Тук синтезирам описания за Картите ТАРО.
Ако имате желание или въпрос, или сте в процес на търсене - Изтеглете Карта, за да проверите, какво ще ви разкрият ;)
При някои карти значенията са само нахвърляни, но като цяло продължавам да развивам страниците. *** HAVE FUN! :) ***


неделя, 20 февруари 2011 г.

Swords - 10 Меча

Индивидуализиране, Себереализиране, Самоопределяне.
Промяна на усещания, възприятия, схващания. Нова Парадигма, Велика Мистерия. 

Дълбоко и пълно разбиране. Осъзнаване и приемане.

Стихията на Въздуха е наистина много мощна и за да ни бъде от полза, ние самите трябва да сме дисциплинирани при употребата ѝ, защото мечът може да наранява и убива.

Въздухът осигурява смисъл, логика, разум, а също разпознаване и проницателност. Яснота на ума. 
Мечовете ни предлагат решение при кризи и дилеми, път напред. 

10 Меча често означават, че има повече страни, от които да погледнем една ситуация, повече мнения и перспективи. Насърчават комуникацията, за да се разрешат недоразуменията.

Означават притеснения и стрес, но също преговори и помирение.
Усвояване на информация, учене, знания, факти. Истина.
Писане, изговаряне, въздействие. 
10 Меча са изясняване, аргументиране, тълкуване, разговори. 

Според класическите тълкувания - Да, наистина е толкова лошо!
Недостиг, отслабване, болка, страдание, опустошение и безутешност.
Голяма психологическа трансформация.
Умствен или физически срив, психически стрес, изтощение. 
Поражение, неуспех, разруха.
А освен това злини и нещастия, които са приключили.
Направено е. Достатъчно. Край на определен начин на мислене, на разговор или определен модел.

Приключване. Пускане, Освобождаване, Време да продължим напред.

***
Хм, с тази карта описват предимно негативни преживявания. Но най-важното, което трябва да имате предвид е, че става въпрос за Мечове - Възудх - Съзнание, Ум, множество Мисли, Идеи, Мнения. Разсъждения. Въпроси и отговори. ⁂ Общуване, разискване, обсъждане, разговори,
Информация, данни, технологии, истина, Изчисляване. Статистика.
Находчивост. Интелигентност. Логика. Стратегии. Планове. Интелектуални игри. Тактика. 

Адаптивност. Гъвкавост. Хитрост.  Писане, Публикации. Новини. Редактиране.
Компютри. Съхранение на информация. Технологии. ⁂ Вибрации. Музика. Книги и така нататък. 

И всичко това в най-дълбокото си и разширено земно проявление в числото 10. 

При Асото започваме - това е есенцията на стихията, идея, която е способна да вдъхнови и отвори път през всички останали карти чак до Десетките, където вече сме преживели всичко възможно, работим с и разпознаваме стихията на практично ниво - тя вече е част от нас и можем да я разгърнем, както пожелаем.

Не подхождайте веднага със страх към тази карта. В крайна сметка, тук много добре познаваме ситуацията и реално е във възможностите ни да се справяме с всяка една подобна, пред която се изправим. Както Кралят владее елемента, така и при Десетките ние сме поне толкова силни, колкото и другите, ако не и повече, защото за да стигнем толкова нависоко (от 1 до 10), означава, че имаме голяма опитност в този елемент и отдавна сме се научили да работим с него и да го управляваме.

По-надолу давам различни значения на 10 Меча, но моля, обърнете внимание на по-високото проявление на картата и всеки път, когато излезе, се възползвайте от силата ѝ, вместо да се чувствате жертва на обстоятелствата.

..............................................................................................................................................


..............................................................................................................................................

GAIAN TAROT

Ten of Air
Преход към следващ цикъл.



................................................................................

из Пътуване в скритото царство - Journey Into The Hidden Realm
Тъмни облаци, Светкавици прорязват небето, а Гръмотевици разтърсват земята. Всичко ври и кипи. Изведнъж неразборията от звуци и форми се прекратява – все едно светът е в безтегловност и затишие пред буря се разстила над земята. Предчувствие и очакване изяждат безмълвието и оставят нещо още по-плашещо...

Напрежението се нагнетява и реалността е пронизана от писък, който разсича тишината и предизвиква беснеещ/ вилнеещ хаос отново.

Ето я – отникъде и отвсякъде – нищо друго не съществува освен нейния вик, нейните очи, нейната воля.
Великата Богиня Мориган възвестява. Това. Е. Краят.
И той е, с един единствен удар на острия меч. Тишина.

Тълкуване:
Животът може да е труден. Може да е жесток и суров, но благословено облекчение и спокойствие следва тези предизвикателства.
Тази карта е кулминация и завършек. Обещава край на страданията.
И ако краят не идва сам, съветът към теб е да насочиш през себе си енергията на Мориган.
Ще свърши, когато ти решиш, че е свършило.
Да приключиш може и да не е приятно, но е най-доброто, което можеш да направиш.
.....................................................................
OSHO ZEN TAROT
10 Облака: Прераждане 

Тази карта изобразява еволюцията на съзнанието, както е описано от Фридрих Ницше в книгата му „Така рече Заратустра“. Той говори за трите нива на Камила, Лъв и Дете. Камилата е сънлива, скучна, самодоволна. Живее в самозаблуда, мислейки се за планински връх, но всъщност е толкова загрижена за мнението на другите, че едва ѝ остава собствена енергия.

От камилата излиза лъвът. Когато осъзнаем, че изпускаме живота си, започваме да казваме „не“ на исканията на другите. Излизаме от тълпата, сами и горди, тръбейки нашата истина. Но това не е краят. Накрая детето изплува, нито примирено, нито бунтуващо се, а невинно и спонтанно, вярно на собственото си същество.

Независимо от пространството, в което се намирате в момента - сънлив и депресиран, или гръмогласен и непокорен - имайте предвид, че ще се превърнете в нещо ново, ако го позволите. Време на растеж и промяна.

Ученията на Ошо - В дзен идваш от нищото и отиваш на никъде. Ти си точно сега, тук, нито идващ, нито отиващ.

Всичко минава покрай нас; нашето съзнание го отразява, но не се отъждествява с него. Когато лъв реве пред огледалото, мислите ли, че огледалото реве? Или когато лъвът си отиде и детето дойде да танцува, огледалото напълно забравя за лъва и започва да танцува с детето - мислите ли, че огледалото танцува с детето? Огледалото не прави нищо, то просто отразява. Вашето съзнание е само огледало. Нито идваш, нито отиваш. Нещата идват и си отиват. Ти ставаш млад, ти остаряваш; жив си, мъртъв си. Всички тези състояния са просто отражения във вечния вир на съзнанието. ........................................................................................................
INSTANT IDEA - МОМЕНТАЛНА ИДЕЯ
 Целта
........................................................................................................


ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

И тук, както и при останалите таро карти имаме различни нива на изживяване и проявяване на енергиите. 

