Тук синтезирам описания за Картите ТАРО.
Ако имате желание или въпрос, или сте в процес на търсене - Изтеглете Карта, за да проверите, какво ще ви разкрият ;)
При някои карти значенията са само нахвърляни, но като цяло продължавам да развивам страниците. *** HAVE FUN! :) ***


сряда, 9 февруари 2011 г.

Малките АРКАНИ - инфо

Малката Аркана е съставена от четири стихии, представени в колодите като:

ВЪЗДУХ - Мечове --- нож ---острие
ВОДА - Купи --- чаши --- котли --- съдове
ОГЪН - Жезли --- копия --- скиптри
ЗЕМЯ - Пентакли --- монети --- щитове --- дискове

Всяка стихия си има собствено значение и символизъм:

ВЪЗДУХ/ МЕЧ - Мисловен потенциал, Интелигентност, Нагласи, Идеи, Слова, Общуване, Писане, Информация, Вибрации, Стрес, Притеснения.
А също Хитрост. Логика. Стратегии. Планове. Интелектуални игри. Тактика.
Публикации. Новини. Редактиране. Технологии, Данни, Компютри. Съхранение на информация.

ВОДА/ ЧАШИ - емоционалност, чувства, усещане за приемане и удовлетвореност. 

ОГЪН/ ЖЕЗЛИ - вдъхновение, действие, движение, процес, игра.

ЗЕМЯ/ ПЕНТАКЪЛ - проявление, материя, тяло, ресурси, пари, корени, стабилност, работа.

Четирите стихии в Таро, изразяват човешките опитности - 
Интелектуалното общуване на Мечове,
Материалното ниво при Пентакли,
Емоционалните ни опитности при Чаши,
Съзидателната ни същност, изразена от Жезли.


При гледане на карти, когато имаме силно представяне на някоя от стихиите, то това повлиява тълкуването.



Стихиите стандартно са представени през 14 карти - 
От Асо до 10 и четири Дворцови - Паж, Рицар, Кралица, Крал.
Асо – енергията в най-чиста форма. 
Това е възможност, която ни се предоставя в сферата на елемента. Обикновено е импулс, който идва отвън, за разлика от импулсът при Пажовете, който идва отвътре.

Обикновено по-ниските карти, от 1 до 3 показват, навлизане в елемента и изучаването му.
В 4 вече имаме установени модели, а в 5 излизаме от тях и търсим нещо ново и различно. 
В 6 се научаваме да взаимодействаме хармонично, а в 7 откриваме смисъла на елемента за нас и съответно в 8 работим сериозно за развитието му, за да можем в 9 вече мъдро и уверено да го управляваме, а и наистина да му се наслаждаваме.
10 предполага, че този елемент вече отдавна е част от нашата същност и спокойно боравим с тази стихия.

За Дворцовите карти в таро - можете да прочете тук 




● Представям ви една статия за СТИХИИТЕ  ●
☽ * ⁎ ˚ ✵○●  на интуитивният астролог и таролог - Боян Желязков  ●○✵ ˚⁎ * ☾

"С много любов от мен за начинаещите и не само. 

ЖЕЗЛИ - СПАТИИ

Ключов принцип: Импулс и желание

Жезлите в таро се свързват с елемента огън, който представя нашата жизнена енергия и духовна сила. 

Те символизират сексуалността, действието, старта, новото начало, експанзията, физическата активност и възпроизводството. 

Олицетворяват мъжката целенасочена енергия, която се асоциира със стремежът на егото и личността към себереализация. Изразяват способността да предприемаме действие на базата на своите идеи и желания. 

Жезлите са сила и потенциал, която ни дава възможността да постигаме нашите цели, утвърждавайки своята индивидуалност. Може да кажем, че наподобяват двигателя на автомобил, който трябва да бъде управляван и насочван към конструктивни действия, иначе се проявяват като агресия, конфликти и екстремни ситуации. Ето затова те са и най-податливия елемент в системата, който се ръководи от своите първични реакции и настроения. Изпадането в емоционални крайности при тази боя от голяма радост до силен гняв, са често срещан момент. 

Жезлите са онази искра, която ни пали и вдъхновява да успяваме в живота, но самия елемент огън, с който се свързват, не е независим по своята природа. Нужна им е умерена подкрепа в лицето на мечовете/ въздух/, който да поддържа техния интерес, мотивация и страст, иначе гаснат на същия внезапен принцип, на който са се възпламенили. 

Когато имаме прекалено много жезли в подредбата, най-общо обозначават бързо развитие на ситуацията и ускоряване процесите, без значение от техния характер. Например ако присъстват 2 жезли, 8 жезли и Паж Мечове, това може да говори за изключително бързи известия до дни, дори в рамките на няколко часа. Те обозначават или прекалената енергия и възможност да се справим с предизвикателствата, или блокирана такава, която се нуждае от подходящ отдушник и поле за изява. 

Астрологично жезлите отразяват принципите на Слънцето и Марс и огнените знаци Овен, Лъв и Стрелец.


МЕЧОВЕ - ПИКИ

Ключов принцип: Мисъл и промяна

Мечовете в таро се асоциират с елемента въздух, който символично управлява мисълта, интелектуалната дейност, комуникацията, словото, информацията, концепциите, психиката. 

