Тук синтезирам описания за Картите ТАРО.
Ако имате желание или въпрос, или сте в процес на търсене - Изтеглете Карта, за да проверите, какво ще ви разкрият ;)
При някои карти значенията са само нахвърляни, но като цяло продължавам да развивам страниците. *** HAVE FUN! :) ***


неделя, 13 февруари 2011 г.

16 Кулата

Изригване, избухване, изблик, пристъп. Разместване на пластове, катаклизъм. 
Внезапна Промяна. Преобразуване. Обрат. Превратност. Разобличаване. Шок. Изненада. 
Кулата е сриването на установеният ред.

Мощни изменения, метаморфози, реорганизация на средата или на определена ситуация и въпреки че най-вероятно си мислим, че се случва въпреки волята ни, то всъщност ние сами сме се докарали до тук. От известно време обстоятелствата са назрявали, но не сме обръщали внимание на знаците.

Самите основи на Кулата са разклатени – системата от вярвания, която е послужила за строежа ѝ, е подложена на тест и в крайна сметка ако има пукнатини и слаби елементи, всичко ще рухне. Кулата унищожава илюзиите ни и остарелите модели и начини на живот. Това може да е ужасяващо, но е и голямо облекчение, доколкото се отваря възможност да се освободим и следващият път да изградим нещо по-добро, вече с ясно съзнание.

Преправяне. Видоизменяне. Преустройване. Преобразяване.
Има един такъв момент, че картите имат няколко нива на преживяване и съответно значения.
Кулата може буквално да покаже катастрофа или смърт на близък човек, когато светът и цялото ни съществуване е разтърсено, но при ежедневни гледания, може да покаже нуждата от преработка на проект например.


-------------------------------------------------thunderbolt--------------------------------------------------
Osho Zen Tarot
16 Кулата – Гръм и мълния
Този път е един от най-трудните за изминаване, защото изисква внезапно и пълно унищожаване на старите «реалности».
Но след разрушаването на Кулата, следва ново изграждане, което разкрива част от висшият Аз и балансира...ум, емоции...
Сега важната задача за нас е да уравновесим разум и желание.

Кулата е всички неща, в които човек е повярвал от детството си до момента – всичко онова, което е програмирано от учители, родители, връстници...

Светкавицата е внезапното просветление и разбиране.
Старите реалности са завинаги променени и напълно разрушени.
Може би точно сега сме разтреперани, докато усещаме как земята се клати под нас. Усещането ни за сигурност е заплашено и естествената ни реакция е да се хванем, за каквото можем. Но това вътрешно разтърсване е необходимо и важно. След него ще сме по-силни и по-способни за нови опитности.
Съветът е да наблюдаваме без да се връзваме, почти като да се случва на друг.
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................


..................................................................................................................................................................
INSTANT IDEA - МОМЕНТАЛНА ИДЕЯ
ПРЕХОДНОСТ
..................................................................................................................................................................

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Картината на Кулата, в повечето колоди е плашеща. Показва как една светкавица поразява върха на сграда, а човешки тела изхвърчат от нея и рухват към забвението.

Символ е на несигурност, рухване на познатите модели. Принудени сме да започнем наново.

Образът тук обаче показва по-скоро как се чувстваме в момента, отколкото какъв ще е резултата от всичко това.

Картата предполага разтърсване, така че ако се намираме в неприятна или скучна ситуация, то това също подлежи на промяна.

Светът се променя, както и опитът ни с него, информация, знания, мъдрост, време е да ги инвестираме наново, този път в нещо по-устойчиво.

Кулата е за Прелом. Превратен момент. Понякога го възприемаме като ужасяващ, най-вече, когато губим почва под краката си.

Но тя е и за Пресъздаване. Развиваме силата на характера си.

Когато ни се случи Кулата, е добре да се запитаме, защо сме се колебали да приемем, че нещо не е наред? Когато осъзнаем защо правим нещата по определен начин, ще можем да се излекуваме от стреса на проблемната ситуация и да се прехвърлим на различно ниво.

Кулата е като благословия – помага ни да се освободим от ненужното и да осъзнаем кое наистина е ценно за нас.



КАТО СЪБИТИЯ: 

Като събитие може да покаже огън, пожар, сурово време, бури, природно бедствие. 

Провал или фалит. Отнемане и конфискуване. Лишаване от дом и материални притежания.

Загуба на сигурност (често заради неправилни действия и управление).

Но всичко това всъщност може да ни помогне да променим тактиката си и да създадем нещо много по-голямо и прекрасно. 

Картата е за отстраняването на старото и освобождаване на място за новото. Предполага неочаквани събития.

Промяна без предупреждение, която може да преобърне живота ни.

Кулата повлиява части от живота ни, които са в застой.

Процесът на промяна е започнал.
Най-вероятно някоя страна от живота ни или направо целия, се разпада пред очите ни.
Най-добре е да се примирим и да изчакаме известно време. Няма нужда да се борим срещу това, тъй като то е неминуемо – съдбата ни е подготвила нещо различно. Ако се съпротивляваме, най-вероятно ще бъдем наранени още повече. Най-добре е да се оттеглим за известно време и просто да обмислим, какво ще правим от тук нататък.

На ежедневен план, ще ни се наложи да се заемем с преработване на план, идея, ситуация, среда. 


КАТО ВЪТРЕШЕН ПРОЦЕС И СЪСТОЯНИЕ 

Картата представя катастрофа. Предполага архетипът на хаоса.
Сгромолясване на измамните структури. Фасадата ще бъде унищожена и вътрешността ще се разкрие. Унищожението може да бъде избегнато ако имаме волята да пренаредим онези области в живота ни, които са засегнати от погрешните ни нагласи или състояние.

В кои области не сме честни със себе си?
Кои части от мен, изложени пред другите ще ме накарат да се срамувам?
Бурята на Кулата ни помага да преосмислим живота си и да продължим, без да повтаряме същите грешки.
Появява се, когато сме заседнали в определен начин на живот и сме възприели шаблонен начин на мислене, без никаква гъвкавост. Тогава се нуждаем от нещо, което да ни разтърси, за да се отървем от заслепеността си.
Обикновено знаците за промяна са около нас, но сме били твърде самонадеяни, за да ги забележим.

Кулата е съзнанието ни и то е било компрометирано - нещо е повредено и съответно Светкавицата удря, за да донесе края му или иначе казано, промяната. 
Картата предполага, че не осмисляме нещата ясно и правилно, че сме се водили от нагласи и действия, които са безплодни и напразни.

Кулата предполага рухване на стари убеждения и възгледи. Раждане на нови идеи и нагласи.
Коренна промяна във вярванията ни, в начина ни на мислене и действие. 

Марс е управляващата планета на тази Карта и той говори за войната между лъжливите структури и проблясъка на истината. Тази карта ни показва, че онова, в което сме вярвали е лъжа и се изживява като откриване на шокираща истина, като разтърсване на възприятията ни и принудителна преоценка на вярванията ни. Разкриване на скритото.

Колкото и да е болезнена тази ситуация, тя ни позволява да открием, кое истинско и благонадеждно. Кое ще устои и няма да се разпадне.

На по-висше ниво, Вселената ни казва, че това преобразуване ни е нужна за духовното ни развитие.

Кулата всъщност е дар, дори и в началото да не прилича на такъв.


ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЛЮБОВ И ВЗАИМООТНОШЕНИЯ 

Като цяло говори за взаимоотношения, които ще приключат или трябва да бъда преоценени.

Може да означава ярост, скандал, емоционални избухвания, които могат да доведат до неприятни последици, най-вече обаче освобождаване от нездравословна връзка.
Но за да се случи това, тази връзка не е изградена на солидна основа.

