Тук синтезирам описания за Картите ТАРО.
Ако имате желание или въпрос, или сте в процес на търсене - Изтеглете Карта, за да проверите, какво ще ви разкрият ;)
При някои карти значенията са само нахвърляни, но като цяло продължавам да развивам страниците. *** HAVE FUN! :) ***


неделя, 13 февруари 2011 г.

12 Обесеният / Висящият

ОЧАКВАНЕ, ВРЕМЕННО ПРЕКЪСВАНЕ, ВРЕМЕ ЗА ОБМИСЛЯНЕ НА ПЛАНОВЕ, ПРОМЯНА И ПРЕХОД, НУЖДА ОТ НОВА ПЕРСПЕКТИВА, ВЪЗПРИЕМАНЕ НА НОВИ ПОСОКИ И МЕТОДИ.
Отстъпване, Приемане, Обръщане, Промяна, Жертвоприношение. Забавяне, Задържане, Очакване.
Баланс, търпение, разбиране, пускане, гъвкавост, освобождаване. Способност да се адаптираш
към променящи се обстоятелства.

Тази карта е парадокс – пълна с противоречия. Тя учи на власт, контрол и способност чрез предаване и изоставяне, на сила и издържливост чрез смирение, придобиване чрез жертване.
Фигурата тук е потресаващо недвусмислена, даже и заради това че е напълно зависима от висша сила или външна воля, а тя е напълно спокойна. Това ни показва, че чрез жертването на самите нас, можем да излезем победители.
Тази карта ни сочи време, когато не можем да си помогнем чрез независимо действие... време, когато сме във висящо и нерешено положение и не можем да поемем контрол над събитията. Това показва необходимост от интроспекция, анализ и размисъл, за да видим и разберем проблемът, да осъзнаем, какво можем да извлечем от него.
---------------------------
       

На фокус е какво се случва тук и сега. Нужно е да се помисли за компромиси, с които да се избегнат провали. Тази карта символизира мъдрост, внимание, предпазливост, проницателност, разбиране, изпитания, саможертва, интуиция, предчувствие, пророчество и промяна. Обесеният разкрива, че питащият изживява пробуждане на интуитивните си сили и ще открие, че това обогатява животът му.

С.В. Служи за напомняне на питащият за важността на интуитивните и психически сили, които не се поддават на научно обяснение.
-------------------------------
12 обесен
единственото, което може да се прочете по лицето му е пълна незаинтересованост към това, което му се случва.
символ на - ритуал на пречистване. Отърсване от минали начинания и освобождаване на място за нови такива.
отразява – основното ѝ значение е ПОСПРИ! “Може би не е сега моментът да опитваш”. Ако се отнася за друг човек – молба той да не бъде жертван в името на усилия, които на този етап няма да доведат доникъде

---------------------new_vision-------------------------------------------------------------------------------------
мем, Вода
12 Обесеният – Проникновение. Нова визия

Умиране и възкръсване, за да се превърнеш в нещо по-възвишено. Смъртта е оттегляне, период, необходим за възраждането на целият живот.
Посвещаване в състояние на транс или медитация, потисната жизненост, състояние на интензивно самоизследване.
Изобразява преобръщане на придобитото познание, за да се получи по-пълно разбиране.

Когато се отвориш за основният принцип, той мигновено те изпълва. Интуицията ти е проникновението на цялото съществуване.

Сега ти е предоставена възможността да видиш живота си във всичките му измерения, от дълбините до висините. Те съществуват заедно и когато ние узнаем от опит, че мрака и трудностите са нужни, колкото светлината и лесното, тогава започваме да имаме много различна перспектива върху света.
Позволявайки на всички цветове да проникнат в нас, ние ставаме по-цялостни и хармонични.

................................................................................................................................
12 – Дървотоотпускане
Предизвикан си да се освободиш от привързаности, да се предадеш на течението.
Сега не си отговорен за нещата в живота си.
Не е време за съпротива, тъй като всичко е извън контрола ти. Предай се, отстъпи.
Всичко около теб може да изглежда наопаки, да е в пълен безпорядък – можеш да се бориш срещу това, да риташ и да викаш, а можеш и да отстъпиш благоприлично и да го приемеш като възможност да погледнеш на живота си от различен ъгъл.
Не е време за друга активност освен медитация и молитва. Научи се да си спокоен, тих.

