Тук синтезирам описания за Картите ТАРО.
Ако имате желание или въпрос, или сте в процес на търсене - Изтеглете Карта, за да проверите, какво ще ви разкрият ;)
При някои карти значенията са само нахвърляни, но като цяло продължавам да развивам страниците. *** HAVE FUN! :) ***


събота, 19 февруари 2011 г.

Wands - 5 Жезли

Петиците са Промяна. Четири ни дават правила, а в Пет, решаваме да ги нарушим, независимо от последствията. 5Ж са за недоволство и въставане против досегашното положение.
Това са действия, които се разгръщат и се търсят нови хоризонти и начини.
Обикновено са намесени и други хора, но е добре енергията да се канализира за всеобщо добро.

Петте Жезъла се премятат през пространството или летят по собствено желание. Пълни са с енергия, връхлитат ненадейно, действат със замах.

Разширяване и изследване на проектите ни. Експериментиране.
Динамизъм, необуздана енергия, свобода. Градивен ход. Вълнение. Силни усещания. Конфликтът се ползва, за да разчупи границите.
Преобразуване, Реорганизация, Обрат, Нововъведения.

Битките са за разрушаване на старите навици и създаване на нови. Пет ще ни разтърси и накара да се стремим към развитие.

Войнствената природа на Пет Жезъла предполага, че някъде в живота ни има напрежение, дали във физически план, дали в емоционален, важното е че в тази карта излизаме от установените рамки и се срещаме с хаоса на новото и непознатото и е възможно да не сме готови със съответна защитна реакция.

Петиците добавят случайност и безпорядък, неудобно или несвойствено движение към усещането за завършеност в Четирите Жезъла. При петиците винаги имаме нещо ново, някакво разширяване, в сравнение с това, с което сме свикнали. Затова и в тази фаза често се чувстваме некомфортно – не сме свикнали още с промяната.

Често мислим повече загубата на нещо, на което държим или сме свикнали и пропускаме да се насладим на свободата, на новите възможности, които се разтварят пред нас.

На фокус са вътрешни конфликти и сблъсък на лични амбиции.

Присъствието на тази карта показва нуждата от борба или противопоставяне, за да се придвижим напред от ситуация, която е в застой.

Пет Жезли символизира напрегнато съревноваване, конкуренция, напредък и решителност.

Питащият се нуждае от вътрешна сила и кураж, за да устои на бурята, а картата показва, че той притежава тази издържливост.

С.В. Важно е питащият да е честен със себе си относно, какво желае или от какво има нужда.
Веднъж установил желанията си, той е в състояние да се бори, за да спечели.
........................................................................................................................................................................................

GAIAN TAROT
Five of Fire
Гняв, ярост. 
Високомерие. 
Опасна игра. 
Изкушението да доминираш или да имаш власт над другите.

.................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................................



........................................................................................................................................................................................
INSTANT IDEA - МОМЕНТАЛНА ИДЕЯ
ПРОТИВОРЕЧИЕ
........................................................................................................................................................................................

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Нарисуваната сцена в 5 Ж, често е игрива, състезателна, някак объркваща и хаотична, но обикновено не е заложено твърде много. В борбата желаят да покажат най-доброто от себе си.

Жезлите често се проявяват като хора – при два жезъла, търсим партньор, при седем жезъла, сме изправени пред публика например и т.н.

Тази карта обикновено сочи, че са замесени повече хора. И много често точно те създават проблемите.

Но означава също групова и отборна работа.

Показват се различните нагласи на хората, които участват в ситуацията.

Жезлите представят активната и съзидателна сила зад действията ни, както и вътрешната ни нагласа.
При по-леко и позитивно изживяване, 5 Жезъла са Приключение. Промяна. Свобода. Изследване. Разширяване.
Пет е число на любопитния, опитен и ерудиран търсач, както и на учителя, пътешественика, този, който е с огромно въображение, игрив и с отворено съзнание.

За някои обаче, ситуацията е твърде сериозна, все едно животът им зависи от това. При други резултатът може сериозно да въздейства на начина, по който се чувстват, мислят и действат. 

Завършекът тук ще повлияе на всеки различно, в зависимост от нагласата му, стремежите и личността му.

Промяната вече се случва, а какво точно ще стане, зависи от това, как изиграем играта.
Така ситуацията се превръща в урок за поставяне на приоритети – но спокойно и без колебание.

В тази карта има тенденция към прибързаност и загуба на контрол, така че е добре да бъдем внимателни и да не позволим на хаоса да ни завладее.

Ключът тук е Стратегия. Преодоляваме естествена, дива и неопитомена енергия. Всеки човек е сам за себе си. Спокойствието тук ще преодолее лудите глави и личностите, които са смазани от трудностите.

*** 
Централна тема в Пет Жезъла е осъществяване на нови идеи. А също застой и блокажи, които пречат на това, както и скептици и опоненти на нашите идеи.