Картата говори за резки промени в отношението към другия.
Като например внезапно прекъсване на взаимоотношения или изживяване на любов от пръв поглед, която направо ни отнася главата. 

Понякога може да се изрази в интензивен и страстен секс. Това може да включи и Дяволът в комбинация, предполагащ силно изразена чувственост.

Кулата предполага облика на взаимоотношенията ни да бъде променен.
Това означава, че единият от партньорите или и двамата, ще преминат през нещо, което ще промени нагласите им спрямо връзката.
Може да се случи и по позитивен начин, например преминаване към моногамно състояние. 

В установена връзка, Кулата предполага спор или караница, но и показва, че това е нужно за изясняване на ситуацията и пречистване на всички недомлъвки и скрити или недоразбрани подбуди.

Кулата не е задължително приключване на връзка, но е предупреждение да осъзнаем, кое във връзката е фантазия и кое реалност. Понякога сме по-привързани към мечтите и фантазиите си, отколкото към реалния партньор до нас. 
Което означава, че строим облачни кули, които в един момент ще се сринат.
Съветът на Кулата тук е да бъдем честни със себе си, както и с партньора ни.

Ако не сме можели сами да напуснем, то сега се случва нещо, което направо ни изритва от там. В началото разбира се може да е стресиращо, но е добре бързо да осъзнаем, че е за наше добро.

Например неочаквано искане за развод от партньор, може да бъде разгромяващо, но хора преживели такова събитие, често са постигнали много повече отколкото някога са мечтали, тъй като съответно са тръгнали по друг път. Често такова събитие създава свобода и пространство за ново, по-добро развитие. Както и за нова, много по-пълноценна любов.

Ако сме сами, то е добре да се замислим, какъв партньор наистина желаем за себе си и съответно да преобразим себе си спрямо тази визия, за да привлечем правилният.


ОТНОСНО ЗДРАВЕ

Трябва да бъдем внимателни, да шофираме предпазливо и да не поемаме рискове. Каквито и интересни неща да сме замислили, добре е да ги отложим, докато картата спре да се появява.

Внезапни странни симптоми като треска или тремори.

Емоционални изблици и

Възможни са проблеми с костите.
Преживяване на фрактура. Операция за реконструкция.

Възможно е да се изправим пред реалното състояние на здравното ни положение, което да ни шокира. Но също така ни казва, че възстановяването е възможно.


ПРОФЕСИОНАЛНО РАЗВИТИЕ И БЛАГОСЪСТОЯНИЕ 

Много хора се надяват цял живот да работят някъде, където се чувстват сигурни и уверени. Но в променливата икономическа обстановка, това не винаги е възможно. Да разчитаме на стабилна работа до старини, едва ли ще е много рентабилно, затова е добре да си осигурим и други възможности. 

Проектът ни може да бъде отхвърлен или да се наложи преправянето му.

Възможни са разногласия с колеги. 

Неприятни новини. Но с тази карта се предполага, че тази работа, така и така не ни удовлетворява.

Възможна безработица. Ако сме питали как ще се развиваме в тази професия или позиция, то най-вероятно ще бъдем уволнени. 

В редки случаи би показала изключително бърз растеж.

Но проблемите тук, всъщност ще ни помогнат да намерим правилния път за нас, към който не бихме и погледнали ако не се освободим от настоящата ситуация.

Така че Кулата е като удар от съдбата, за да не пропуснем шанса си да бъдем щастливи.

ПОСЛАНИЯ: 

Открий истината преди да е станало твърде късно. 

Строили сме Кулата си на нестабилна основа. Слаба и неустойчива, проядена отвътре, тя просто няма начин да не се разпадне. Време е да се огледаме за нови и солидни основи, на които да градим. 

Може да е предупреждение, че определен избор или решение, може да доведе до катастрофа.