Макар и възприемани повече за негативни, картите от тази боя символизират нашето общуване, социални контакти и начин на мислене. Ето за това не бива да се разглеждат еднозначно, понеже и те като всичко останало в този триизмерен свят са дуални. Поради отрицателните характеристики и лоша слава, в някои източници може да ги срещнете представени под влиянието на елемента земя в контекст на страдания и ограничения. Разбира се подобни твърдения, са лишени от всякакво окултно съдържание, което изначално има за цел да даде на практика по-ясно разбиране относно различните видове енергии и тяхното взаимодействие. 

Боя мечове в своята деструктивна проява са наистина опасни. Те могат да изобразяват врагове, предателство, вербална агресия, лъжи, спекулации, изневери, грешна информация, но по правило си остават под знаковия елемент на въздуха. 

Преди всяко нещо да придобие своя земен еквивалент, то се разиграва първо на територията на ума и идейният свят на абстракции. Именно поради тази причина, страданията или позитивите в материята са манифестация на мечовете. 

Положителният аспект на мечовете, представя интелигентността в най-чистата ѝ форма, движението, контактите, адаптивността към различни хора и ситуации, промени в мисленето и обстоятелствата. 

В прогностиката засягат административни аспекти като документи, писма, делови разговори. 

Свързват се с трите въздушни знака Близнаци, Везни и Водолей като и планетите Уран и Меркурий.


ЧАШИ - КУПИ

Ключов принцип : Емоция и грижа

Боя Чаши е представена в лицето на елемента вода и се отнася до нашите първични реакции, емоции, сърдечни връзки и взаимоотношения. Можем да кажем метафорично, че те са ”деца” или раздробена версия на определени състояния на големите аркани - Висшата Жрица и донякъде Императрицата. 

Олицетворяват женската възприемчива енергия, която управлява нашите спомени, традиции, памет, интуиция и сетивни възприятия. Водата се свързва изцяло с ирационалния свят, при който господстват чувствата и въображението за сметка на логиката. 

По тази причина, имайте едно наум, когато в запитване преобладават комбинации между чаши и мечове. Не рядко това показва противоречие на тези два компонента от нашето същество. В такива случаи независимо от контекста на питане, емоциите могат да вземат превес пред разсъдъка, което неминуемо ще повлияе на крайния резултат. 

Чашите символизират също вярата, мистиката, лечението, флирта, хармонията, красотата. Те разкриват нашите дълбоки усещания, душевни болки и копнежи, които се проявяват като любов, радост, емпатия, състрадание. 

Чашите са боята на изкуството. При тях като правило, мечти, фантазии и реалност вървят ръка за ръка. 

Тяхното дисхармоничното състояние може да се реализира под формата на емоционална манипулация, свръхчувствителност, слаба воля, прекалена физическа пасивност, депресии, тъга и неудовлетворение. 

Най-общо в прогностика показват миналото преминаване на едно емоционално състояние в друго, необходимост от избори, развръзки, промени в любовния живот и взаимоотношенията, децата, семейството. 

Чашите са под лунните влияния и тези на планетата Нептун. Асоциират със зодиакалните знаци Рак, Скорпион и Риби.


ПЕНТАКЛИ - КАРИ

Ключов принцип: Притежание и сигурност

Пентаклите са свързани с елемента земя и се отнасят до материалната страна на нашето измерение. Те символизират физическото тяло, здраве, ценности и притежания. Понеже земята е най-бавно движещият се елемент, тя придава на Пентаклите форма, организиране, издръжливост, практичност, отговорност. 

Много последователи на Ню Ейдж културата, обичат да използват определението ”земна енергия”, но като окултно правило такова понятие не съществува. Земята в своята същност е пасивна и статична. На нея са ѝ необходими външни енергии, които да я движат и управляват. Веднъж активирана, земята в лицето на Пентаклите ни дава постоянство и търпение, развивайки способността ни да довеждаме нещата докрай. 

Тази боя и нейните 14 представители, се свързват с нашите ресурси, ежедневна работа, дарби, умения и материални придобивки. Символ на сигурност и практицизъм, Пентаклите способстват за укрепването на позицията в живота ни. Природата им се отнася до професионалните ни ангажименти, статут и социално положение. Също така те са насладата от всичко земно, която изпитваме чрез вкусовите ни качества и чувството ни за допир. 

Този, който държи Пентаклите в таро е големия аркан номер 15 Дявола. Като управител на материята, ние сме подвластни на неговите условия, провокирани да се развиваме в нея, чрез придобиване на опит и усвояването на определени уроци. Когато спазваме законът за равновесието и се учим, всъщност Дявола не е толкова опасен, колкото ако изпаднем в зависимости относно предоставените ни земни блага, без да хаем за последствията. Именно това е символът на обърнатия Пентакъл в неговото изображение, който се активира вследствие на нашите крайни прояви и злоупотреби с тази боя. Ако спазваме обаче принципите в тази вселена, тогава той работи за нас в права позиция, давайки ни сила, разбиране и търпение за преодоляване изпитанията на живота. 

Противоположно на бързината с която Жезлите прогнозират събития, Пентаклите забавят или блокират процесите на случване. В зависимост кои карти от боята присъстват в конкретния казус, ще дадат насока дали да очакваме сигурна реализация или излишното губене на време и влагане на енергия ще ни доведат до провал. 

Отговорят на зодиакални знаци Телец, Дева, Козирог и планетите Сатурн и Венера."


Връзки с Боби тук и тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар