията на Материалния свят.

Това е пътят на интимността и разтварянето, основано на трансформация и трансмутация – превръщане, преобразуване, видоизменяне, преходност и възстановяване, обновление, подновяване, възраждане.

Картата осветлява това, за което си тук – да живееш, да учиш и да се осъществиш в това си прераждане.
Смъртта е шаманско пътуване към освобождаване от материалното и телесно, което е смъртно, тленно, ограничено. А това е необходима стъпка за възраждане.

Дълбоко потапяне в несъзнателният свят на Духа, инстинкти, интуиция и чувства са присъщи на Душевния ни отпечатък и са семена, които покълват в Нун. 

Това е пътят на преоценка, на загуба на съзнателния свят и потъване в безсъзнателния на инстиктите, интуицията и чувствата.

Това трудно се разбира от основаното на оцеляването земно тяло, чиято базова самоидентичност се основава на детският страх от отхвърляне. За самоосъзнатия, смъртта е окончателното отхвърляне. Докато за Душата, това е просто рестартиране на личността.

Според Ан Скеа: Докато Обесеният представя жертване, пълно отстъпване и изоставяне на всичко от досегашния живот. Неговият Таро Път – Мем, бележи завършване на част от пътя и спиране – волно, неволно или принудително преустановяване, увисване – преди отново да можем да се раздвижим и да тръгнем. 

Посветеният е потопен в хаотичните води на творението – Мем, в които започва и свършва целия живот, и които са тъмните води на безсъзнателното, на инстинктите, на Душата. За да продължи пътешествието, Посветения първо трябва да намери пътя си из тези води. Така, въпреки че следващата карта е Смъртта, в Дървото на Живота следва Пътят на Нун – Пътят на Рибата, който е символ на живота под водите, на живот пътуващ сред водите. (Crowley, BOT 99)

Фертилност, Озирис, Венера/ Афродита, Изида и Хермес/ Меркурий.

ХIII-ият Аркан няма име в марсилското таро. Ходоровски казва за него, че след постигнатата празнота и задълбочена работа в Обесения, сега се изисква цялостно пречистване. Коренен прелом в дълбините на душата. 

Смъртта не е точно край като в Светът. Тук се има предвид работа по изчистване, преустройството, което е нужно, за обновяване, възстановяване, продължаване. За издигането ни по пътя на душата. Към цялостната реализация в Светът.
Alejandro_Jodorowsky - The Way of Tarot

Обикновено Смъртта показва коренна външна трансформация, за разлика от Кулата, при която имаме вътрешна промяна.

Езотеричното название на Смъртта е Господар на Порталът на Смъртта. Насочва личността „надолу” към въплъщение. Това е също Пътят на Горящият Меч – излъчване същността на Малкия Създател – Енергията на Слънцето в материя. 

To further expand its meaning, the Qabalist know this Path of Nun as the path of which the Solar Energy Psyche of the Son (Sun) of God is transformed into the Netzach sphere, or pattern of intelligent energy that is the realm of the Conscious Rational Mind. This part of the Great Work involves psychological re-orientation where there is a perceptual change about the nature of reality and about what constitutes Self. Yet another aspect of our Transformation psychosomatic-nature that points out that how we see the outside world is merely Self-viewing itself in the reflected light of the Mirror called physical matter. The Psyche using the soma (body), to examine identity. Therefore, how we mentally/emotionally identify ourselves, becomes our psychosomatic "outer image" and/or world view! What we must remember here is that all eye sight is and aspect of "I" sight and we cannot see what we don't see as ourselves! I AM being the power that creates our "reality". How I identity myself ---is what I see as perspective!
http://www.elitarotstrickingly.com/blog/the-tarot-of-eli-major-arcana-dreams-of-gaia-tarot-key-8-death-and-rebirth

Представя безкрайният кръг на смърт и прераждане като предпоставка за нов живот и сътворяване, тъй като животът в същността си е неизменно променлив, тръгване и пристигане.

Картата ни подсказва нуждата да се освободим от нещо и изисква да разберем цикълът на живота.

*** 
Преход/ Съпротива

Смъртта се явява, за да покани новите души през зоната на сътворение във великата лемниската, която обикаля тялото ѝ. Всичко се съсредоточава в нейното изумрудено сърце – средата, в която всичко се пречиства и обновява и която превежда душите нагоре в по-висши форми на осъзнатост, към върха на Дървото на Живота. Или пък ги подкрепя в прехода им надолу, обратно към земните нива.

Смъртта представлява процесът на разтваряне и приемане по време на трансформация. Тя е разчупването на личността и мнението ни за нас самите. А в момента на осъзнаване е потенциалът на новото усещане за себе си.

Обикновено това води до усещане за по-висша цел и вътрешно познание и разбиране, които променят начините, по които виждаме и взаимодействаме със светът.

Когато се съпротивляваме на промяната и предпочитаме познатите, но остарели модели на съществуване, ние всъщност удължаваме прехода и променяме начина, по който той ще се осъществи. За да изправим Смъртта просто трябва да се отпуснем и да приемем това, което е, както и непознатото пред нас. Да си позволим да видим света от различна перспектива.


ОБЪРНАТА КАРТА: 

Бедствие, злополука, катастрофа, произшествие. Разместване на пластовете. Катаклизъм. Срутване. Революция. 

На косъм от голямо нещастие или избавяне от катастрофа или смърт.

Застой. Инертност. Летаргия. Забавяне. Нерешителност.

Отказ да разберем и приемем. Инат.

Страхуваме се от загуба.

Не си признаваме, че е време за промяна. Не виждаме причина да променим настоящата ситуация. Тук се съпротивляваме на промяната, а тя ни е жизнено необходима, за да разцъфтим отново.

Новата среда би ни окуражила с нови стимули и възможности. 

Но вместо това изпитваме Безпокойство и тревожност. Липса на мотивация. Мъка. Депресия.

Притеснения относно събитие, което очакваме, особено ако го смятаме за неприятно. Като че някой ни преследва, заплашва или притеснява. Изпълнени сме със страх и неувереност. Песимизъм.

Губим сили и сме изтощени заради липса на воля и боязън да се изправим и справим с живота и проблемите пред нас.

Явява се обърната, когато сме зависими от стари и нездравословни навици и рутина. Те не позволяват физически, емоционален и духовен растеж.

При обърната карта ни е трудно да приемем края на сегашния ни начин на живот, тъй като не сме готови за промяна. Най-веорятно ни е страх да поемем по нов път и предпочитаме да продължим по познатия ни вече. Страховете ни дърпат назад и се озоваваме в ситуация на застой, инертност и нещата стават все по-нездравословни за нас. 
Възможно е да се развие депресия, тъй като на някакво ниво осъзнаваме, че вече не сме на правилния за нас път, но нямаме сили да променим ситуацията. Натрупват се недоволство, незадоволеност, нещастие. В такива случаи може би е добре да се обърнем към специалист, който да ни помогне да се преориентираме и да минем през трудностите, които срещаме. 

При обърната карта, се поглеждаме в огледалото и не разпознаваме образа там. Необходимо е да открием отново вярата в себе си. 

Лек – да преоценим основните модели, които ръководят живота и ежедневието ни. Да си зададем въпроси относно живота, вселената и какво всъщност желаем и накъде е важно да вървим. Незадоволеността е знак, че се нуждаем от определена промяна. Да се подготвим за промяна, която ще освободи потенциалът в нас.

Обикновено при Смъртата нещата свършват и няма какво да направим по въпроса, просто тази част от живота ни е приключила. В такива моменти е добре да не забравяме, че когато започваме наново, сме отворени за нови потенциални възможности, които могат да се окажат наистина ценни, а защо не и много по приятни за нас.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Джема от Таромания
Значителни промени. Начало на нещо ново.  Емоционално израстване и трансформация.

Ключови думи и фрази: 
Внезапна и необратима промяна.
Необходимостта от радикална промяна.
Освобождаване.
Разцветът на нова ера. Миналото е зад гърба ни.
Завършване на жизнения цикъл и началото на нов.
Смъртта на стар човек.
Възраждане. Духовно прераждане.
Прераждането.
Преход. Изкупление. Пречистване.
Намиране на нови жизнени сили.
Освобождаване чрез изкупление.
Чувството на неудовлетвореност, защото не може да си върнете стария начин на живот. Неизбежния край.
Промяна на позицията.
Брак. Развод.
Нова работа или уволнение.
Напускане на къщата. Преселване.
Скъсване на отношенията.
Загуба на девствеността.

Ситуация и съвет: 

Тринайсет е номер, който се свързва със смъртта от самия момент, когато е имало лунен календар, където тринадесети месец е месецът на смъртта и прераждането.
В живота ви скоро ще има големи промени.
Промяната е неизбежна.
Карта на смъртта се появява, когато сте на прага на големи промени: брак, развод, напускане на дома, преместване, промяна в кариерата, раждането на дете.
Проточилата се ситуация е пред финал и пред вас е зората на нова ера.
Сега е времето да се отървете от нежеланите връзки, събития и да тръгнете по път, който води до нов етап в живота ви.
Може да очаквате загуба.
Необходимо е да се отървете от всичко ненужно или остаряло.
Това е времето на завършване и началото на нов период, както казват в Новия завет: "Докато зърното не падне в земята и не умре, то няма да покълне."
Трябва да се откажете от безплодните стари начини.
Понякога тази карта буквално означава смърт.
Емоционално, това е чудесна карта от Големите Аркани, възвестяваща пълно прераждане на чувствата и емоционално изцеление.

Хора: тези, в чийто живот са настъпили значителни промени.
Хората, които променят себе си.
Хората, които предоставят погребални услуги.
Онези, които скъсват предишните връзки (асоциирани и с работата, и с любим човек).




Няма коментари:

Публикуване на коментар