................................................................................................................................
из Пътуване в скритото царство - Journey Into The Hidden Realm
Има много начини на преобразяване. Той предпочита драматичния метод на преобръщане на целия свят с главата надолу. Той знае, че най-лесния начин да променим света е да променим себе си. И така и прави. Увиснал на дървото, той е дарен с напълно нова гледна точка. Пеперуда го докосва с благословия и той благодари за това послание – промяната може и да е болезнена, но след това, ах, местата, на които можеш да идеш!
Той остава в това положение докато спре да се бори. Когато се освободи от егото си е готов да приема – мъдрост и онова от което се нуждае.
Рано или късно, когато се изправи, светът за него ще е различен, защото той самият се е променил.

Гадателско значение:
Висящият Човек може да обозначава време, когато няма нищо за правене, състояние на забрава. Ситуацията засега вероятно няма как да се промени, но това е възможност за промяна на самия теб.
За да видиш наистина, трябва да се освободиш от предубежденията и очакванията си. Отпусни се, за да видиш, какво си пропуснал. Изисква се вяра и търпение, но помни, че духа е винаги те подкрепя.
..............................................................................................................................................................................................
 INSTANT IDEA - МОМЕНТАЛНА ИДЕЯ
 ЗАВЪРТАНЕ
..............................................................................................................................................................................................
The Sherlockian Tarot
ПРЕУСТАНОВЯВАНЕ

Това е карта на онзи, който доброволно се оттегля и затваря очи, за да вижда по-добре.
Говори за нуждата ни понякога целенасочено да се отдръпнем от Света и непрестанно връхлитащите ни усещания, за да се обърнем навътре,
медитираме и постигнем разбиране.

Тази карта предполага преходен период. Временно преустановяване, което има различни значения.

- Започваш да се съмняваш в отношението си към нещо и към действията си. Разбираш, че досегашните методи, ходове и състояние не са достатъчно адекватни, за да ти помогнат да се придвижиш напред.
- Не можеш да видиш цялата гора заради дърветата, изглежда не можеш да се възползваш от хубавото, което е под носа ти. Това е свързано с перспективата. Ако можеш да промениш перспективата си спрямо нещо, много често ще успееш да преобърнеш неприятна ситуация в нещо хубаво.
- Картата предполага, че или си започнал, или трябва да измениш отношението и действията си, за да можеш напълно да се възползваш от света около теб.

Това забавяне и висящо време показват, че си в момент от живота си, когато си свободен да прецениш и обмислиш, коя посока и кой начин най ти подхождат.

Време, когато в живота ти могат да навлязат нови енергии или
време за отдих и спокойствие между важни събития.

Като Один, той си позволява да бъде провесен, така че да може да придобие мъдрост за света.
Като Изменниците от миналото, той жертва себе си за кауза и вижда нещата от различна, „обърната” перспектива. Онова, което е правилно за него е грешно за другите и обратното.
Като бебе в утробата, той е обърнат в очакване, застанал между единия свят (утробата) и следващият (извън утробата).

Обикновено на картата е показан човек, висящ от нещо, което напомня кръст и левият му крак е сгънат така че също оформя кръст, а кръстът е традиционен символ за жертвоприношение. Така че темата тук е преднамерено подлагане на безкористна саможертва. Често е или с цел да помогнем на други, или оттегляне в собствен свят, преосмисляне на досегашните модели.

Нещата ще продължат, но засега те се носят неопределено, извън времето.
Отговори, които са се изплъзвали, се изясняват, откриват се решения на проблеми.

Висящият човек е знак за временно спиране на движението, за прекъсване хода на живота. Как ще го възприемем и как ще ни подейства зависи единствено от нашето отношение към случващото се – картата ни напомня, че начина ни мислене влияе на всеки резултат. 

Преобръщане на гледната точка, той вижда света различно от нас. Това време на изчакване се превръща в изпитание или медитация. Този нов начин на възприемане, често води до прозрения и разбиране, до вслушване във вътрешния аз. 
Логиката и разума не са онези, на които можеш да разчиташ сега.

Висящият човек не е напрегнат, по-скоро е спокоен и уверен.
Време да се отпуснем и вместо да правим, просто да бъдем.
Ако се въздържим от активност сега и позволим на събитията просто да се случват, всичко ще заеме мястото си естествено и спокойно. Но ако държим да се борим и управляваме нещата, ако настояваме да ги контролираме, то ще срещаме ограничения и препятствия на всяка стъпка.