Стандартните тълкувания за 10 Меча са изключително негативни, но трябва да се има предвид, че извлечената информация за тях е предимно през хората, които са търсили съвет от картите таро. И обикновено това са хора, които са по-отворени за емоционално и сензитивно възприемане на света, вместо да имат здравомислещ, обмислен, логически или научно-обоснован подход, за което отговарят Мечовете като елемент на ума, мислите, разума.

Склонна съм да мисля, че е много вероятно тези хора изобщо да не са усвоили енергията на Мечовете/ Въздуха, която ни помага да мислим критически, да планираме предварително, да се подготвим разумно, да обмисляме сериозно. Това са били предимно хора, склонни да реагират според чувствата и емоциите си.

Да погледнем, какво се случва в останалите стихии – 
в 10 Пентакъла имаме изключително стабилна материална основа, успех, корени. Материята е част от нас и боравим с нея дори без да се замислим, разполагаме с огромен ресурс, притежаваме и се наслаждаваме на физическата страна от живота ни.

Какво се случва в 10 Чаши – споделена радост, семейство, говори ни за емоционална удовлетвореност, отношенията са от отдавна и са стабилни.

В 10 Жезъла сме толкова силни и активни, че дори сме поели извънредно отгоре и въпреки всичко можем да се справим, защото имаме хъс, знаем точно как може да се направи, виждаме го като наша отговорност и ще направим всичко по силите си, за да успеем.

Във всички тези карти, елементът е използван докрай, в пълната му цялост. 

А какво се оказва в 10 Меча? Че не можем да ползваме умствените си способности??? Че сме толкова неадекватни и некомпетентни, че не можем да предвидим, нито да се подготвим за ситуацията, в която се намираме? Че не сме обръщали внимание на отношението на другите, на разговорите, обвиненията, намеренията им спрямо нас? Че нали точно това ни е довело до стрес в 9 Меча?

Смятам, че традиционните значения, които се дават за 10 Меча се отнасят най-вече за твърде чувствителни хора, които не могат да поемат отговорност за себе си, нито имат желание сериозно да анализират ситуацията си и съответно да се подготвят предварително.

Възможно е също да става въпрос за хора в депресия, на които им идва твърде много, стресирани са по различни поводи и просто не намират сили да се огледат, камо ли да планират действията си.


Затова в тази статия ще дам няколко нива на проявление на тази карта.

Десетките обикновено са завършена сила. Пълно разкриване на стихията. Разбиране как се проявява и умелото ѝ управление. Всъщност тук дотолкова сме възприели този елемент, че вече е част от нас, работим с него дори без да се замисляме. В 10 Меча отдавна можем да четем, без да се чудим коя е тази буква или как точно се чете думата. Дефакто, в 10 Меча спокойно можем да пишем романи, тъй като познаваме и граматиката, и всичко свързано с обрисуването на понятия и концепции, обосноваване, представяне на идеи и дори манипулиране на ума и съзнанието. 

В Таро се смята, че Десетките са завършване на цикъл, за въплъщаване на елемента дълбоко в нас, така че да можем да го използваме в следващото завъртане на спиралата, по която сме поели и започваме от начало, но на по-високо ниво. Уроците са научени, а последиците налице.

10 са Резултат, възстановяване, освобождаване, отговорност – обещанията, задълженията и поетите ангажименти към онова, което се символизира от определената стихия.

Серията на Мечовете, както и останалите елементи, са история в развитие. Има различни нива на растеж и възможности за промяна, които ни се представят, за да преминем от началото, през средата и в края на историята. Десетките са връхна точка на всичко, което сме успели да постигнем в съответната стихия – това може да е както негативно, така и позитивно изживяване. 

В единият случай, преминаваме през цикъл, в който трябва да оцелеем, следваме погрешни модели на мислене, дават ни се неадекватни съвети, отчайваме се твърде лесно, изживяваме се като жертва и вместо да обръщаме внимание на знаците около нас, да се информираме по-внимателно, се оставяме на обстоятелствата и не поемаме никаква отговорност, нито за себе си, нито за ситуацията като цяло. 
Реално ние самите позволяваме да бъдем поразени от Десетте Меча, тъй като сме със съзнание на жертва, чувстваме се използвани, малтретирани, унизени. Болката тук може да бъде и физическа, макар че най-често е психическо състояние на предаване, изоставяне и т.н.
 
Проблемът е, че понякога собствените ни мисли ни водят към безсмислени битки и засядаме в нездравословни състояния на отчаяние, депресия и слабост, когато имаме чувството, че нищо не зависи от нас и всичко изглежда безсмислено.


В другият случай обаче, когато сме осъзнати, изживяваме стихията на Мечовете на по-високо ниво, възползваме се от силата ѝ - поемаме отговорност за себе и ситуацията, в която се намираме и търсим начини за разрешаването ѝ. Въздухът на Мечовете ни помага през всичко, което символизира той самия – остра мисъл, идеи, думи, общуване, информация, планове, организация, стратегии, технологии, бази данни и т.н. 

Когато сме подготвени, когато се оглеждаме и сме наясно със ситуацията, с всички възможни пътища на развитие, когато решаваме проблемите навреме и обръщаме внимание на хората и нещата около нас, трудно някой може да ни изненада и да ни нападне в гръб.

Мечовете са умствена мощ, показват, че ползваме логика и интелект, за да се справяме с проблемите и съответно да намираме решения. Не се крием в чувствата си, а разумно и подробно разглеждаме и прехвърляме варианти и възможности. Гледаме в перспектива, наблюдаваме внимателно. Важно е да се отървем от страховете си, тъй като те ни водят към негативно мислене, а Мечовете дават предимството на знанието, на истината и съответно ни помагат да преценяваме правилно ситуацията, да планираме и предприемем адекватни действия.

10 изразява целият потенциал на елемента, така че както асото е определена възможност, която ни се дава, така 10 вече сам може да отваря и предлага възможности за себе си и на другите.
Нулата е Потенциал, докато 1 е Новото начало.

Ако останеш в пасивно състояние и просто чакаш да видиш, какво ще се случи, се оставяш на съдбата да определя пътя ти (10 – Колелото – което не е ясно накъде ще се завърти), но якото в 10 Меча е, че си способен сам да планираш и организираш пътя си напред!

10 не е нито краят, нито началото, а преход между приключване и започване към по-висок порядък на нещата.
10 е също начало на съвсем нов ред от числа и край на онези, които идват преди него.

Десетките са свързани и със Страшния Съд – имаме причини и следствия - последици като резултат от предприети или не активности (в зависимост от елемента). В 10 М сме отговорни за начините, по които мислим и чувстваме, обусловено от начините, по които сме реагирали на обстоятелствата, с които сме се срещали досега.  

Когато се отнася за цикли и преминаване на следващи нива, някои от десетките най-вероятно ще се мотаят, надявайки се нищо повече да не се очаква от тях и евентуално предпочитат да се придържат към стария цикъл, без да имат желание да продължат напред. 

На някои им липсва смелост и вътрешна сила, за да се справят с по-трудни обстоятелства. Неспособни да работят през елемента, който е важен в момента, те се забиват в състояние на пасивност и остават парализирани. 