Колкото по-бързо приемем ситуацията, в която ни поставя Кулата, толкова по-скоро ще можем да я преодолеем и да се възползваме от свободата си. 

Един от най-добрите съвети за тази карта е да не ѝ се противопоставяме. Да се съпротивляваме и да се опитваме да спасим това, което вече се е доказало като грешно, просто означава, че ще забавим и влошим крайния резултат за нас. 
Това са неща, над които нямаме контрол. Започнало ли е да се руши, ще рухне, без значение, как се опитваме да пренаредим нещата или пък да не им обръщаме внимание. 

Най-добре е просто да наблюдаваме и то в тишина.

В каквито и обстоятелства да излезе Кулата, се набляга на нуждата за излизане от комфортната ни зона – ако нещата не се променят, то няма как да израстнем.

Кулата се е разпаднала, за да имаме шанса да започнем наново - не се опитвай да изградиш същата структура отново. Ако продължим със същите избори и грешки, просто ще попадаме в същата ситуация отново и отново, докато си научим урока. Нека се възползваме от възможността да изградим нещо, което досега не сме правили. Да потърсим нови преживявания и опитности, да се пробваме докъде ни стигат силите.

Кулата е шанс да преобразим живота си и ежедневната си рутина.





ПО ТРАДИЦИЯТА НА КРОУЛИ - КНИГА НА ТОТ – Purification Through Fire
GOLDEN DAWN -Lord of the Hosts of the Mighty 





Кулата представя силата, която удря неочаквано и разрушава всякакви установени модели и мнения, които сме имали за даденост.

Понякога ограничената ни далновидност или поглед към реалността, блокират разбирането и възприемането на истината.

ИМПУЛС: Разрушаване на структурите, унищожаване на изхабеното, премахване и отърваване от остарялото

СВЕТЛИНА: Внезапно осъзнаване на истината. Волята да променим старите начини, да пресъздадем живота си и да започнем нещо наново.

СЯНКА: Сляпо унищожение.



ОБЪРНАТА КАРТА: 

Брутален човек, който наранява с думи.

Нещо е приключило, но нито го приемаме, нито го осъзнаваме.

Неприемане на истината. Сдържане и потискане на чувствата или страх от тях.

Назрява криза, тъй като проблемите се прикриват и не им се обръща внимание.

Страх от промяна.

Влияния на минали кризи.

Предпочитаме да вярваме, че нещата са, каквито ги искаме, а не каквито са.

Забавяне на огъня. Нагнетяване. Изстиване, бездействие.
............................................................................................................................................................................................
Джема от Таромания

Ударът от небето. Разпадането на структура.
Тайната истина става явна. Пробуждането.

Ключови думи:
Разрушаване на старият начин на живот. 
Промяна. Разкол. Шок. Опустошение. 
Нестабилност. Шокиращото откритие. Болезнен опит. 
Значителни промени. Кризи. Изненада. 
Неизбежните промени. Освобождение от робство. 
Грешки в структурата. Смърт на илюзиите. 
Освобождаване. Невероятно духовно откритие. 
Пречистване. 
Бързи промени. Вълнуващи новини. 
Внезапна светкавица, която ви озарява. 
Освобождаване от плен на собствените си ограничения. 
Объркване. Разочарование. 
Отхвърляне на погрешни вярвания и остарели модели.
Нарушаване на плановете. 
Разгром на безполезни структури. 
Преживяването на срам или вина. 
Отхвърляне на фалшиви ценности. 
Момента на истината. Свобода. Просвещение. 
Общоприетите условности, които задушават. 
Нова работа. Промяна на жителството. 
Злополука. Проблеми с имота. Банкрут. 
Загуба на сигурността. Земетресение. Природни бедствия. 
Внезапен пристъп в медицината. 
Хоспитализация (ако присъства 4M)

Ситуация и съвет: 
Бързите промени са шокиращи и трагични. 
Обичайният начин на живот скоро ще започне да се разпада. 
Може да се окаже, че трябва да продадете къщата, да се преместите в ново жилище, смените работното си място, професията или посещение при психоаналитик.


Във вашата връзка ще се появят някакви значителни промени. Смисъла на тези промени е, че ще трябва да научите някои важни истини за себе си и да действате съответно придобитите знания. Промените водят до постигането на истината, която ще ви накара да се освободите от фалшиви структури в живота си и да оцените себе си. 
Колкото повече се вкопчвате във фалшивия образ на живота, толкова по-опустошителни ще бъдат промените.
Сега е време да се отървете от общоприетите условия, сковаващи и погрешни вярвания, които задържат вашия растеж. 
Структурата, която ви ограничава, трябва да бъде унищожена и само тогава вие ще намерите просветлението. 
Понякога картата означава кражба, загуба на работа, семейни скандали или проблеми с имота. Старият ред трябва да бъде унищожен, за да се направи път на нещо ново.

Хора: Агресивни, енергични, които оспорват вашето мнение. 
Онези, които причиняват болка. 
Хората, които са претърпели тежка жизнена несполука. 
Жертвите на природни бедствия.






9 коментара:

  1. Здравейте. Кулата ми излезе като отговор на въпросът "Какво ми помага да свържа интелектта си със сърцето и човещината ми"
    Как бихте тълкували значението? Няма други карти, само една е изтеглена.
    Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хм, ами когато си позволиш да срутиш всичките си логически модели на мислене. Кулата казва обикновено, че начините по които мислим и градим всичко около нас, реално не е на правилната основа и затова то ще бъде срутено - сега или по-нататък.
      След като е излязла тя, вероятно означава, че интелектът ти в момента не позволява докосване до сърцето, защото е възпитан и обусловен от определени традиции и модели, които пречат на това.

      Да изживееш Кулата, ще ти помогне да се свържеш. Може би е добре да питаш, какво да направиш, за да успееш по най-добрия начин за теб.

      Изтриване
  2. Здравейте! Кулата ми излезе при въпрос "какво е това между нас". Чудя се как да го тълкувам. Че това, което се случва между нас ще доведе до разпад на стари модели на поведение или самото случващо се между нас ще се разпадне?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За разпадане можем да говорим, когато имаме история. Т.е. ситуацията се е развивала известно време (не малко) и е била поставена на нестабилни основи. В случай, че връзката е от скоро, то вероятно говори за бушуващи емоции и страсти, които сриват ежедневието или както казвате - разпадът на досегашните модели.

      Изтриване
  3. Като пояснение - на въпроса "какво иска да ми каже кулата за взаимоотношенията ни" се падна кралица мечове.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дворцовите мечове обикновено не говорят за емоционална или романтична връзка. Тези двамата обичат внимателно да обмислят всички страни и да вземат, колкото може по-информирано решение, за да са в състояние да контролират ситуацията.

      Какво иска да каже чрез ДМ - най-вероятно да преосмислите ситуацията и да подходите като нея.

      Изтриване
  4. На въпрос "какво изпитва към мен" излезе крал мечове. Пращам повече информация, за да имате по-широк поглед върху картината. Моля за Вашето мнение относно случващото се в тази ситуация.

    ОтговорИзтриване
  5. Историята датира от няколко години,като се развиваше предимно на ментално, емоционално и духовно ниво. Последната година се наблюдава значителна динамика във физическия свят. Определено е назрял моментът за взимане на съдбоносно решение, за разчупване на оковите и излизане от настоящите рамки.
    Да подходя като ДМ - това е добър съвет за всяка ситуация...
    Ще видим какво ще ни донесе бъдещето и какво е решила Съдбата.
    Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте! На въпрос какво ще донесе за мен предстояща стипендия в чужбина, получих картите: кралица дискове, 3 жезли и кулата. Бихте ли разтълкували отговора на картите? Благодаря много!

    ОтговорИзтриване