Думата жертване може да ни стресне в началото, но всъщност картата ни подканва да се освободим от нещата, които вече не са ни нужни.
..............................................................................................................................................................................................
Из 78 Историиблогът на Вера

Обесеният е една от най-трудните за мен карти като уроци и една от най-страшните заедно с Кулата. На пръв поглед картата донякъде внушава дори спокойствие, тъй като освен че човекът виси надолу с главата, няма никакви други индикации да се случва нещо ужасно.
Истината е, че ужасът за мен идва точно от глагола „виси“, тъй като това е една карта, налагаща търпение, много продължително чакане, приемане на нещата такива, каквито са, без да предприемаме опити да ги променим. Според мен най-точно казано е, че във време, в което Обесеният идва да отговори на въпросите ни, трябва да се откажем да мислим, чрез Егото си и да помислим за това от какво има нужда душата ни. Може би звучи твърде отвлечено, но не мога да го опиша по-добре.
Ако помислим какви очаквания имаме от живота – да имаме пари и да живеем охолно, да срещнем подходящия човек, да създадем семейство, да караме последен модел кола, да имаме най-новите телефони, да пътуваме много и да си прекарваме вълнуващо на екзотични места… Всичко това е приятно прекарване и всичко това са желания на Егото ни, но те не ни учат на нищо. Човек не извлича уроците на живота от приятните и лесни преживявания, не, той се учи от тежките моменти и силата, която трябва да прояви в тях, от изпитанията по пътя си и от несгодите, с които се сблъсква и именно заради тях душата ни е дошла в училището на живота. Затова трябва да ги приемем, да се оставим на времето или съдбата и просто да чакаме тихо, сливайки се със събитията около нас, докато те ни проговорят.

В права позиция:
Ако изтеглите Обесеният в гледане, опитайте се да погледнете нещата от нова, по-различна гледна точка, защото от мястото, в което ги гледате в момента, е твърде вероятно да се изживявате като жертвата в ситуацията.
Възможно е наистина да сте жертва, но когато ни се отнема едно нещо, обикновено ни се дава друго, така че се опитайте да потърсите кое е това ново нещо, което, макар и неприятна, тази ситуация ви е донесла.
Ако изтеглите картата за връзки – спрете да настоявате на своето и премислете, дали изискванията ви към другия човек са наистина основателни, и дори и да са, примирете се, че няма да стане по вашата. Отдръпнете се и се опитайте да не гледате на нещата толкова емоционално, дайте време на нещата, те ще станат, ако вие си научите правилно уроците.
Ако Обесеният се появи за работата ви, вероятно не ви плащат добре или работата не ви харесва, но ще трябва да погледнете нещата от друг ъгъл и да разберете, че от всяка работа се научава нещо, и ако не минете през този период, ще пропуснете важен урок за себе си.

Най-неприятното при тази карта е, че трябва да мине време и от неговата дистанция виждаме какво ни е донесъл Обесеният и от какви неприятни качества ни е отървал. Но за всичко това трябва време, обикновено доста време, а Обесеният е именно картата на времето, като годишни сезони, като тихото отлитане на дните от календара.
Изисква се много търпение, за да се премине през неговото влияние, но ефектът след това си заслужава чакането.
Спрете да искате, спрете да давате воля на егото си и просто намерете другата гледна точка към нещата, оттам едва ли ще са по-розови, но вероятно няма да са толкова трудни за изтърпяване и ще ви загатнат къде е смисълът от всичко това.

В обърната позиция:
Ако Обесеният често излиза в обърната позиция, това е знак, че изразявате Егото си по нездравословен начин и се опитвате да се наложите в една ситуация, в която няма как да излезете победител. Най-странното е, че вие дори се чувствате като жертвата на тази ситуация, но отсрещната страна не иска да ви го признае, а и няма да го направи.
Истината е, че не можем да променим събитията, които са ни се случили или ще се случват, но можем да изберем как да реагираме на тях. След известно време, в което вероятно ще се тръшкате и ще се вайкате като единствен страдащ и единствена жертва, може би ще обмислите нещата още веднъж и ще ви се стори по-добро решение да оставите този проблем за малко и да се фокусирате върху друго.
Важно е през това време да осъзнаете, че към проблема има и чужда гледна точка, ако в конфликта има намесени и други хора, и ще трябва да погледнете и през техните очи. Когато това стане, твърде вероятно е ситуацията да се разреши сама (или поне на вас така ще ви изглежда), тъй като вече сте научили, каквото Обесеният е имал да ви обяснява.
Тъй като аз самата имах доста трудни уроци за научаване с тази карта, мога да ви кажа, че най-грешното нещо, което може да направите в такъв момент, е да гледате към това как стоят нещата при другите хора и да ги сравнявате със себе си. Да си казвате – те имат това и това, а аз не мога да го имам, не е честно.
Другите хора си имат техни уроци, а най-често и техни собствени, не по-леки проблеми, които на пръв поглед не им личат, затова оставете другите, гледайте само и единствено себе си и нещата ще се оправят. Само им дайте време.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Джема от Таромания
Пауза.
Нови перспективи. Себеотрицание. Жертва.
Променящите се приоритети.
Преврат.