Заблуждават се, че не могат да се възползват от елемента, че ситуацията им е наложена принудително и убеждават себе си, че са винаги потърпевши от външни сили, чувстват се слаби и жалки.

Истината в случаят, когато излязат Десетките е, че разполагаме с необходимите инструменти, за да се справим с всичко, което ни изпраща Вселената, но ограниченото ни възприятие за собствените ни възможности, негативното отношение и отказа да поемем отговорност за живота си, ни пречи да го направим. Много е възможно изобщо да не сме се възползвали досега от силата на елемента и да сме се приемали за жертви на обстоятелствата – винаги изтегляни от комфортната ни зона, винаги принудени да участваме в неща, на които не виждаме смисъла, но заставени да продължаваме. 

Когато са обърнати, 10 Меча отбелязват блокажи, които пречат да се осъществи крайния замисъл. Възможно е да не успяваме да реализираме напълно потенциала си. Има все още работа за вършене. 
Нещо не е довършено.

Човек, който упорито отказва да продължи напред, прави мизерен и нещастен не само собствения си живот, но и този на околните.

Отричането не е здравословно. Дори не е рационално или разумно. Всичко свършва. Всичко спира да има смисъл или полза. Това е редът на нещата. Можеш да искаш и да умоляваш, можеш да тропаш с крака и да викаш, колкото си искаш. Можеш дори да потънеш в мантрата на „но защо?”. Нищо от това няма да промени факта, че нещо което някога е било, вече го няма. Вратите се затварят, нещо свършва и цикълът приключва. Можеш да се бориш, колкото си искаш, но това няма да промени резултата. 

Негативни проявления на 10 Меча са -
Подлост, предателство, намушкване в гърба, горчиви скандали, нападение, атака, насилие, агресия, престъпност, врагове, нелоялни приятели, груби обиди, злоба зад гърба ви, използват ни като изтривалка, тормоз, изразходване, хронична умора, болест.

Проблеми с гърба. Предприемане на действия въпреки нашето мнение.

Из стандартните тълкувания на 10 Меча по Avia from TarotTeachings:

Мъртъв човек, с десет забити меча в него – да, наистина някои карти могат да са бая плашещи. Тук обаче трябва да се припомни, че Мечовете се отнасят до съзнанието и общуването, а не към убийство.

Драматичността на картината по същество говори, че всеки път, по който умът е можел да тръгне надолу, е бил поет и вече е стигнал дъното; всяка дискусия по този въпрос, вече е дискутирана.

Изображението не рисува просто смърт, а убийство и то брутално. Пронизан в гърбът. Думите и мислите на околните, могат да се забият в гърба ви, убивайки ваша теория, идея, репутация. Положителното тук е, че най-лошото е дошло. От тук натам следват нови теории, идеи, престиж и т.н.

В Таро картите, смъртта се смята за портал към друго равнище, метафора за промяна.
Ключът към картата е златната зора, изгряваща над източните хълмове.
Всъщност Десет Меча е призив за постижение. Много хора започват победният си марш към успеха, когато умре старият начин, по който правят нещата.

Приканвам ви да пропуснете страховитата фигура и да видите фона на картината – специално във версията на Rider-Waite:

На заден фон имаме перфектното разделяне на естествения ред.
Слоевете са разделени в абсолютен ред, от долу на горе:
Земя, Вода, Огън, Въздух - напластени един върху друг, представяйки композиция от съвършено единство.

Очарователно е, че пронизаната фигура е обърната с лице към тези божествени слоеве. Като че ли в последните си мигове, се е събудил за тайните на вселената.

Той се освобождава от `готовността за битка`, отказвайки се от идеята за конфликт и борба като цяло. И в тези начални моменти на освобождение от болезнени ограничения, нашия герой се плъзга към вселенската хармония.

Ограниченият манталитет на `Аз срещу всичко останало` е основната причина нашия приятел да бъде промушен в Десет Меча. Необуздания ум ни води надолу по пътя на разрушението. Съзнание, което е вярно на идеята за липса, страх и други задвижвани от конфликти мисли винаги, наистина винаги ще стига до сцената, нарисувана в тази карта.

Затова е толкова важно психиката ни да види задния план. Той сочи, че природата и нейните уроци все още са достъпни за нас на всички нива. Дори и след физическият живот, ние се интегрираме в нейните енергии и се включваме в перфектния баланс.

Така че, когато ви превземе грубият шок от изтеглянето на тази карта, не се паникьосвайте. Просто трябва да знаете, че присъствието ѝ е резултат от мислене, фокусирано върху конфликта. И промяната е възможна като преобразуваме тези мисли, движени от страха.
Без повече `срещу`, без повече шум, без повече разделяния. 
Само един-ност.

Умът не ни е господар.
По-скоро Божественото вътре в нас ни е господар; умът ни е слуга.
Когато проумеем тази концепция, ние се потапяме в единението с божественият ред в природата.

......................................................................

- Silver Witchcraft Tarot ---


Умът е мощен инструмент за трансформация. Дори ако реалностите се променят и нещата сега са различни, те няма да бъдат реални, докато умът ни не го приеме. 

И ако умът е готов да се промени, да завърши и да създаде ново начало, е време краят и началото да се случат едновременно.

Елементални значения: комуникация, рационалност, мъдрост, отговорност, разрешаване на страданието и противоречието.
.......................................................................................................



......................................................................
Както казах, в 10 разполагаме с пълната мощ на стихията и нейната енергия ни захранва, тъй като сме минали през целия път от Асо до Десет, преживели сме всички опитности, които този елемент предлага, подготвени сме и сме усвоили уменията изисквани тук.

Мечовете са силата на ума ни, когато приложим ментална и психическа дисциплина, а в 10М вече сме постигнали точно това.

10 Меча Отразяват - Непрекъснат поток от информация. Разговори, данни, развитие на проекти.
Умствена проницателност, острота на мисълта и речта.
Способност за формулиране на ясни идеи и насоки за движение напред.
Желание да се търси и споделя истината.
Спокойно боравене с интензивна ментална работа. 
Или Стрес, при невъзможност да се проработи елемента.
Изобилие от стихията на въздуха.
Когато започне да се изчерпва обаче, трябва да се преориентираме към други източници. 
Винаги трябва да имаме поне няколко резервни източника на информация, знания и т.н. 
......................................................................

- Book of Shadows ---

Таро картите ни разкриват енергийния поток по отношение на дадена ситуация - не само ни разказват за възможното бъдеще, но и могат да ни дадат насоки при създаването на алтернативно бъдеще. Ако определено гледане ни покаже незадоволителен резултат, то винаги можем да изтеглим още карти и да потърсим съвет, как да променим ситуацията. 

В книгата към колодата Книга на сенките – Book of Shadows – As Above, се говори за магическото ползване на картите, за създаване на нови перспективи и събития. Как ни помагат да визуализираме бъдеще, което искаме да създадем. В 10 Меча са показани Асата – есенцията на всеки елемент, с които може да се работи при спешни случаи, например за представяне на всяка стихия.