5 Жезъла са карта на разнообразието, на приемането, на търсенето. Често е по-лесно да се плашим от различното, от това, което не разбираме, вместо да го приемем като потенциал, от който можем да се облагодетелстваме.

5 Жезъла ни показват, че този път можем да пробваме с различен подход.
Учат ни как да се справяме с различията.

Петте Жезъла имат потенциала да изградят пентакъл ако хората работят заедно.
Имат силата да създадат нещо велико, (когато сме вдъхновени да бъдем по-добри от това, което сме си мислели, че можем) или разруха (когато си мислим, че сме повече, от колкото сме).

Като огнена карта, символизираща творчество и вдъхновение, 5 Ж често излизат при творчески проект, нов бизнес или начинание, страстна връзка и всичко, което изисква огнен темперамент. 

*** 
Съдбата на Петте Жезъла е да започне промяна и да е активна, за да продължат растежа и прогреса. След пасивният период и управляван ред в Четирите Жезъла, Пет се бори с правилата и предписанията на Императора (IV). За известно време, сме били доволни от установеното положение. Било е нужно да затвърдим постиженията и усилията, превръщайки ги в нещо смислено и ценно за всички. Затова и често картата е с изобразено тържество, честващо резултатите на усилията.

Пораснали сме, развивали сме се, но предимно в традиционна и условна среда. Били сме доволни от топлината и благословията на семейство и близки, от това, че знаем, откъде сме дошли, къде сме сега, какво ще ни донесе утрешния ден. Че има на какво да разчитаме.

Но нещата вече са се променили. Жрецът и неговата енергия на Петицата, носят по-стриктни правила и се оказва, че трябва да спазваме определен код на морално и духовно ръководство. Казват ни какво е прието и кое не, в обществото, в което се намираме. Но от огъня се очаква твърде много. Той не може да стои на едно място и да се съобразява с условности. Когато ни се казва, как да действаме, как да се изразяваме и ни слагат в рамки, за да просъществува тази определена среда, то енергията се нагнетява и сме готови да разбутаме ограниченията и да се освободим от тях, дори в процеса, да унищожим, създаденото досега.

Някои от хората, с които сме се установили в Четворката, може и да се чувстват много удобно там и е напълно нормално, повечето хора да се чувстват добре под благословията на Жреца.

Но 5-те Жезъла не могат да издържат дълго на усещането за неизменност и установеност. Да бъдат обвързани чрез дълг, покорство, подчинение. Чрез задължения и отговорности.

5-те Жезъла винаги ще се опитват да избягат и разкъсат Закона на Земята – през Императора и Закона на Установения морал, в лицето на Папата.

Защото светът никога не остава такъв, какъвто е бил. Ако не се промени естествено, то Жезлите, трябва да го накарат.
А промяната се случва най-вече, чрез онези, които са преситени, измъчени или огорчени от досегашното положение.

Животът е толкова многолик. Има толкова много неща, които все още ни чакат да бъдат изживени. Нови начини да съществуваме. Още уроци да учим.

Мястото, на което се намират 5-те Жезъла е старомодно и вече отживяло, дори не е здравословно, тъй като бавно се превръща в затвор, енергията е инертна и застояла – ако не се раздвижи, постепенно ще се изгуби. 

Често енергията на 5 Жезъла направо избухва в няколко посоки наведнъж и не е ясно, какво точно се случва, нито как ще свърши. Драма, поразии и хаос. „Очаквай неочакваното” е единственото, на което можем да разчитаме

Но 5-те Жезъла са от Малката Аркана, така че по природа са бързи и преходни. Въпреки че енергията им причинява някаква драма, едва ли ще е твърде сериозна. Но все пак е добре да помним че и от най-малката искра, може да лумне пожар.

Когато и да се появи в подредба, ни насочва към действие, придвижване, надпревара или разрив, разпадане.

Понякога разтурянето на нещо, служи на по-висши цели и ни предстои нещо по-ценно, стига да имаме волята да действаме по различен от обичайния начин.

Възможно е да сме закотвени в инертно състояние, неспособни или несклонни към движение, напредък, подобрение или освобождаване. В такъв момент, всеки един конфликт ще ни послужи като подтик и ще подсили стремежът да се придвижим напред. Напрежението по някое време ни принуждава да се задействаме. За да разчупим оковите, обикновено трябва да се борим.
из: https://teachmetarot.com


КАТО ТИП ИНДИВИДУАЛНОСТ - Личност, характер

Активен, разчупващ стереотипи чрез това, което върши. Нахъсан да се справи.
Той е само движение, не спира и това му доставя удоволствие.
Вдъхновен и съзидателен, този човек твори, работи, активно се занимава с това, което му е интересно.
Решен да се промени човек. Работи с удоволствие в екип или пък обича да се конфронтира с другите.

Негативно:
Някой, който има проблем с авторитетите и експертите.
Съмняват се в себе си и крият несигурността си зад студена и горда обвивка.
Изтощение. Стрес. Няма готовност и за най-малките необходими промени.
Нужно е да са по-търпеливи и със себе си, и с останалите.
Имат тенденция да преиграват и да виждат нещата много по-зле, отколкото всъщност са.

Състезателната нагласа е това, с което работим, когато не сме в състояние на творческо вдъхновение. Често това е с едничката цел, да докажем нещо на себе си или на някой друг.


КАТО СЪБИТИЯ: 

Борба за освобождаване, за разширяване и растеж.
Принуждава ни да идем отвъд това, което вече е установено или изградено.

Пет Жезъла предполагат голяма активност в живота ни. Различни хора, които се намесват.

Те са наситено и интензивно ежедневие, когато направо не можем да се огледаме от работа. Заети сме с определена дейност, в която имаме вътрешното усещане, че трябва да вложим много енергия и трябва да се справим.

Може да говори за управление на други хора, за контролиране на много динамична ситуация.

Картите наоколо могат да подскажат дали тази ситуация се развива и ще приключи бързо или следва период на стагнация и повече стрес.
***
Когато видим Пет Жезъла в подредба, е добре да сме готови за разни търкания, размирици, разногласия, съперничество. Сблъсък на лични амбиции. Може да е приятелско съревнование, но е възможно и да е по-дълбок конфликт. Хубавото е, че не е някаква крайна и бедствена ситуация, но все пак трябва да сме нащрек и да дадем най-доброто от себе си. Показва, че е добре да сме усърдни и старателни, в това, с което сме се заели. А също и да си осигурим гърба.

5 Ж говори за два типа конфликти – външен и вътрешен. Първия се случва, когато средата ни е пълна с кавги и дребни проблеми, които сами по себе си не пречат на развитието ни, но събрани заедно, стават много трудни за преодоляване.

При втория имаме време, в което трябва да се направят етични избори, когато сърцето се бори с ума.

***
Напрегната атмосфера. Задържана енергия, която има нужда от отдушник. Избухване.

Може би имаме нужда от упражнения и физическа активност, за да се освободим от стреса.

Група, която отива на ски, кану, плаване, плуване, преходи, колоездене – нещо, на което всички се наслаждават.
5 Ж може да покаже отбор – футболен, баскетболен и т.н.
Игри и решителността да играем до победа.

*** 
Често картата показва предизвикателство, което всъщност ще ни позволи да се освободим от нездравословни навици и нагласи. 

Нужно е усилие или сблъсък, за да излезем от ситуация, която вече е в застой и не се развива.

Пет Жезъла са за посока, в която ще трябва да си преправяме пътя през различни проблеми.
Преодоляване на неочаквано събитие.

Хубавото е, че тези битки ни помагат да израстнем. Помагат ни да се свържем с правилните хора, с истинска връзка, с по-добра работа.

***
Картата излиза, когато развиваме някакво умение или хоби, когато усъвършенстваме идея или изработка.
5 Ж са огнена креативност, творческа способност. Съзидателен процес.

Градивни идеи, както и много мнения как да ги осъществим.
Време да поработим върху проект или нещо оригинално, което ни вдъхновява.

***
Вероятно сме възбудени от многото възможности, които ни се представят. Но ще трябва да работим упорито, за да излезем над тълпата, за да се откроим, за да покажем, колко интересно и полезно е точно това, което ние имаме предвид.

Добре е да се забавляваме, вместо да взимаме нещата твърде насериозно и от забавна и лека, играта да стане брутална.

Трудно, но интересно. Несигурност. Промяна. Активност. Свобода. Различия.
Предизвикателства, които срещаме и преодоляваме.


КАТО ВЪТРЕШЕН ПРОЦЕС И СЪСТОЯНИЕ 

Без значение, на какво ниво го изживяваме, петиците носят промяна, налагат ни да се приспособим и преработим остарелите модели, по които сме действали досега.

Начина, по който реагираме и се справяме с тези промени, предизвикателства и напрежения, е това, което ще затвърди тази опитност и ще ни освободи от такива проблеми или ще ни завърти отново в цикъл, подобен на предишния.

Ако става въпрос за вътрешно напрежение, то вероятно се насилваме твърде много. Добре е да наблюдаваме дали не разпиляваме енергията си и дали не изразходваме повече, отколкото можем да захраним обратно. Да сме толкова заети, че да губим перспектива, а тогава идва и хаоса на противоречивите действия, които ни изхабяват и се оказваме в битка със себе си.

Всички действия против нас самите, биха се проявили като нервност и стресови тенденции, както и вътрешно страдание.

*** 
Различията, сблъсъците и състезанията ни тестват и ни карат да надминаваме и себе си и другите. Когато не упражняваме телата си и не ги тласкаме до границите на издържливостта, не познаваме нито силата, нито издържливостта си, а телата ни отслабват.

В песните из „Дюн” се казва, че трудните и тежки условия на планетите, създават издръжливи и силни личности, докато райските условия разнежват телата... Когато искаме да създадем войници, ги поставяме в тежка обстановка, в която да развият способностите си за оцеляване.



Когато минаваме през условията на бойните изкуства например – тренировки, упражнения, дисциплина, ние не само опознаваме силата си, но и я развиваме. Когато напрягаме волята и енергията си отвъд очакванията си, те заякват точно както и мускулите на ръцете.

Благословията на Петте Жезъла –
Да ти бъде дадена възможност да изпиташ себе си!
Да имаш шансът да се докажеш!
Да видиш как силата и волята ти растат и се развиват докато преодоляваш всяко изпитание и противник!
Да живееш в интересни времена! ;)

По Ходоровски – Alejandro Jodorowsky – The Way of Tarot
Петте Жезъла представят две изкушения – пречистване и възвисяване на сексуалната енергия чрез медитационни техники и благодарение на тях, отваряне вратите на духовното просветление.

Или чрез по-дълбоко изследване пътя на желанието, което не пренебрегва разглеждането на всеки един импулс. Този път може да е революционен като първия, тъй като е покана да изоставим стари навици, които замъгляват съзнанието и ума.

Както и при творческият акт, важно е отношението на самия артист към темата, за да може да достигне до нас по просветляващ и дълбок начин.

Затова Пет Жезъла представят изкушение, стремеж, свързване, преход към нов свят, но все пак задържа част от дейността си, в основите на стария свят.

Опасността тук е рискът да последваме пътя на Папата, който води към сексуална импотентност, през прекомерен мистицизъм. Или пък пътят на Дявола, който ще ни изтощи през поквара, греховност или извратеност. 


ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЛЮБОВ И ВЗАИМООТНОШЕНИЯ 

Отношения, изпълнени с енергия и чувственост. Огнена връзка.

Партньорите може и да имат някои сходства, но живеят свой си живот, със собствени интереси и приятели. Ценят свободата и индивидуалността си.

Обичат приключенията и силните усещания. Ако не се посдърпат от време на време, ще им е скучно.
В такава връзка има много вълнения. Обичат да са на открито. Много физически активности.

***
Огънят не се интересува много много, в каква среда е попаднал – стрелва се без значение, какви ще са последствията.
В Петицата обаче среща първото си сериозно разтърсване и от сблъсъка тук, ще се види, дали струва или не. 

Основите на отношенията се изпробват точно в такива ситуации. Всякакви несъвместимости, повърхностни чувства и въобще слабите връзки, няма да издържат.
Петте Жезъла отсяват житото от плявата.

Само на силните, позитивни и реално ангажирани, ще им се позволи да продължат. 
Посредствените и нездравословни връзки, може и да не прекъснат, но ще попадат от един проблем на друг – като цяло за тях почти непрекъснато ще излизат обърнати карти. 

***
5 Жезъла често излизат при Напрежение, Разминаване, Раздразнение, Кавги.
Период на трудности, които тестват връзката.
Да избягаме или да се затворим в себе си, обаче не е решение.
Напротив, време е за доказване силата на тази връзка, както и че можем да се справим заедно.

***
Усилия за някакво развитие, промяна. Действа се в различни посоки.
Обикновено ежедневието се променя, разширяват се дейностите, в които участваме.
5 Жезъла са за активност или предизвикателство от страна на партньора или хора в обкръжението ни, които се намесват или дори натрапват във връзката.

*** 
Опитваме се да убедим другия или да наложим собствените ни цели и желания.

В една връзка и двамата партньори се нуждаят от зачитане на нуждите си. Когато не правим нужното за другия, а желаем само собственото си облагодетелстване, то атмосферата между двамата се нагнетява. В една здравословна връзка, да се погрижим за другия, както и той за нас е основа за дълговечност и разбирателство.

Както и отстояването на собствените ни нужди.

Имаме послание за спокойно приемане и изясняване, както и предупреждение, да не се ядосваме и да не подхождаме агресивно.
Не можем да контролираме другите, но сме отговорни за собствените си реакции.

***
Възможно е да има паралелни взаимоотношения.

Картата предполага също необузданост и случайни срещи. Прехвърляне към много и различни партньори, като никой не изпъква над другия. Хабим енергията си в кратки страстни връзки, но никога не сме удовлетворени.

Най-вероятно точно сме излезли от връзка и искаме да се разнообразим, затова даваме наред, но никой не взимаме на сериозно.
А може да сме толкова заети с разни проекти, че да не сме емоционално и физически свободни и на разположение за романтична връзка.

5 Ж говорят за вътрешни противоречия изобщо при общуване с другите.

Посланието е да оправим първо собствените си проблеми, които може и да не са свързани с връзките ни, но очевидно има усложнения в живота ни, които пречат за създаване и поддържане на здрава връзка.

***
Ако търсим любов, то около нас има голяма активност. Възможно е дори да имаме няколко кандидати или обекти на интерес. Има вероятност да се борим за вниманието на някого.

***
Послание - давай най-доброто от себе си и не взимай отсрещния за даденост.

Да подправим малко сексуалния си живот. Може би сме вършили едно и също твърде дълго време, време е за промени. Добре е да запалим отново желанието в партньора си, да го възбудим по различен начин.


ОТНОСНО ЗДРАВЕ

Нервност. Безпокойство. Високо кръвно.
Може би си струва да се обърнем и към природната медицина.
Напрегнато време и е добре да обърнем внимание, какво можем сами да направим, за да подобрим здравето си. Без винаги да разчитаме на друг да ни даде вълшебно хапче.

Възможни са няколко различни здравословни проблема наведнъж и това да обърква диагностиката.

Ако ни предстои процедура, то възстановяването после може да ни коства доста усилия.
Възможни са няколко процедури наведнъж или в сравнително кратък период от време.

Възможно е развитие на състояние, което е било в ремисия.
По принцип картата не показва нещо крайно, а че трябва да се вложат усилия в преодоляването на проблем. Освен това има силно послание за позитивна нагласа и активност по някакъв начин.

В момента имаме твърде много енергия и е добре тя да бъде изразходвана. Или поне насочена правилно. Например в спортни дейности с приятели. 


ПРОФЕСИОНАЛНО РАЗВИТИЕ И БЛАГОСЪСТОЯНИЕ 

Вълнения и ентусиазъм.
Конкуренция, Съревнование. Съперничество. Противоречиви сигнали. Различни методи.

Сериозно напрежение и натоварване. Много дейности наведнъж. Хаос на работното място. Нужда някой да контролира цялата активност.

Стремеж към нещо различно, към нови дейности или развитието им.
Създаване на нови продукти.
Излизане на пазара.

***
Имаме да преодоляваме предизвикателства, без да се обезкуражаваме.
5 Жезъла са усилията, които полагаме, за да успеем в начинанията си.


Добре е да сме внимателни, във всичко, което правим, за да си нямаме проблеми – съветът е да останем спокойни и концентрирани в това, с което сме се заели, но да имаме предвид бушуващите енергии наоколо, тъй като има намерения насочени и към нас.

5 Жезъла са за смелост и вътрешна устременост да се справим. Не бива да се предаваме, а да потърсим автентични, интересни, предизвикателни, необичайни и дори ексцентрични начини, за преодоляване на ситуацията. 

От начинът, по който ще се проявим сега, зависят бъдещите ни успехи. Поведението и реакциите ни се наблюдават.


***
5 Жезъла се съотнася към огъня и съответно към творчество и съзидателни идеи. Страстта, която влагаме в работата си.

Предполагат градивен процес.
Волева сила да изработим и оформим нещо, което не сме правили досега, но то ни води към творчески растеж.
Благодатно време за изобретателност и находчивост – това е, което ще подпомогне развитието ни.

*** 
Позитивният начин за преминаване през тази карта е, когато хората се събират заедно да работят и разрешат определен проблем, с намерението да работят в екип. Но не на всеки може да се разчита. Освен ако някой не организира работата на всички по отделно.

Има нужда от силно водачество, което да насочи буйната енергия.
От организация на всичките тези различни мнения, идеи, перспективи, хора, цели.

 За да се поддържат страстта и ентусиазмът на групата, е необходимо да се намерят сходства във всички мнения и съответно потокът да се насочи натам.

Градивно отношение, което води до успех е да сме с отворено съзнание и успяваме да чуем разнообразните чужди мнения и разсъждения. Да сме широкоскроени хора, толерантни, отворени към културните особености и различия, способни да разглеждаме ситуациите от различни гледни точки и да възприемем различни похвати и методи.

***
Ако търсим работа, то най-вероятно има и други сериозни кандидати. Тук се налага да доказваме себе си като се отделим от тълпата по нестандартен или отличаващ се начин.

Състезателен принцип.

***
Съдебен процес. Преговори. Яд.

Сблъсък на характери.
Възможни са съперничества във връзка с позиция, повишение и т.н.

Това е ситуация, която може да ни предизвика да реагираме. 

В спортът, игрите и състезанията, конкуренцията е здравословна и може да ни избута към все по-добро представяне и стремеж към все повече. Това е възможно и в бизнеса, както и в други сфери на живота ни.

Ако желаем да излезем от печелившата страна, е необходимо да отстояваме себе си, ако е възможно да овладеем различните амбиции и да ги насочим в по-съзидателна посока, да се ориентираме към решаване на проблемите, вместо към поддържане на напрежението.

***
Като негативно проявление:
Напрегната и предизвикателна работна среда. Конкурентна. Най-вероятно всеки е за себе си и не работят в екип.

В работата е възможно за липсва организация и изявен лидер и се получава така, че всички се борят за надмощие.
Всеки има собствено мнение и не е склонен да прави компромиси, което нагнетява атмосферата на работното място.

Такава атмосфера обаче не винаги зависи само от хората, много е възможно природата на самата работа да е такава, че да изисква такъв тип отношения.   


ПОСЛАНИЯ: 

Жезлите са предназначени да активират „магията”. Да създават, да вдъхновяват, да пораждат разгръщаща се енергия в живота ни.
Когато са на една вълна със сърцето, са изпълнени с творчество и съзидание.

Ние непрекъснато извайваме пътят си, чрез действията, които извират от вътрешното ни аз.

Когато енергията им не е балансирана и използвана в пълния им капацитет, може да се прояви като вятърничава, лекомислена и неуравновесена.

5 Жезъла са готови да се преориентират отново към действие, но този път по различен или нов начин, с други хора.

Понякога е добре да отразим и поразсъждаваме върху начина, по който се развиваме, да проследим как се движат нещата. Благодарни и удовлетворени ли сме от посоката, която сме избрали (в 2Ж) или е време за някои пренареждания, насочване и пренастройване.

В 5Ж имаме тази чудесна свобода да се насочим към прекрасния живот, който желаем.
Сега му е времето да премахнем онова, което не се съвместява с посоката ни и да се пренасочим към чист път. 

Трябва да се научим да казваме „не” на някои от исканията към нас, за да можем да се ориентираме правилно в средата си и да поемем само онези, които ни водят в желаната посока.

Картата ни казва да сме честни със себе си и да приемем, какво наистина искаме или имаме нужда. Установим ли желанията си, ще можем и да се борим за тях.

Колкото сме по-настроени към себе си (а не към изпълнение желанията на другите), толкова по-ясно усещаме кое е правилно за нас и кое не. Понякога това отнема малко повече време, но това е нормално. Синхроничностите се появяват, когато сме готови да погледнем в правилната за нас посока, когато сме честни със себе си и по същество, когато му дойде времето.

5-те Жезъла ни напомнят да се задействаме, да се гмурнем. Да се настроим и да се изправим.
Колебанията и отлагането само забавят това, което е наистина ценно за нас.

Сами избираме, накъде ще вървим – към вдъхновението си, към онова, което ни харесва да правим или ще се заемем с изпълнението на чужди желания. 

Време да проявим силите и способностите си.
Съветът на 5 Жезъла е да мислим градивно, извън досегашните рамки.

***
Понякога конфликтите са неизбежни, но има начини да подходим така че да запазим здравия си разум.

Добре е да запазим по-висока вибрация и да не позволим на онези, които се оплакват, сплетничат и т.н., да ни свалят на тяхното ниво.

Избухванията понякога са полезни, доколкото разчупват рамката, която вече не ни служи, но не бива да изгорим в тях, а да ползваме енергията им, за да се насочим към нещо по-добро за нас.

Когато сме стресирани, е по-лесно да се ядосаме и да бъдем критични към останалите. Упражненията биха ни помогнали да се освободим от агресията.

Добре е да се забавляваме да не приемаме нещата твърде сериозно. 

Пет Жезъла ни казват да се приготвим да приемем потока от хармонични вибрации в живота си. Да наблюдаваме за въодушевяващи нови възможности, които ще ни се представят. А също да се научим да се наслаждаваме на щедростта и вниманието от останалите.

***
Конструктивност. Устойчивост, упорство и морална смелост, ще ни помогнат да преодолеем всяко препятствие. С правилната нагласа, всеки конфликт, може да е продуктивен.

С предизвикателствата идват и възможностите да учим, да се променяме, да растем.

*** 
Когато сме толерантни, с отворено съзнание и чуваме отсрещния, независимо от различията в мнения и нагласи, придобиваме много повече опитност и информация, а това ни помага да сме по-подготвени в нестабилна ситуация, в която е много вероятно да се намираме в момента. Всичко, което ни позволява да работим в широкоспектърна среда, с различни перспективи и съответно възможност за по-обхватни решения и активности, е голям плюс за нас точно в този момент.

Когато заедно обсъждаме проблемите, по цивилизован начин, с намерение да работим в екип, напредъка е сигурен и може да се стигне до промяна на статуквото или развитие и разширяване на начинанията.


ПО ТРАДИЦИЯТА НА КРОУЛИ: КНИГА НА ТОТ Пет Жезъла – Борба/ Strife

ЗЛАТНАТА ЗОРА – Повелител на Съперничеството 

Енергийно, Пет Жезъла съответстват на революционно обновление. Показват разпадане на система, която при Четворката е била хармонична.