Ключови думи и фрази: 
Отказ. Несигурност. Пауза. Период на тестване. 
Урокът, който трябва да научим. 
Космическото съзнание.
Уникална гледна точка. Един нов поглед. 
Духовно съзвучие. 
Самоотверженост. Преданост. Посвещение. 
Гъвкавост. Адаптивност.
Смели постъпки, за да промениш себе си. 
Скъсване с миналото. 
Спокойствие. 
Доброволна жертва с цел постигане на най-висше добро. 
Стагнация. Бавно движение. Явна скованост. 
Безметежност. Кръстопът. Размисли. 
Най-висшата мъдрост. Мистицизъм. 
Привързаност. Неочаквани промени в дома или на работа. 
Нека нещата се развиват така, както ще бъде угодно на Бога. 
Единият му крак тук, другият там. 
Мога да видя Обетованата земя. 
Голи идваме в този свят и голи напускаме.

Ситуация и съвет: 
Сега е времето да спрете действията си.
Вие трябва да преразгледате отношението си, своите цели и приоритети, така че да не се отклоняват от пътя на духовното. 
Може би си мислите, че времето минава бавно. 
В настоящия момент в живота ви е настъпило време на изпити, което изисква усвояване на някои уроци. 
Изпитвате преходен период, осъзнавайки, че сте заседнали по средата между старото и новото. 
В състояние сте да се заемете със значителен проект или въплъщаване на желанията си. 
Пред вас се отворя уникална перспектива, която другите просто не разбират или не ценят. 
Може би трябва да пуснете нещо от живота си или да пожертвате нещо, за да постигнете крайната цел. 
Трябва да се откажете от старото, за да направите място на новото. 
Може би ще пожертвате своите егоистични желания, заради любовта към ближния. 
Може да поискате да прекратите някакви взаимоотношения, тъй като сте наясно с тяхната безполезност. 
Времето, прекарано в съзерцание, почивка, релаксация и медитация, ще се отплати щедро. Необходимо е да възстановите системата на духовните ценности в живота си. 
Възможно е да сте твърде притеснени за нещо и сега трябва да се обърнете към висшите сили. Най-вероятно, другите не могат да ви разберат.

Хора: тези, които безкористно искат да посветят себе си на изпълнението на определена цел. Хората, които са напуснали шума и суетата на живота, за да медитират. 
Тези, които са в състояние да намерят кураж да се променят. 
Пациентът в болницата. 
Духовен човек. Свети.



3 коментара:

  1. А какви са значенията на Обесеният с друга карта, като например Асо Жезли? Тези карти се паднаха на въпрос дали един приятел ще се оправи здравословно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Когато се обръщаме към картите за здравословни въпроси - значенията им са малко по-трудни...
      Това е интересна комбинация, но все пак зависи от позициите, на които са били картите. Той инсулт ли е получил? Не съм сигурна за отговорът тъй като нито знам подредбата, нито практикувам въпроси за здраве, но докато първата карта значи спиране, обръщане, преобръщане и застой, така втората показва действие, силен начален поток, зараждащо се действие, което може да избухне и т.н.
      Така, по този начин ги навързвайте картите и най-вероятно ще усетите правилния отговор.
      На Слука!

      Изтриване
  2. Не, все още не инсулт. Завиване на свят, припадък. Сега е на консултации с лекари и се смята, че е предхипертонично състояние. Казват му, че трябва промяна на стила на живот - диета, движение и по-малко стрес.

    Картите се паднаха последните 3 - 6 жезли мисля бе първата, но последните 2 бяха Обесеният - с главата на долу - и последната Асо Жезли.

    Благодаря за отговора.

    ОтговорИзтриване