Десет Въздуха се отнася до властта и контрола върху ситуациите. Нещата вървят в благоприятна посока. А ако нещо ни пречи, то бъдете сигурни, че можете лесно да го промените.

Тъмната страна на тази карта гласи, че в тази ситуация картите са подредени и няма голям шанс да получим нови. Трябва да приемем съдбата, която ни е отредена, с възможно най-много спокойствие и с цялото знание и опитност, които сме спечелили досега.
......................................................................

Нашите мисли се сбъдват. 

Поемането на твърде много ангажименти в миналото или надеждата за утопично бъдеще блокира вратата към здравословен живот. 

Тази жена е готова да сложи край на остарелите вече схващания и на напразните надежди. 
По този начин тя се подготвя за нови модели на мислене и възприемане. 

Картата е послание за приемане и освобождаване от неприятни или нещастни обстоятелства. 

 Из - 
Tarot of the Book of Shadows - So Below (Barbara Moore, Sabrina Ariganello)
......................................................................
The Chinese Tarot – 10 of Swords – 
A taoist priest launches an attack with ten magical swords. 
⁂   Даоски свещеник предприема атака с десет магически меча. 

-
Kris Waldherr - The Goddess Tarot

Разбиране. Разум. Мъдрост. Просветление. 

Светкавици и Гръмотевици. Електричество.

Онези, които са се научили да боравят с тази стихия, могат да създават чудеса.

Предимството на разбирането, на това да разполагаш с истинна информация, чрез която да планираш и организираш успешно.
......................................................................

КАТО ТИП ИНДИВИДУАЛНОСТ - Личност, характер

При Десетките е много вероятно стихията да се прояви като талант или качество, което са отработили в себе си или ще помогне в ситуация. 

При Чаши – чувствителност и емпатичност.
При Жезли – умение да се действа навреме и по най-адекватен начин.
При Пентакли – овладяване на материята, разполагат с необходимите ресурси. 
Don’t train till you can get it right. 
Train until you can’t get it wrong.
При Мечове – обучени са, притежават цялата нужна информация, имат дарбата да водят, да планират и организират, да вдъхновяват и поведат чрез думи или писано слово.

Проявяват потенциалът си заедно с опита от всичко преживяно досега.

Тъй като при 10 цикълът бива завършен, то хората на това ниво са изключително опитни – преминали са през целия път от 1 до 9 и сега са на място, на което могат да избират как точно да разполагат с тази стихия, за какво да я използват, накъде да се насочат. Могат да налагат условията си, просто защото наистина знаят, за какво иде реч.

10 Меча говорят за - Независимост. Цялостност. Самодостатъчност. Самоопределят се. Нямат нужда някой да ги дефинира и насочва, нито отразяват мненията на другите. Те сами решават посоките и темпото си. Реално 10 М си позволяват това, защото познанието и разбирането за нещата е дълбоко вкоренено в тях. 


Това е самостоятелен индивид, с огромен потенциал. Той е способен да завърши всеки един проект. 

10 М обикновено се отнасят много сериозно към задълженията си и изобщо към всичко, с което са се заели. Самоуверени са и то с покритие, защото наистина могат да се справят сами.

Разполагат с огромно количество информация и методи, чрез които да действат и отдавна са открили кое работи и кое не.

10 резонира с вибрациите на водачество, оптимизъм, увереност, независимост, съзидателни сили, успех, оригиналност, адаптивност, решителност и индивидуализъм.

10 Меча толкова добре работят с идеи и изразни средства, че са в състояние да създадат собствена идеология, а другите ги следват без да се замислят заради умението им да говорят изящно и убедително. 

Присъща им е силата за проявяване на съзидателни идеи в реалността, но тази сила трябва да бъде ползвана мъдро, тъй като способността за неограничено проявление съдържа и полярната сила за абсолютно унищожение.

Дисциплината трябва да предхожда господството. 

10 Меча показват умни хора, енергични и интелигентни. Изключително успешни, ползващи ума си. Възможно е да са изключително амбициозни. Не им стигат ниските нива, за тях най-интересно е да надскочат себе си и условията, в които се намират.

Изключително креативни, с богато въображение и самобитни. Възможно е да изпитват копнеж за нещо различно, да изследват нови идеи и подходи.

Винаги внасят нещо разнообразно и нестандартно – дали в кариера или отношения, изобщо във всичко, с което се захванат.

При 10 М винаги трябва да се случва нещо, иначе им става скучно. Обичат да изследват границите, невъзможното, защото са добре запознати с останалото. Всъщност те могат да надскачат нормалните практики, точно защото са много добри в тях и успешно танцуват на ръба.

10 Меча се чувстват много добре сами - удобно и приятно им е да се уединят. 
Разпознават необходимостта от индивидуализъм и независимост дори когато са част от цялото.

Личността 10 има лидерски способности и е възможно да придобие авторитетна позиция, но не се увлича да води другите, тъй като има нужда от спокойствие, за да мине през този преходен период, в който да прецени от тук накъде.

Предпочитат да работят за себе си, макар и за благото на всички.
Не търпят някой да ги командва, най-вече защото обикновено са много по-наясно с всичко. 


Добре е да поддържат човечността си и разбирането, че за цялото са съществени всичките му части.

Работят до изтощение, така че им е трудно да приемат или позволят несъвършенства при останалите. Не търпят небрежност и мързел, защото виждат как може всичко да се случи по най-правилния начин. Възможно е да станат агресивни, ако търпението им се изчерпа - обичат бързо да си свършат работата, а другите да не се размотават.

Дотолкова са усърдни, че може да не обръщат внимание на здравето си.

Добре е да се пробват да бъдат по-умерени и толерантни, за да се насладят на успехите си.

За тях е добре да се отпускат от време на време, за да освобождават цялото натрупано напрежение.

Всъщност 10 М е добре да се научат да разпознават моментите, когато изключват останалите или предполагат, че собствените им начини са най-добри. Не че най-често не е така, но е ценно да се възлагат отговорности и да се делегират задължения и на останалите под или около тях, най-малкото, за да бъдат подтикнати и те да се справят самостоятелно и да напреднат в този елемент.

При по-високо проявление това е човек, който живее плодотворен живот, работи за мира и мирното общуване между расите и народите по света. Неговата дума е сила, с която трябва да се съобразяваш, а присъствието му мир и спокойствие. 

За съжаление понякога 10 не успява да реализира енергийния си потенциал и вследствие на това изпадат в дълбока депресия, разочарование и състояние на неудовлетвореност. Възможно е да прикриват това чувство на малоценност през арогантност и горделивост. Често смятат, че само те са прави.

Негативни черти на 10 са липса на внимание и толерантност към мислите на другите. Рядко ги взимат предвид и ако нямат някаква причина, не биха се занимавали с други хора.


......................................................................
КАТО СЪБИТИЯ: 

На ниско, неосъзнато ниво, тази карта представя приключване, загуба, предателство, липса на подкрепа. Чувстваме, че все едно сме стигнали дъното. 
Много е вероятно да продължаваме да се задържаме в нездравословна среда за нас, там където изпитваме болка. Дори умишлено да търсим ситуации, в които се чувстваме жертва.

10 Меча могат да говорят за нарушен, дисфункционален модел на общуване.

Стандартни значения тук са - Смут. Умора. 
Екстремна ситуация, която въпреки че е психологическа по природа, може да се отрази на тялото.

Думи, които ни нараняват. Отхвърляне. Отказ.

Параноя. Паника.

Откриваме неща, с които не сме си представяли, че ще се сблъскаме и в най-мрачните си мисли.

Това е краят, `свърши се`; няма надежда за възстановяване. 

Границата е била достигната, премината е чертата, няма връщане назад.
Понякога е трагична загуба, но може да е освобождаване и приключване.

Десет Меча я тълкуват като предателство, особено чрез клюки, предадено доверие и загуба на вяра и надежда.

Тук думите са врагове, така че внимавайте, какво пишете и предавате на хартия или в мрежата.

Тъй като мечовете символизират идеите и словата, картата може да сочи нуждата от умиране на идея преди вдъхновението за правене на нещата по нов начин, внезапно да ни озари.

Десет Мечове може да показва, че нещо важно ще приключи: вяра, убеждения, кариера или взаимоотношения. Да се изправите пред това може да е болезнено, но вече не можете да се скриете. А от тук няма накъде другаде да тръгнете освен нагоре.

Както и при Колелото, мислите изплуват отново отгоре, носейки със себе си всички минали дискусии, спорове, анализи и опити за решаване на проблемите, но те също така и свършват.
Не е останало, какво повече да се знае или да се говори по темата.

Когато още не сме си научили урока, енергията на 10 М е блокирана и често се явява обърната. Тогава се проявява като натрапчиво мислене, мелодраматичност, прекомерност. Позволяваме на чужди мнения и внушения да ни въздействат и събарят. Нямаме достатъчно самочувствие и опит, за да се изправим гордо и да следваме собствения си път, не успяваме да убедим останалите, че сме прави, не можем да отстояваме достойно позицията си. Най-вече защото самите ние не сме наясно със себе си, със собствените си ценности, не сме изградили ясна позиция, нито здравословни граници в общуването си с другите. 

При негативно изживяване, най-дълбоките и мрачни страхове от 9 Меча са се проявили и сега сме наистина на дъното. Най-после дори човек, който досега не е могъл да се справи с мислите си, със силата на Въздуха, иска не иска, ще започне да търси начини за изправяне, а после и за продължаване напред. Този път е добре да разчита повече на себе си и да не се осланя на мненията и очакванията на онези около него, за да не се окаже, че отново ще бъде пронизван с Мечове, вместо да ги ползва за собственото си развитие и успешни постижения.

Едно от интересните значения на Десятката е че тъй като съдържа в себе си възпламеняващата искра на Асото, сме способни да я използваме за проявление на идеите ни във физическия свят. 

Премахване на остарели навици и поведение, което води до обновяване на цялата структура.

Облекчение. Разрешаване на проблеми. Размисъл върху определени задачи.

Стабилен ум.

Знаем, че студените и твърди факти просто трябва да се приемат и работим с тях. Отдавна сме наясно точно кой и как влияе, мисли, планира и сме способни да се организираме, дори ако трябва да минем през конфликтна ситуация, която най-вероятно ще се развие в наша полза, просто защото се занимаваме с това отдавна.

Може да покаже човек, който е натоварен с твърде много проекти и му е трудно да мисли за нещо друго освен за тях. Възможно е също да се е заел с много и различни неща наведнъж. Най-вероятно няма никакво време за приятели, романтика и изобщо за нещо друго освен онова, в което се е фокусирал.

Престъпна дейност. Мафия. Подземни структури. 

По-надолу в коментарите, ми прави впечатление мнението на - 
"бътерфлай17 октомври, 2023 

Десятка мечове са врагове и външни причини. Включително болест, черна магия, вуду. 

Това буквално означава, че някой иска да те ликвидира. 

Най- черната страна на нещо, което се е задействало против теб, а ти дори не подозираш кой ти е враг. Ще забележиш в един момент, че цялата ти къща е заразена."

............................................................................................................................................


............................................................................................................................................


............................................................................................................................................
......................................................................

ПОСЛАНИЯ: 

For every problem there is a solution – За всеки проблем си има решение.

Посланието на 10 Меча е, че можем да си помогнем чрез логика и разум, чрез събиране на вярна информация и прецизно планиране. 
Емоциите в случаят само пречат. 
В този момент е най-добре всичко да се премисли внимателно.

Точно сега всичките тези Мечове са много важни за нас – цялата информация, която може да се събере или цялото знание, което можем да споделим.

10 Меча разкриват, че е изключително важно как ще подходим към дадена ситуация, проблем или хора, както и отношението ни към тях.

Съветът на картата е, че е време да се привърши с какъвто и въпрос да сте се занимавали. Отишли сте, колкото може надалеч с тези мисли и доводи. Време е за нова тема, която ще съживи ума ви, вместо да го държите закован за земята.
......................................................................


ЛЮБОВ И ВЗАИМООТНОШЕНИЯ 

При негативно проявление, 10 Меча избухват в ярост, гняв, злоба. В Експлозивно насилие.
Напрегната ситуация стига до точката си на кипене и извън контрол.

Може да покаже изтриване, заличаване, ясен и твърд отказ. Възможно е да покаже злобен или болезнен край.

Излизат при нездравословна връзка, когато сме пратени съвсем на дъното - най-накрая сме изритани толкова силно, че няма как да не се събудим и да разберем, че отдавна сме просто използвани и никога обичани.

При изпълнена с конфликти и напрежение връзка, е добре да се обмисли приключване. Ако тези отношения са пълни с насилие, грубост, вменяване на вина, картата е предупреждение, че животът или личната ни безопасност може да са в сериозна опасност.

Дотолкова сме били свикнали с определено отношение, че не сме го осъзнавали като обидно, вредно и злоупотребяващо с нас. 




При тази карта обаче нещата са отишли толкова на зле, че искаме-не искаме, вече ни е навряно в очите и в зависимост от вътрешната ни сила ще се освободи съответна реакция – самоубийствена депресия, униние, потиснатост или чувство за освобождаване, отърсване от угнетеността, в която сме живели и протягане нагоре – пречистване и хъс да продължим напред, този път сами, а когато оздравеем, ще имаме много по-различен поглед към всичко и ще можем да изберем нормален, уравновесен и по-добър партньор. 

На по-високо ниво, 10 Меча говорят за научени уроци, вече знаем как да реагираме, как да се отнасяме с другия, така че да не го нараняваме и да поддържаме уравновесена и хармонична връзка. Научили сме се точно как да общуваме с партньора си, така че да не се чувства изоставен или наранен. 

Реално можем през общуването си с другия да възпроизведем каквато пожелаем емоция и отношение.

10 Меча в отношенията символизират дълбоко разбиране на отсрещния, ясна представа за индивидуалността им и разпознаване на нуждите им. Приемане.

При взаимоотношения, с 10 Меча се съжителства лесно, стига всеки от партньорите да си има собствен живот и собствени интереси, без да е зависим от другия.

Десетките са много силни и изискват силен партньор до себе си. Редовно настояват за физическо удовлетворение от поне малко покорен партньор. Но покорен в смисъл на вътрешно силен характер, който може да си позволи да се покори на друг и да му се довери безрезервно. Възможни са BDSM отношения.

10 М държат на искреността и очакват останалите да са честни с тях, както са и те самите.

Тези хора не обичат да им се месят. Както и те самите не го правят.

Често 10 М се изразяват като Разговори. Въпроси. Изговаряне на истината.
Изясняване на ситуация. Налага ни се да разясним нещата на партньора си или той да влезе в обяснителен режим.
Възможно е това да се случи сред много хора или много наведнъж да се намесят и да коментират.
Изнасяне в социални мрежи.

Ако търсим партньор, е много вероятно да го срещнем в интернет. Общуване през платформи за запознанства, където се свързваме с много хора. Вероятно е да изберем няколко души и да планираме запознанство за по-нататъшно опознаване.

......................................................................

ПРОФЕСИОНАЛНО РАЗВИТИЕ И БЛАГОСЪСТОЯНИЕ

Планиране, изчисления. Вътрешна, предварителна информация. 

Изготвяне на статистики и стратегии.
Точни и подробни разработки.  ⁂  Прецизност. Коректност. Изчисляване. Счетоводство. Статистика. Манипулиране на индекси. 

Софтуеър. Програмиране. Програми, приложения. Компютри.
Техника. Съоръжения. Оръжия.

Съвещание, конференция.  ⁂   Работа онлайн. 

Много сериозно проучване. Интензивна ментална работа. Авторитет и влияние.

Очевидно сме стигнали кулминационна точка. Възможно е да сме затрупани с работа, която обаче е свързана с Мечове/ Въздух – писане, пресмятане, проектиране. 

Възможно е да ни идва нанагорно, но сме напълно способни да се справим (особено ако си разбираме от работата, а не сме нови в нея).

При хирурзи са възможни няколко операции за кратък период от време.

10 М представят мощна умствена активност, изключителни интелектуални способности. 

Тенденция към създаване на нови революционни системи.

10 Меча са иноватори, защото при тях елементът вече е дълбоко въплътен и да го използват е като игра за тях – лесно и интересно, реално могат да създават с него.

Забележителни постижения. Непостижими за другите резултати.

10 Меча са решителни и е възможно да ги виждаме приключенски настроени, в смисъл да боравят с информация, думи, инструменти по нестандартни начини, точно както професионалистите и много опитните в нещо могат да си позволят да изпълнят изключителни маневри, действия и т.н, просто защото владеят елемента.

Те мислят изключително ясно, планират всичко по-отрано и рядко нещо ги затруднява.

Една от силните им страни е, че могат да си представят всяка една ситуация предварително.

Осъзнават и проработват енергията на стихията много преди другите дори да са я забелязали. 

Те са развили съзидателната мощ на техния елемент и могат да изобретят много неща, които другите смятат за невъзможни (това се отнася за всички десетки).

10 Меча са сила, която наистина е способна да промени нещата.

Тъй като в 10 Меча сме в синхрон със заобикалящия ни свят, спокойно обхващаме и разбираме точно как си взаимодействат всички обстоятелства. Можем да разиграем замисъла си изключително прецизно, в правилното време и място.

Хората 10 Меча са наясно, какво трябва да се свърши и без много насоки, тъй като познават из основи състоянието на нещата.

10 Меча са родени лидери и обичат да са на първа линия, когато трябва да се каже истината, да се изрази мнение, да се защити позиция. Но само ако решат, че си струва, защото отдавна са разбрали, че не всеки е подготвен и има отворен ум да чуе. 

Обикновено те са много директни и силно повлияват мненията на околните чрез поведение, характер, написано или изговорено слово.

В 10 Меча става въпрос за подготовка и структуриране на определена стратегия, проект, политика и съответната ѝ разработка.

Освен това за задействани отдавна намерения, тактики, програми, които се развиват много бързо и успешно.

Възможно е някои хора да не оправдаят доверието ни, но сме го предвидили отдавна и сега привеждаме в действие допълнителни или резервни планове.

10 Меча са за независимост и безкрайна енергия.

На човек стигнал до 10 Меча му е удобно да е сам, да решава сам за себе си, защото има достатъчно информация да се справи и без мненията на другите. 
Макар и те много често да се опитват да му се налагат.

Възможно е да се намира в среда с точно определени условия, договорености и изисквания за изразяване, общуване, писане, работа. Правила, с които трябва да се съобразява. 
Или поне околните смятат това за задължително. 

В работата са възможни много разговори, а при ниски проявления – клюки зад гърба ни.

При лоши аспекти могат да изпаднат в меланхолия, когато нищо не ги заинтригува. 
Безпокойство и безпричинни страхове, раздразнителност.

10 Меча говорят за - Конфликти. Голямо напрежение. Тормоз. Претоварване. Голям натиск. Спешни срокове.
Психологичен стрес. Претоварване с информация.

Работа с остарели методи и лошо планиране.

Съвет да си пазим очите и ушите.

10 Меча са склонни да анализират, понякога твърде много. Преувеличават страховете си и това ги обезсърчава. Когато сам си подлееш вода и позволиш на мислите и страховете ти да те стресират толкова много, че не виждаш никакъв изход от ситуацията. Забравил, че реално имаш способността да планираш информирано много подробно всяка една стъпка, а после и да ги изпълниш.

Професии – акупунктура, хиропрактор, остеопат. Хирург. 
Компютърен специалист. Техник. Следовател. Криминалист.

......................................................................

ОТНОСНО ЗДРАВЕ

Когато гледаме през Таро, понякога изображенията на картите подсказват отговорите, които търсим. В такива случаи, ще трябва да съобразим тъжната картина на пронизан в гърба паднал човек. 

10 Меча могат да показват злополуки, счупвания, наранявания с остри предмети. Порезни рани.

Възможно е да покаже физическа смърт.

На някакво ниво, 10 Меча могат да се свържат с насилие и агресия. Заплаха от физическа атака.

Нараняванията са впоследствие размяна на груби реплики, скандали.

Мечовете често говорят за операции. 
При 10 меча би трябвало да са планови такива.

Говорят също за - Увреждане на нервите. Проблеми с гръбначният стълб и като цяло с гърба, включително хронични болежки.

Психически заболявания и емоционални проблеми. Самонараняване. 

Чувстваме се победени, наранени, изтощени. 
Все едно сме загубили всичко, все едно светът е свършил.   
Позволяваме на другите да ни забиват нож в гърба.
Не поддържаме здравословни ментални граници.

Стари рани, които продължават да напомнят за себе си.

Усложнения.

Вероятно е да си имаме работа със стрес, хронична умора и заболявания, причинени от тях.
Внимавайте за мислите си, за да не създадете ситуация, в която да бъдете наранени.

Показват стресови състояния, които могат да доведат до умствена преумора и изтощение.

Влошеното здраве е с първопричина психологически проблеми.

Акупунктура за лечение на здравословни проблеми.