Дърво на Живота – Гебура - Движението, което разрушава определени връзки. Силата, която унищожава установените структури.

Като всички петици, 5 Ж е в Гебура – движение, промяна, сили на разрушението. 5 е число, което унищожава стабилността и структурата на 4.

В 5 е въплътена идеята за движение и воля, които подкрепят материята. Резултатът е тотално разстройство на статичната, стабилизирана система. Появява се буря и напрежение.

Огънят не е създаден за установяване и почивка, пламъците горят, за да се освободят от всички ограничения в зоната на Четири. Това предполага преломни движения и агресивни обновления, а също съживяване. Може никак да не е приятно, особено ако трябва да се възстановим и да започнем наново. Просто понякога се чувстваме твърде добре в сигурната структура на Четворките и ни е трудно да се разгърнем в целия си потенциал, когато трябва да надмогнем собствените си страхове. 

Господарят на Съперничеството, обикновено се появява в подредба, за да посочи, кавга, разправия и разногласия.

Когато някой никак не е щастлив от обстоятелствата и ситуацията, в която се намира, когато има сблъсък на индивидуалности и характери, когато вече не сме удовлетворени от работата си, от действията си, от постиженията си.

Може да представя безразсъдство и прибързаност. Загуба на контрол.
Вътрешни конфликти, особено при неморална ситуация.

По Хайо Банцхаф –

При 5Ж, вътрешно се усеща агресивната енергия на огъня. Тя руши тихият уют на Четири Жезъла и пробужда желание за разширение и развитие.

Може да се свърже и с пробуждане на сексуално желание или установяване на личността, която има нужда от нови вътрешни ориентири.

ПРОФЕСИЯ – съпротивление. Предишните ни възгледи за заплашени и ще трябва да се откажем от тях, за да можем да се адаптираме и продължим.
Противоположни тенденции и мнения.
Тази фаза е необходима, за да се научим да действаме по различни начини!!!
Конкуренцията стимулира развитието. 

ОТНОШЕНИЯ – противоречия. Различни желания и нужди. Напрегната атмосфера. 
Възможност за обновление.

При позитивно проявление, дори да има търкания, те всъщност са интересни и правят връзката ни по-силна и развиваща се, без да остава в неизменно или някакво мудно състояние.

От какво се безпокоим – имаме желание да изразим всичко, което ни е на сърце, както и да докажем, че в нищо не отстъпваме на партньора си. Желаем да бъдем разбрани.

Как се отнасят с нас – човекът отсреща е смел, а може и дори отчаян. При общуване се впуска в спорове и дрязги. Ние сме като предизвикателство за него и той държи да се докаже.

Съвет – да обясним, какво наистина значат за нас тези отношения. Както и да демонстрираме готовност да се борим за тях.

***
ИМПУЛС: Предизвикателство. Волята да се освободим. Конкурс. Бързина. Съревнование.
СВЕТЛИНА: Освежаване. Обновяване. Възраждане. Смелост.
СЯНКА: Борба. Конфликт. Унищожение. Духовна криза. Разточителство, прахосничество. Мошеничество. 


ОБЪРНАТА КАРТА: 

Ескалация, нерешителност. Конфликти създаващи ограничения.
Изтощителни битки. Някой не иска да отстъпи. Враждебна енергия. Агресивност.
Битка за превъзходство. Привързаност към нещо, което диктува колко ценен е един индивид, т.е. нужда да се докажем в тази ситуация.

Победа на всяка цена. Ненужна, Непочтена, коварна и подмолна надпревара.
Измама, заблуда. Неприятни ситуации.

Необходими са компромиси, решения и колективна работа, но всичко това някак се изплъзва.
Неразбирателство. Заплаха. Не можем да отстояваме себе си сред други.

Чувстваме се безсилни. Особено ако нещо ни е било отнето – работа, близък, любов...

Твърде често се задържаме в негативни настроения, вероятно сме пасивни и оставяме другите да се погрижат за всичко...

Апатия към ситуацията. Липса на вдъхновение.

При обърната карта, въображението ни е блокирано и не можем да си представим, как можем да променим ситуацията.

Изобщо не ни се занимава, макар че след време може и да съжаляваме.
Вътрешна битка, дали си струва да направим нещо или не. Дали да взаимодействаме с други или не. Дали да се включим в определено начинание или не.

За да се създаде нова форма, в 5Ж всеки един държи и въплътява уникалната си енергия.
При обърната карта, тази енергия се втвърдява.

Напрежението се засилва, тъй като липсва изслушване, ангажираност и воля да се стигне до корена на проблема, за да се научим как да го разрешим заедно, като група или партньори.

Разнообразието е ключов момент в живота и в света – ако няма растеж, застоя е неизбежен.

5 Жезъла излизат обърнати, когато се опитваме да избегнем конфликт, но той вече се нагнетява вътре в нас.

***
Някой, който не може да работи с други хора, нито да е склонен да чуе чужди идеи и гледни точки. Противен, Неприязнен. Винаги е на нож с някого.

При обърната карта се караме с другите, тъй като се чувстваме неудовлетворени от състоянието, в което се намираме. Да унижим, публично да подценим или да накараме някой да се чувства неловко подхранва болното ни самочувствие.

***
За да я изправим, е добре да се вгледаме в себе си и да приемем страховете си.

Важно е да се учим от грешките си , никой не е съвършен, а дори и от най-големите гафове, имаме, какво да научим. 

........................................................................................................................................................................................
Джема от http://tarot-manija.forumlatvia.com/forum

Интересни проблеми.

Ключови думи: 
Външен конфликт. Борба. Конкуренция. 
Необходимост от самоутвърждаване. 
Зависимост от мъжете. 
Вяра в конкурентоспособността на другия човек. 
Общуване с хора от същия пол. 
Здрава конкуренция. Утвърждаване. 
Бурна младост. 
Физическа дейност. Спорт. Подвижни игри. 
Сбиване. Пречки. 
Време е за енергични действия.
Успехът се постига чрез полагането на постоянни усилия. 
Спорове. Препирня. Агитация. 
Състезания. 
Дисонанс. Съмнения в себе си. Проблеми със закона. 
Изясняване на отношенията. 
Бойните изкуства. 
Дразнещи детайли. Леко дразнене. Раздразнение. Неочаквани проблеми. 
Конфликт на интереси. 
Много дела, нуждаещи се от незабавно разглеждане. 
Необходимостта от привеждане в съответствие на приоритетите. 
Военни игри. 
Тестостерон. Активността на хормоните. Териториалност. 
Отлагане на пътуване. 
"Принцесата и граховото зърно"

Ситуация и съвет: 
За да получите желаното, трябва да вземете участие в състезание или да решите интересни проблеми. 
Не бъдете пасивен. 
Успехът ще се постигне в резултат на упорити действия за преодоляване на неприятностите и пречки. 
Разногласията са провокирани от вашето нежелание да се съобразявате с становището на другите. 
Възможно е да сте се захванали с няколко неща наведнъж, ако е така, трябва да приведете приоритетите в съответствие, за да избегнете стресови ситуации. 
5Ж говори, че по някакъв начин сте били въвлечени във състезания или съперничество. 
Ще имате проблеми със закона. 
Вземете дребните и дразнещи неща под контрол. 
Вие вземате участие в състезание, което много ви харесва. 
Ако питате за романтичните отношения, възможно е, за да завоювате сърцето на любимия, да имате работа със съперника. 
Ако питате за пътуване, очаквайте неговото отлагане или ще възникнат някакви пречки във връзка с него. 
В момента сте хиперактивни. 
Понякога картата се свързва с семйните битки. При появяването й хармонията у дома буквално експлодира. 
Спорове и коварни провокации ще доведат до сериозни промени.

Хора: Любителите на състезания, спортни отбори. Опоненти.
Почитателите на бойните изкуства. Съдиите на състезания.
.................................................................................................................................................




7 коментара:

  1. тези карти Таро са наистина, много вярни!!!Дали защото въпросите ми са точни или не чак толкова, но отговорите много ми помагат в търсенето на верните пътища...благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз Благодаря :) Чудесно е, че тази страничка е полезна и на друг :)

    ОтговорИзтриване
  3. stranicata e neobiknovena ! naistina istinski ne6ta.

    ОтговорИзтриване
  4. no nali ponqkoga kartata e oburnata - kak da razbera... i zna4enieto..

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря за отзивите!

    Обърнатите карти помагат на изучаващият Таро да разбере по-пълно картите...

    Тук, в тази страница, когато питате, отговорът би трябвало да е свързан или да ви помогне да разберете проблемът.

    Някой ден, когато съм по-навътре в познанието за Таро и реша, че обърнатите наистина имат значение, ще добавя инфо и за тях.

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте,бихте ли могли да ми кажете,какво означават 5 жезли обърнати като сигнификатор за мъж.Естеството на въпроса беше за възможност за развитие на връзка между нас.Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Зависи, на какво ниво ги изживява - или успява да контролира стреса и ситуациите, в които се намира, или се опитва да се справи с разни дейности, но му е трудно.

      Като цяло неспокоен човек, винаги нещо го човърка, непрекъснато нещо го тика да действа, не може да се спре на едно място, иска още и още.

      Но без да видя контекста на други карти, не мога да кажа възможности за развитие.

      Петте Огъня предполагат излизане от статукво, но е трудно, тъй като има намесени други хора или стресови ситуации, които изискват активност.

      Изтриване