Всеки от нас се ражда с определен генетичен праг за справяне в напрегнати ситуации. При продължително излагане на стрес, този праг варира значително при различните хора. Някои от нас притежават поразителна издръжливост за справяне с най-разнообразни видове кризи и травми, докато други изгърмяват почти веднага. 

Често обаче живеещите под хроничен стрес си мислим, че се справят отлично, докато се движат по ръба, само дето ако се случи нещо различно, което да добави към ежедневието им допълнително напрежение, колкото и малко да е, ги изважда от зоната на възможностите им и реагират изключително бурно. Това може да се изрази в интензивен скандал, обиди, разгорещена ситуация, която никой не е очаквал от толкова малко събитие.

Просто и така ниските им нива на серотонин не успяват да се справят и изтощените им надбъбречни жлези колабират. За страничен наблюдател това може да е неадекватна реакция, но за психологически изтощения човек е просто последната капка.

Да преминеш прага на възможностите си да се справяш с напрежението се отразява на цялото ни тяло. Срутващата се върху нас умора изсмуква всяка капка енергия, плащаме с безсъние или нарушен сън, мускулите и ставите ни болят без видима причина, събаря ни мигрена.

Става ни трудно да взимаме и най-прости решения, необходимостта да планираме ни сломява и не смогваме с нищо. Апетитът намалява или се увеличава. Шумовете са извънредно силни, намираме се в непрекъснато шоково състояние. Сърцебиене, задух, слабост в крайниците.

Обърната карта е и сериозен OCD/ ОКР синдром (Обсесивно-компулсивно разстройство).

Другите не разбират какво ни има, нито си обясняват откъде идва това изтощение, което ни спира да направим каквото и да е. В такива случаи дори здравия нощен сън или разходка на чист въздух нямат истински траен ефект. Възможно е да се крием от всичко и всички. 

10 Меча са много силно послание, че е време да се отпуснем и да приемем в себе си, какво можем и какво не. Какво бихме приели за себе си и кое не. Вече не може да се отлага. Възстановяването ни зависи от това да пуснем всичко онова, което ни напряга и ни е довело до сегашния момент. И това трябва да се случи сега. Да се сбогуваме с начините, по които сме живели досега и начина по които сме правили нещата. Старите нагласи, представи и позиции очевидно са били нездравословни за нас. Вероятно трябва да се освободим от отношения, връзки, работа, всичко онова, което сега разбираме че не е благотворно за нас. Борили сме се за нещо, което систематично ни е убивало. Време е да освободим място за свежа и оптимистична енергия.

Много е вероятно да се наложи професионална помощ – лекари, психотерапевти, консултанти, особено когато сме ударили дъното и сме затънали в самосъжаление, депресия и душевна болка.

10 М говорят също за - Възстановяване след смърт на близък човек.

Процес на възстановяване след раздяла, развод.

Дишане!!! Дълбоко дишане. Медитация.
Когато се чувстваме претоварени и не можем да мислим ясно, 10 Меча ни казват за отстъпим малко назад и да дишаме, да си позволим да се успокоим и да погледнем ситуацията в перспектива, от всички гледни точки.

Част от инфото тук е от този сайт - TeachMeTarot
......................................................................

ПО ТРАДИЦИЯТА НА КРОУЛИ: КНИГА НА ТОТ – The Lord of Ruin - Повелител на Разрухата.

ЗЛАТНАТА ЗОРА – Ten of Swords - 
The kingdom/manifestation of the mind - Царството/ проявлението на разума

Астрология – Слънце в Близнаци

Дърво на Живота – Малкут през Въздух

-
Из - THE MAGICAL TAROT OF THE GOLDEN DAWN
by Pat Zalewski and Chris Zalewski 

Алхимично 10 Меча са в трети етап на Отделяне – Душа и Дух са отделени от Тялото и по-късно, когато бъдат пречистени, ще бъдат излети отново в него. Става въпрос за материалната душа на тялото – тя трябва да бъде отделена и трансформирана в нещо по-висше; съответно и преустройството на собствената му същност.

Добродетелта е Дискриминация/ Разграничаване/ Благоразумие/ Точна преценка
Порок е Скептицизмът/ Резервираност/ Подозрителност

Добродетелта на Малкут е Разграничаване и това е процес, в който сме способни да различим доброто от лошото, позитивното от негативното. Тъй като Малкут е свят, в който има многобройни припокривания от други измерения, Разграничаването и Благоразумието са необходими, за да имаме усещане за собствената ни реалност.

Порокът на Малкут е Съмнението (относно други съществувания), където Егото надделява и човек не може да приеме нещо преди то да бъде доказано на нивото на Малкут.

Слънце в Близнаци – тук напълно разчита на умствените способности, докато игнорира практическото в действителна среда. Това показва склонност към импулсивен нрав и окаже ли се, че плановете не сработват, веднага се изработва друг набор от планове. Словесните умения за общуване са важни и показват вдъхновяващи качества.

ТЪЛКУВАНЕ – 
(В тази книга се предлагат само по-ниски проявления на 10 Меча. 
Според мен - Малкут реално е царството на материята. Тук се случва проявлението. Интересното е, че то за разлика от останалите царства, не произлиза директно от Бог, а от неговото творение, когато то отрази и прояви божествената енергия през себе си. Т.е. имаме изява на въздуха в материята – музика, книги, технологии и т.н.
Авторът обаче говори за прекъсване и унищожаване на всички планове. За сила, която е замислена да съсипе другите.)

Силна воля. Принудителност. Гордост. Подвижна мисъл, невъзможност да я спрем.
Лудост. Липса на логика и разсъждения. Душевна мъка. Липса на психически контрол. Трудности.
Тъга. Плач.
Напрегнато време. Оголване на душата и отхвърляне.
Бойно поле. Чуждите възгледи объркват и напрягат.
Силен натиск на всички нива. Задънена улица.
Без милост. Промиване на мозъци. Публични дебати.
-
С 10 меча развитието на човешкият интелект достига последната си стъпка – от раждането му в Асото, до пълна разруха в земите на Десетката.

Картата дава урок, че безкрайните битки завършват с унищожение, безкраен анализ и пълна загуба на надежда и вяра. Но Слънцето горе показва, че не всяка надежда е загубена. Тихо ще се върне към корените си, към първата искра на ума в Асото, за да започне всичко отначало.

Време да си припомним кои сме, да открием силата си и да си върнем живота. Без повече извинения и отлагане.

Посланието на Владетеля на Разрухата е да ни напомни, че днешните ни нагласи, определят бъдещето ни. 10 Меча се отнася за мощта на собствените ни умове. Крайният резултат от нашите мисли, убеждения и стремежи. Ако сме вярвали в достойнството си и способността си да постигаме и осъществяваме, ако сме се борили да достигнем най-високите граници на духовния си потенциал, ако сме живели по етичен и справедлив начин, неизбежно сме привличали радост, щастие и успех в живота си.

Ако обаче не сме се справяли по най-добър начин и непрекъснато сме се съмнявали, отлагали и виждали само слабостите си, ако сме се поддавали на негативни и вредни мисли и сме се поддавали на разрушителната енергия на натрупания гняв, неизбежно приличаме тъга, недоверие, страх.

10 Меча често може да се прочете като неочаквано, дори шокиращо или травмиращо сътресение. Което да ни върне в правилния път.

Страховете унищожават новите идеи.


Gerd Ziegler - Tarot: Mirror of the Soul: Handbook for the Aleister Crowley Tarot 

Десетките на Таро са мястото, където формиращият еластичен свят на Йецира (Yetzirah) завършва и абсолютното втвърдяване на формата се установява в Асия (Assiah), активен свят, приписван на Малкут (Кралство). Следователно това е толкова солидно, колкото мисълта или проблемът могат да бъдат.

10 Меча насочват превъзхождащата си агресивна сила от всички посоки наведнъж срещу десети и напълно го унищожават. Този десети меч носи символите на слънцето и сърцето. Картата показва разрушителната сила на непрестанното негативно мислене.

Образ на лудост, объркан шум на бездушни механизми.

Дори последните останки от радостта на живота (Слънце), любовта към себе си и другите, както и съществуването (сърце) заплашват да станат жертва на това отрицание.

Негативните нагласи разстройват и разрушават стремежа на душата към хармония и равновесие. 

Показания: Първата стъпка е да разпознаете страха си от лудост и разруха. Втората стъпка е да разберете негативната енергия, която се крие зад този страх. Ако искате, можете да го надвиете, като го разпознаете и премете.

Въпроси: Кои са най-големите ви страхове? Как би изглеждало пълното унищожение на живота ви? Предложение: След като признаете в кои области се крият вашите страхове, формулирайте свои конкретни твърдения, използвайки само положителни термини, за да ви помогнат да „препрограмирате“ себе си.

Утвърждение: Поканете позитивното в живота си и го приветствайте от сърце.

-
Десетката на мечовете показва решаващият срив на мисловния процес. Гняв и разочарование от човешкото състояние. Изживяване на душевна скръб и мъчения от другите.

Кроули казва: „Пробуждането и просветлението най-накрая идват, но тъй като няма какво да губим, можем безразсъдно да започнем от нулата“. Следователно тази карта ще представлява необходимостта да се реши проблемът на този процес, започнат в Асото и създал модели за интелектуално развитие, които с течение на времето се натрупват в нашия опит, тъй като те трябва да бъдат записани и премахнати от много нива, показани в десетките.

Това пък което аз виждам тук, е точно натрупването на опитност в мисленето и организирането на мисловната работа, т.е. в десетките по-скоро би трябвало да се изрежат онези модели, които вече знаем, че не са подходящи, разумни, адекватни или здравословни.
......................................................................

МАРСИЛСКО ТАРО

Нумерологично при Alejandro Jodorowsky: Десета степен - Колелото на Късмета

Степента на 10 Меча е постигната цялост. Символизира край на цикъл и позволява началото на нов да се прояви.
Призванието на всяка от степените е да се развива към следващата. 
Те са еволюция, когато се движат от по-малко към по-голямо число, 
конфликт – от възприемчива/пасивна към активна карта
и застой – от по-голяма, към по-малка. 

В Десета степен имаме нещо, което предизвиква и ускорява еволюцията на следващо ниво.

Колелото на Късмета, със своята нестабилност/ капризност, показва нужда от помощ: онзи, който завърти колелото, ще бъде първата степен на следващия цикъл.

Ако някой попадне обратно в деветката, това показва нагласа за постоянна криза: бихме могли да кажем, че животното, снабдено с меч в горната част на колелото, представлява емоционална загадка. Ако тази мистерия не бъде разрешена, Колелото на късмета постоянно ще се връща в кризисното състояние на Отшелника. Тогава индивидът живее в миналото, разхождайки се из все същите стари неща, тъгуващ по това, което би могло да бъде. Ако някой застоява в десетката, това е блокаж, който няма изход, такъв, в който се отказва всяка помощ, която би позволила връщане към динамично движение. Няма да пристигне нова енергия, която да завърти лоста. 

Степен 10: резултат - реализация, цялостност, инертност или надхвърляне.
Край на един цикъл и Начало на нов цикъл

• X Колелото на късмета. Всичко е замръзнало, но има дръжка за завъртане. Пълен цикъл. Голям опит и липса на енергия. Нужда от помощ.

• XX Решение. Раждане на ново съзнание с приемането на духовна помощ. Проявата на непреодолимо желание, което се развива и издига към осъществяването си.

• Десет меча. Интелектът, изпълнен с любов, се научава как да слуша.
Цялостно постижение. Тук цикълът приключва. 
Това е степента на приключването и на началото, които могат да предизвикат смесени чувства на завършеност, осъществяване, вълнение и очакване наведнъж. 
В тази степен откриваме трансцендентност.
Постигнат е компромис. Вече няма привързаност към идеи. Конфликт на интереси. Усъвършенстван и изтънчен подход ще спечели. 

Опасността тук е блокаж, отказ да се премине към нещо ново, в което да можем отново да се развиваме.
......................................................................

78 Историиблогът на Вера разгледайте и тук значението на тази карта.


........................................................................................................

I Am One 
10 Извити Остриета
Съобщение: Аз Съм Тревога

Десетте Остриета е карта на невярващият.
Състояние на ума, което твърдо е направило определени заключения.
Въпреки че са привидно разумни, времето ще покаже, че това не е 
съвсем така. 
Картата идва, за да ни припомни, че нещата са далеч по-мащабни, 
отколкото ги мислим. 

Предупреждава да стоим далеч от някои върхове и определено да внимаваме за всякакви опити за нахлуване в личното ни пространство у дома или в работата. 
Това е особено важно по време на самоусъвършенстване и лична работа, тъй като резултатите от такава агресия могат да причинят невротично поведение и тревога.

........................................................................................................


.........................................................................................................

.........................................................................................................


.........................................................................................................








6 коментара:

  1. Толкова искам да благодаря за тези карти,че ги има и на човека,който е направил толкова много за да помага на хората да попитат нещо ,или имат нужда от съвет.Много точно попадение имат при мен винаги.Благодаря от цялото сърце.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мария! :)
      Много ме радва, че тази страница е полезна и на други хора :)
      Имам още доста да допълвам... но надявам се да стане с времето...
      Чудесно е, когато в живота ни се проявява синхронността!!! Тогава живеем и следваме пътя си :)

      Изтриване
    2. И аз отправих въпрос преди да избера карта и получих отговор с невероятна точност на съдбовното ми състояние .Благодарности !



      Изтриване
  2. Десятка мечове са врагове и външни причини. Включително болест, черна магия, вуду. Това буквално означава, че някой иска да те ликвидира. Най- черната страна на нещо, което се е задействало против теб, а ти дори не подозираш кой ти е враг. Ще забележиш в един момент, че цялата ти къща е заразена.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Попитах дали имам магия или вмешателство и се падна точно тази карта ?! Сега остава и да се измъкна от ситуацията....

      Изтриване
    2. Питай, как да го направиш по най-благоприятен за теб начин.

      Изтриване